Rubriky
Rady

Jak vybrat správnou dětskou jídelní židličku?

Ideální jídelní židlička musí splňovat celou řadu kritérií. Být stabilní, bezpečná, skladná a především pohodlná. Na FAVI snadno najdete pro vaše malé já tu pravou.

Na co se při výběru zaměřit

Bezpečnost a pohodlí jsou na prvním místě. Soustřeďte se proto hlavně na systém bezpečnostních pásů, ten bývá většinou tříbodový nebo pětibodový. Důležité je, aby se vám s nimi snadno manipulovalo, byly pohodlné a výškově nastavitelné. Sedátko pak vybírejte s pohodlným polstrováním a nastavitelnou polohou. To je důležité hlavně u malých dětí, které ještě neumí samy sedět. Podnožka by měla být ideálně nastavitelná tak, aby nožičky byly v pravém úhlu. Zkontrolujte také, že židle má pojistku proti odepnutí dítětem a že splňuje evropskou normu EN 14988. Spolehlivého výrobce poznáte také podle toho, že uvádí kompletní informace o samotném výrobku včetně všech norem.

Plastové jídelní židličky

Mají hned několik plus. Jsou lehké, skladné a umyjete je raz dva. To oceníte hned několikrát denně, když váš malý strávník nadělá s jídlem parádu všude kolem sebe. Plastová židlička se velmi snadno ovládá. Rozložit a zase složit ji zvládnete doslova jedním pohybem. Modely, které mají alespoň šest nastavitelných poloh, navíc porostou s vaším dítětem. Židličky se zadními kolečky jsou nejen jednoduché na manipulaci, ale brzdy navíc zajistí spolehlivou stabilitu.

Moderní a stylové

Potrpíte si krom maximální funkčnosti i na špičkový design? Pak sáhněte po židličce od skandinávských výrobců. Bývají vyrobeny z kvalitních materiálů, jako je dřevo, ocel nebo eko kůže. Díky tomu jsou nenáročné na údržbu, stabilní a odolné. Další plusy, které určitě oceníte, jsou odnímatelný stoleček a opěrka nohou. Moderní jídelní židličky navíc v sobě skrývají tří řešení v jednom. Jednak mají různé možnosti náklonu a hodí se tak i pro novorozence. Zároveň také skvěle pasují i ke kuchyňským barovým pultům. A do třetice, odejmutím pultu a vnitřního sedáku je snadno proměníte na samostatnou židli ke stolu pro větší děti. Časem k nim navíc můžete přikoupit celou řadu doplňků, jako je sada sedacích polštářků, opěrka hlavy nebo sedací podložka s pásy pro batolata.

Krmení se spoustou zábavy

Někteří výrobci skloubili jídelní židličky i houpací lehátka. Doma je tak využijete nejen na krmení, ale dítě v ní můžete i odpočívat nebo si hrát, zatímco vy vaříte. Nechybí tu hrazdička s hračkami nebo třeba praktický látkový koš. Ten báječně poslouží na nezbytnosti, které potřebujete mít během krmení po ruce. Vy oceníte snadno omyvatelné polstrování a vaše malé já veselé a hravé motivy zvířátek na něm.

Dřevěná klasika

Dřevěné židličky jsou bytelné a lehce omyvatelné. A to je přesně to, co potřebujete. Jsou vybaveny schůdky a mají nastavitelnou výšku i hloubku sedu. A co je nejlepší, můžete ji rozložit na malý stolek a židličku. Díky široké variabilitě tak bude pro vaše dítko maximálně pohodlná klidně až do šesti let.

Parťák na cesty

Ať už s dítětem jezdíte pravidelně na chalupu, k babičce nebo po návštěvách, cestovní jídelní židlička by vám neměla chybět. Ideální je jídelní sedátko, které se upevní přímo na stůl nebo židli. Váží kolem tří kilogramů a je vybaveno systémem, který židličku rychle upevní. Samozřejmostí jsou pak bezpečností popruhy a měkké polstrování. Součástí židliček, které se připínají na dospěláckou židli, je i odnímatelný pultík. Do malého balíčku složíte raz dva a nechybí ani popruh na rameno.