Rubriky
Pelmel Rady

Co dělat při ztrátě mobilu?

Víte, co dělat v případě ztráty mobilního telefonu?

Ztráta mobilního telefonu hodně zamrzí většinu z nás. Nemusíte trpět zrovna nomofóbií, ale přijít o drahý a nedávno pořízený smartphone, ale i o veškerá data – kontakty, fotografie, přístupy k účtům, je hodně nepříjemné. Možná si říkáte, že vám se tohle nestane, protože si na svůj mobil dáváte jó pozor. Ale přece, jste připraveni na takovou situaci? Víte, co dělat v případě ztráty mobilního telefonu?

1. Mobil nemusí být ztracený, nýbrž jen někde zapadlý

Mobilní telefon nemusí být tak úplně ztracený. Jistě je div, že jste ho posledních pár momentů u sebe neměli, důležité je však nepanikařit a ze všeho nejdříve svůj telefon zkusit prozvonit. Třeba se ukáže, že je jen zapadlý v matračkách sedací soupravy. Dobrým signálem je i fakt, že mobil stále zvoní.

2. Vzpomeňte si, kde jste byli naposled

Ztracený mobil znamená velký stres pro každého. V těchto situacích se ale vyplácí nepanikařit a vzpomenout si na místa, na kterých jste byli naposled. Třeba vám mobil vypadl při placení u pokladny nebo při odchodu z fitness centra a pokud jej objevil poctivec, s největší pravděpodobností jej zanechá na vrátnici či na informacích v obchodě. Vyplácí se také projít všechna místa, na kterých jste byli naposled. Najít ho můžete dřív, než si ho všimne někdo jiný.

3. Mobilní telefon si sami vystopujte

Ztráta mobilního telefonu dnes nemusí být žádnou velkou tragédií a to zejména díky speciálním funkcím, které pomáhají určit polohu ztraceného mobilního telefonu. Většinou je však nutné tyto aplikace předem nastavit – tedy ještě před ztrátou telefonu. Tyto aplikace jsou dostupné pro všechny operační systémy – Android, iOS, Windows Phone a další. Díky těmto funkcím můžete svůj telefon rychle lokalizovat, dokonce na dálku (přes internetový účet) vymazat obsah i veškerá data v telefonu. Pozor! V případě, že vám mobilní telefon někdo ukradl a vy ho vystopujete, nepokoušejte se telefon dostat zpátky sami, nýbrž si zavolejte policii. K tomu budete potřebovat i doklad o zaplacení telefonu.

4. Změňte si hesla ke všem důležitým účtům

Pokud svůj mobilní telefon nenajdete výše popsanými způsoby, je načase začít jednat. Změnit byste měli všechna hesla k důležitým účtům tak, aby je někdo skrz váš telefon nezneužil a nevybral vám třeba bankovní účet.

5. Nechte si zablokovat SIM kartu

Jedním z prvních kroků, které byste měli při ztrátě mobilního telefonu udělat je i zablokování SIM karty. To můžete udělat u svého mobilního operátora telefonicky, na pobočce i on-line.

6. Ztrátu (krádež) nahlaste policii

Ztracený nebo spíše ukradený mobilní telefon nahlaste policii. K tomu budete potřebovat tak zvaný IMEI (výrobní číslo, dá se zjistit u operátora) telefonu a doklad o zaplacení telefonu. Policie potom může zadat příkaz mobilním operátorům k lokalizaci mobilního telefonu, také se poté objeví váš telefon na listině kradených mobilních telefonů. Policie je potřebná i v případě, že jste si váš mobilní telefon nechali pojistit. K uplatnění škody je potřebné právě hlášení policie.

7. Sledování telefonu pomocí operátora

Slyšel jsem o tom, jestli je to opravdu proveditelné (myslím, že jen v případě asistence policie) netuším. Telefon necháte aktivní a ve spolupráci s operátorem ho sledovat. Výměna SIM karty nic neřeší, protože i tak je telefon vysledovatelný.

8. Pomůže antivir?

Už celkem dost softwarových společností nabízí antiviry, které sice krádeží nezabrání, ale pokud se registrujete, dokáže vám těsně před vybitím baterie poslat podrobné informace o poloze, fotografie z přední i zadní kamery, také info o nejbližší Wi-Fi. Také viz bod č.3.

9. Máte zálohu? Pak se vám všechna data obnoví

Fotky, videa, hudbu a další soubory uložené v zařízení si můžete zálohovat pomocí účtu Google.

Ztratil se vám mobilní telefon? Pak jednejte co možná nejrychleji. S tím, co dnes smartphony umí, lze situaci poměrně jednoduše zachránit.

Pokud máte osobní zkušenost, podělte se, prosím, v komentáři.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *