Rubriky
Rady

Jak na kuny?

Co dělat, když vás doma navštíví kuna?

Návštěv doma přivítáte hodně, mezi nimi bohužel i kunu. Tu však nevítáte, kuna skalní přichází bez pozvání a zcela nevychovaně vás nenechá spát a obvykle za sebou zanechá i velký nepořádek. Co dělat, když vás doma navštíví kuna a proč je její přítomnost vždy takovým problémem?

Kuna, seznamte se!

Prvním krokem při řešení problémů s kunou je pořádně se s ní seznámit. Tedy poznat nepřítele. Na území České republiky se vyskytují dva druhy kun – kuna skalní a kuna lesní. Co myslíte, s kterou z nich se setkáte častěji? Samozřejmě s kunou skalní, protože ta se oproti její lesní kolegyně dokázala přizpůsobit i podmínkám lidského obydlí. A proto na ni zcela běžně můžete narazit nejen na zahradě, ale také na půdě, v útrobách vašeho automobilu  nebo třeba v kurníku. Ani v jednom případě však nepřináší užitek, naopak se chová velmi barbarsky. Vám zbudou jen oči pro pláč při sčítání škod.

Proč není s kunou nikdy lehké pořízení?

Na první pohled docela milé zvířátko, na ten druhý nebezpečná šelma, která vám ruší noční klid a vytahuje peníze z domácích úpor. Zničené půdní zateplení nebo překousané kabely v útrobách vašeho čtyřkolového miláčka její reputaci rozhodně nezlepšují. Leda, že byste se s kunou začali kamarádit a ochočili si ji. Ano, berte to jako naši první radu, jak s kunou bojovat. Věděli jste, že na dvě kuny v jednom teritoriu nenarazíte? Pokud si tedy jednu ochočíte (a věřte, že to jde), druhá váš práh mine z povzdálí. Otázkou zůstává, zda chcete mít kunu jako domácího mazlíčka…

Co všechno má kuna na svědomí?

Zatímco za kapající kohoutek a nesložené dříví můžete obviňovat hlavu rodiny, kuna skalní bude mít mnohem více vroubků. Připsat jí můžete:

  • bezesné noci – to kvůli hluku, který v podkroví způsobuje (holt je nočním tvorem a její řádění jí jen tak nevymluvíte),
  • váš pozdní příchod do práce – to kvůli prokousaným hadicím a těsněním v útrobách automobilů,
  • absenci vajec v lednici – to když vám vyhladí kurník,
  • zničení záhonků a zahrad (ráda se v nich popelí),
  • zápach a znečištění obydlí trusem,
  • zničené zateplení střechy….

celkem slušná řádka vroubků, co říkáte?

Jak s kunou bojovat?

Že jste se rozhodli pro jiného domácího mazlíčka, než je kuna? To se vám vzhledem k textu výše ani nedivíme. Pak jde veškeré přátelství stranou. Vždyť je kuna častou příčinou toho, že se v noci nevyspíte. Jakmile se dozvíte, že ony zvuky v podkroví nejsou výplodem vaší fantazie, zlodějem, dokonce ani vaší prababičkou, která vás přišla navštívit ze záhrobí, nýbrž obyčejným řáděním kuny skalní, budete jí to chtít pořádně osolit! Ale pozor! Její lov je povolen pouze v období od prvního listopadu do konce února. Existují však další a mnohem humánnější způsoby, jak s kunou bojovat. Pozor, týrat kunu nemůžete, a proto na železné pasti honem zapomeňte. Vyzkoušet ale můžete:

  • psa – v přítomnosti pejska se kuny moc neohřejí,
  • plašič na kuny – vysílá pro kunu nepříjemný zvuk, ale z mých zkušeností to moc nefunguje
  • sprej – speciální spreje kunám moc nevoní, většina se však míjí účinkem,
  • hluk (problém je, že hluk, kterým budete chtít zahnat kuny bude jistě rušit i vás),
  • speciální pasti na kuny – do nich nastražíte kus masa a pak odchycenou kunu vypustíte…doporučujeme naskočit do auta a zavést ji do nového revíru hodně, hodně, hodně daleko od vás.
  • zavolat deratizátora, který vám s kunou poradí

Rad, jak si poradit s kunou je nespočet. Někdo dokonce radí na kunu použít trus lva nebo tygra, ten se ale běžně v obchůdcích se zahradní tématikou neprodává, nebo ano? Pokud tedy neplánujete příští návštěvu zoologické zahrady spojit i s cestou domů s kolíčky na nose a s haldou lvího trusu v kufru auta, doporučujeme obrátit se na profesionální deratizační služby. Třeba si na kunu netroufáte nebo s ní jen nechcete marnit váš drahocenný čas…v tom případě ji přenechejte těm, kteří s ní mají bohaté zkušenosti.

Co vy a kuna? Podělte se v příspěvku!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *