Rubriky
Politika

Politici si z nás dělají pr…

Proč by měl pan předseda ANO odstoupit v případě prvoinstančního odsouzení, z lidského hlediska je to velmi nestandardní podmínka, pan Babiš by tím přiznal, že je vinen, a on je přesvědčen, že je nevinen a my s ním všichni taktéž, tedy dle místopředsedkyně ANO a středočeské hejtmanky Jaroslavy Jermanové.

Takže chápu to dobře, paní Jermanová, pokud vás odsoudí soud a vy se cítíte nevina a jste politik, tak ze své funkce neodstoupíte?  Možná byste se mohla zeptat v kterékoliv věznici, jestli se někdo cítí vinen, myslím, že jen málo odsouzených vám odpoví, že ano.

Pan Babiš vstupoval do politiky (a neustále to opakuje) s tím, že on nelže a nekrade. Víme, že Čapí hnízdo bylo v držení Babišovy rodiny.  A Babiš evidentně lhal, když tvrdil, že neví, komu firma patřila (neví, kdo je vlastníkem anonymních akcií). Takto se chová člověk, který bojuje proti korupci, nekrade a nelže?

Ale já nechci psát o Čapím hnízdě, pojďme k meritu věci.

Myslím, že to bylo v roce 2000. kdy Miloš Zeman prohlásil toto: „Nicméně v politice by měla platit presumpce viny. To je ten rozdíl v naší náročné profesi oproti všem ostatním profesím.“ Miloš Zeman to v minulosti prohlásil mockrát a já s ním souhlasím. U politika platí presumpce viny proto, protože politik má být prost jakýchkoliv podezření. Nyní pan prezident sice říká něco jiného, ale to jsme opět u idiota, co nemění své názory (výrok Miloše Zemana).

Presumpce neviny znamená dívat se na obviněného jako na nevinného, dokud není pravomocně odsouzen. Ale tohle by nemělo platit u politiků a z ANO (viz výroky paní Jermanové a dalších) dnes zaznívá, že ani prvoinstanční odsouzení není pro politika důvod k odstoupení. OK, posunuli jsme se tedy pěkně daleko, politik by tedy neměl odstoupit vůbec? Nebo to platí jen pro Babiše? Nebo pro politiky vydobudeme absolutní imunitu?

Mohl bych tady udělat výčet toho, kolik politiků bylo souzeno právem a kolik neprávem (např. paní Jourová, Vitásková atd.). Ale nemá to smysl, protože tady jde o princip. Politik není normální zaměstnání, politik není obyčejný člověk, protože má v rukou moc (a ta s nakynutým egem dokáže dělat divy). Můžeme se tak dočkat toho, že ministr, prvoinstančně odsouzený, bude čekat na odvolací soud, stále bude ve své funkci a bude rozhodovat např. o jmenování nového policejního prezidenta?

Politika by měla být především o mravních kvalitách, bohužel dnes vidíme spíše vytrácení mravních hodnot.

František Koukolík říká: „Lidé jsou geniální ve vynalézání důvodů, které dokáží zdůvodnit cokoliv.“

Já říkám: „Pane Zemane, Babiši, Hamáčku…, to už si z nás opravdu děláte pr…?“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *