Rubriky
Pelmel

Arcibiskupské vinné sklepy v podzemí zámku Kroměříž

Příběh arcibiskupských vinných sklepů se začal psát již v roce 1110. Dokládá to listina o koupi trhové obce Kroměříž. Ta přešla do vlastnictví biskupa Jana II., který ji odkoupil od moravského markraběte Oty olomouckého.

Olomoucký biskup Bruna ze Schauenburku (1241 – 1281) povýšil Kroměříž na město a na jeho obranu dal zbudovat raně gotický hrad. V roce 1266 došlo k vybudování prvních vinných sklepů v podzemí tehdejšího hradu.

K jejich rozšíření došlo za vlády krále Karla IV. Jeho přičiněním získaly sklepy v roce 1345 právo vyrábět mešní víno, které produkují dodnes. Gotický hrad byl v průběhu staletí přestavěný na barokní zámek. Návštěvníci zámku i arcibiskupských sklepů si mohou prohlédnout nejstarší části dochovaného zdiva z původního gotického hradu.

Zámecké mešní víno

Zámecké sklepy si celoročně udržují stálou teplotu kolem 11 °C a tím vytvářejí ideální podmínky pro skladování a zrání kvalitního vína. Vyhlášené mešní víno je vyráběné přírodní cestou z kvalitní produkce vinice v Hluku a na Velehradě. Zraje v historických dřevěných velkoobjemových sudech. Věděli jste, že bílá mešní vína zrají 10 měsíců? Červená vína jsou ponechána pro zrání více než dva roky.

Zvídaví návštěvníci se mohou objednat na prohlídku sklepů v doprovodu zkušeného průvodce, který je provede tajemným podzemím zámku a seznámí se zajímavou historií jeho výroby i skladování. Prohlídka trvá asi 30 minut a je možné ji spojit s degustací nebo si zakoupit láhev vína v nedaleké stylové vinotéce. Další pobočku pro nákup mešního vína najdete v Olomouci, nedaleko kostela svatého Mořice.

Arcibiskupský zámek

Nádherný zámek, který si oblíbili také filmaři (v jeho prostorách se natáčely filmy Amadeus, Marie Terezie), byl v roce 1998 zapsán na seznam kulturního dědictví UNESCO. Do povědomí veřejnosti se zapsal především historickým zasedáním říšského sněmu v letech 1848 – 1849. Zámek si v současné době prochází rekonstrukcí, a proto je zámecká expozice ochuzena o prohlídku velkolepé zámecké obrazárny a také zámecké kavárny a vinárny.

Návštěvníci mají v současné době možnost si vybrat z těchto prohlídkových okruhů:

  • Reprezentační sály a Zámecká věž – okruh, který vám umožní nahlédnout do života olomouckých biskupů a arcibiskupů. Jeho součástí je Carský pokoj a Sněmovní sál. Součástí okruhu je také výstup na věž, který ukáže město Kroměříž z ptačí perspektivy.
  • Reprezentační sály, Zámecká věž, Sala terrena, aktuální expozice – tento okruh vás klasicky provede reprezentačními sály zámku, jeho dominantou je stará knihovna s 90 tisíci svazky knih, jejíž interiéry zdobí bohatě zdobené skříně dochované z období baroka. Salla terrena vás uchvátí sochami faunů a nádhernou štukovanou výzdobou. Součástí okruhu je rovněž výstup do 84 metrů vysoké věže.
  • Reprezentační sály – okruh, který vám umožní nahlédnout do Loveckého i Trůnního sálu, soukromého letního bytu arcibiskupa. Těšit se můžete také na Sněmovní sál, Růžový a Carský pokoj.

Podzámecká zahrada

Podzámecká zahrada je nerozlučnou součástí zámku již od roku 1509. V současné době představuje příjemný a stylově udržovaný krajinářský park se vzácnými dřevinami, vodní plochou i expozicí se živými zvířaty.

Návštěvníci se mohou těšit na půvabné místo k aktivnímu odpočinku obohacené o romantické stavby (Čínský pavilon, Obelisk, Pompejská kolonáda, Colloredova kolonáda) i zbytky původního opevnění se sochami. Od roku 1998 je zapsaná na seznamu světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO.

Biskupská mincovna

Pokud se od zámku vydáte směrem k Mlýnské bráně a následně do ulice Na Sladovnách, najdete další zajímavé historické objekty. Nejzajímavější z nich je biskupská mincovna, která společně s vinnými sklepy, pivovarem a mlýnem, tvořila hospodářské zázemí zámku.

Původní mincovna byla postavená biskupem Františkem z Dietrichsteinu a od roku 1614 sloužila svému účelu – ražbě mincí. V roce 1665 byla na popud biskupa Karla II. z Liechtensteina nahrazena novou. Nová mincovna nesla na svém vstupu rodový znak významného rodu Liechtensteinů a již v roce 1666 se v jejích prostorách začaly razit první mince.

O dva roky později objekt mincovny vyhořel a následně byl obnoven. Dalším mezníkem byl rok 1669, kdy se v mincovně začaly razit první zlaté mince. Následovaly mince portrétní, odpustkové a příležitostné. V dílně biskupské mincovny se postupem let vystřídali mistři svého oboru, což vedlo k vysoké grafické a řemeslné úrovni ražených mincí.

V září roku 1759 byla mincovna na příkaz císařovny Marie Terezie zrušena a její zařízení bylo přemístěno do Vídně. Návštěvníci, kteří se vypraví na výlet do Kroměříže, si mohou prohlédnout většinu exponátů z historických ražeb v zámecké expozici. Budova mincovny si v roce 1998 prošla náročnou rekonstrukcí. Dnes nabízí expozicí mincovnictví i příležitostné tematické výstavy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *