Rubriky
Politika

Babiš je farizej (podvodník?)

S čím Andrej Babiš vstupoval do politiky, cituji ze stránek hnutí ANO:

„Iniciativa ANO má za cíl sjednotit všechna hnutí a všechny lidi, kteří chtějí v našem nefunkčním státě změnit poměry. Není to o tom, kdo tady co ukradl, ale o tom, aby tito lidé přestali krást a přestali se angažovat v našem veřejném životě. Není možné, aby tuto zemi znovu řídili lidé, kteří způsobili situaci, ve které se nacházíme. Dluhy, skoro žádné investice, zmrazování příjmu občanů a hlavně korupce, kam se člověk podívá. Nemám žádnou ambici sedět v parlamentu nebo ve vládě.“

Opravdu?

To, co píši, je čistě můj subjektivní názor a nikomu ho nevnucuji. Každý si může najít dostupné materiály (nejen v Česku, i třeba na Slovensku, v Německu). Pak se vám jednotlivé pixely spojí v obrázek, ten můj obrázek Babiše popisuji níže.

Majetek

Babiš získal svůj majetek v době, kterou hodně kritizuje, bylo to právě v bouřlivých devadesátých letech při obnově kapitalismu v Česku a na Slovensku. Jenže vytvořit tehdy takové impérium, bez zákulisních kontaktů na politiky (není tak těžké dohledat jeho „přátelství“ s politiky, které nyní tak urputně kritizuje), bylo téměř nemožné. Bez nich, podle mne, by se nikdy nedostal tak daleko.

Na otázku, jak Babiš přišel ke svému majetku, vlastně nikdy neodpověděl. Do roku 2000 podle auditu vydělal zhruba osm milionů korun, v téže době koupil balík 45 procent akcií firmy. Tržní cena Agrofertu přitom už o tři roky dříve dosahovala 900 milionů korun. Subjekty, které podíly prodávaly, o okolnostech prodeje mlčí, sám Babiš mluví o kampani. Ještě jednou si prosím uvědomte, s čím Babiš vstupoval do politiky. On sám k tomu říká toto: „Já jsem šel do politiky kvůli tomu, abych bojoval proti zkorumpovanému systému, který tady je. Já jsem nešel do politiky proto, abych vám sděloval, jak jsem podnikal a nepodnikal.“ Přijde vám to v pořádku?

O Babišově začátcích (Petrimex) píše např. Kmenta, Tomáš Pergler, ale také slovenský novinář Dušan Válko (jeho kniha „Počestný Andrej Babiš“, která se zabývala mnoha podezřelými okolnostmi Babišovy „cesty vzhůru“, byla na Slovensku zakázána!!!).

Nikde jsem nenašel, kdo stál za společností Ost Finanz und Investment (O.F.I.). Tato firma byla údajně založena Babišovými spolužáky ze švýcarského lycea v roce 1994 a sehrála rozhodující roli při privatizaci české pobočky Petrimex, kterou Andrej Babiš vytvořil již v roce 1992 v Praze pod názvem Agrofert. Jména majitelů společnosti O.F.I. pravděpodobně nikdy nebyla zveřejněna. Tato firma v únoru 1995 navýšila kapitál Agrofertu, který se krátce předtím přeměnil ze s.r.o. na akciovou společnost. Původní vlastník, společnost Petrimex, který na Agrofert převedl podstatnou část svého byznysu a investoval stovky milionů, se přes noc stal pouze čtvrtinovým vlastníkem.

Ve svém životopise to Babiš vysvětluje tím, že Mečiar chtěl Petrimex ovládnout, respektive zprivatizovat ho do rukou svých věrných a jeho vyhodit. O.F.I. zmizela z povrchu zemského o pár let později, když se chystala privatizace Unipetrolu a neznámý vlastník Agrofertu byl problém. Andrej Babiš oznámil, že většinový podíl v Agrofertu od O.F.I. koupila švýcarská firma Ameropa, což byl v té době významný mezinárodní obchodník s obilím a hnojivy. Bohužel skuteční vlastníci této společnosti jsou opět nedohledatelní. Šéf této společnosti  Andreas Zivy je vyšetřován z mezinárodní korupce.

Babišovi ale nelze upřít jednu věc, a sice schopnost vybudovat takový podnik. V devadesátých letech minulého století mnoho podobných projektů skončilo v troskách, vlivem podnikatelské neschopnosti.

Víc se do toho pouštět nebudu, protože tohle jsou „hry pro velké kluky“, proč o tom píši? V tomto byznysu se velmi často pohybujete na hraně férovosti i zákonnosti (kdo ví, jestli občas nesklouznete i za ni), ale pokud najednou jeden z těchto lidí (Babiš) vstoupí do politiky a začne nás všechny poučovat o tom jaká je morální autorita, měl by očekávat, že bude mít i odpůrce, kteří mu ty kecy prostě nezbaští.

Odkaz na video

Opravdu už hodně obchodních partnerů pana Babiše za docela zvláštních okolností přišlo o majetek, o svoji firmu.

Převzetí Kosteleckých uzenin, Agro Jevišovice, je známé https://www.seznamzpravy.cz/clanek/jak-babisova-utopila-kozacky-za-40-tisic-a-zemanuv-pritel-ztratil-cely-zivot-30288. Jenže těch případů, co vyplouvají na povrch, je mnohem více. Opravdu si myslíte, že je to stále jen náhoda? Poslední případ, který mne zaujal, ale posuďte sami. Omlouvám se za mizernou kvalitu videa.

Odkaz na video

Lhaní

Já vám garantuji, že Mafra bude nezávislá, že do chodu nebudu nikdy zasahovat, přísahám na zdraví svých dětí a vnoučat, ať si píší, co chtějí. Opravdu? Podívejte se na video, asi skutečně nevíme, s kým máme tu čest, jak trefně pan Babiš popisuje redaktorovi LN.  Možná bych měl trošku obavu o zdraví jeho dětí a vnoučat. Pokud se mu nelíbí, že není jeho ksicht (použil jsem jeho slova), který prodává, na titulce, nedivil bych se, kdyby existovala nějaká publikační strategie pro jeho média. Babiš se v minulosti údajně svěřil ČTK, že deníky koupil proto, aby „o něm psaly pravdu“. To je neskutečná argumentace. Babiš by měl řešit, jak noviny fungují ekonomicky, ale ho zajímá především obsah. „Hlídací psi demokracie“ mají informovat o dění ve společnosti, ale také kriticky reflektovat zejména oblast politiky a nabízet prostor co nejširšímu množství (samozřejmě i oponentních) názorů. V médiích se realizuje politická odpovědnost vůči veřejnosti, odhalují se případy zneužití pravomocí, korupce atd. Média ale mohou býti „hlídacím psem“ jen v případě, jsou-li nezávislá a mají zaručenu svobodu slova. Pokud mi bude majitel volat, proč jsem o něm včera nepsal, budu s ním chodit na tenis, svoboda a kritická reflexe politiky jdou do háje. Podle mého názoru fungování Mafry je silně narušeno ekonomickým uspořádáním tohoto média.

Odkaz na video

Rétorický trik, negace. Babiš předpokládá, že čím častěji bude opakovat, že jde o kampaň proti jeho osobě, tím spíše tomu lidé uvěří. Všimněte si jeho argumentace. Velmi často napadá druhé, že lžou, že je to pomluva, spiknutí. Jenže pak občas vyjde najevo, že vlastně lhal on. Vzpomínáte si, v souvislosti s Čapím hnízdem, když tvrdil, že neví, kdo firmu vlastní? Pak se ukázalo, že od začátku věděl, že to jsou jeho rodinní příslušníci. Já nedokáži posoudit, jestli převedení farmy na anonymní vlastníky (jeho děti a partnerku) kvůli získání dotace je nezákonné, možná ne, ale z mého pohledu je to od politika, který tvrdí, že nelže a nekrade, nemravné. Já už prostě nevěřím jeho kázání o vodě, protože on pije víno.

Dnes (23.4.2018) jsem si v novinách přečetl, že Babiš odmítá požadavek ČSSD, aby odsouzený člen vlády povinně rezignoval. Volič by měl pochopit, že politik (a to jakýkoliv) by měl mít ruce schopné, ale také čisté. Chování politiků ovlivňuje život každého občana. Morálka a etika by měla být na prvním místě, ale především u našich volených zástupců, a to bez výjimek a na všech úrovních. Jde Babišovi o prospěch Česka nebo o moc? Opět doporučuji přečíst si, s čím Babiš do politiky vstupoval a jak se v poslední době šibuje s morálním kodexem v jeho hnutí. Někdy mám pocit, že Babišovi projde naprosto všechno.

Na sociálních sítích vidíte Babiše jako milovníka zvířat, milující manžela, člověka podporujícího sport, oblíbence v objetí celebrit… dokonalost sama, jak by mohl být tento člověk špatný, to prostě nejde. Jenže skrývá se za tímto divadlem skutečný Babiš nebo je to jen marketing? Babiš mluvil v roce 2011 o debilizaci národa, teď mi přijde, že on skvěle debilizuje nás, protože to, co vidíme je jen a pouze marketingové divadlo. Skutečný Babiš je jiný.

Nahrávky

Dle Babiše je někdo umě sestříhal, nebo možná nějaký imitátor Babiše namluvil, to je pravděpodobnější. 🙂 Nahrávky, které jsem slyšel, jsou strašné a o tomto člověku toho mnoho vypovídají. Sprostá slova létají vzduchem v hojném počtu i v oficiálních dokumentech, když ví, že je natáčen.

Odkaz na video

Ze svých voličů si dělá legraci

Ve smlouvě s občany ČR se Babiš zavazuje, že prosadí nezávislou policii, která nesmí být pod vlivem politiků. Poslední kauzy tomu moc nenasvědčují. Ano, mluvím především o Murínovi. Nikdo není dokonalý, ani GIBS, ale žádný zásadní skandál jsem v poslední době neobjevil. Proti Murínovi v minulosti nikdo nic nenamítal, myslím, že má pověst kvalitního policisty, u policie slouží 35 let. Tento člověk pracoval jako kriminalista, vyšetřující závažné vraždy, že by najednou kryl zločiny? Já to samozřejmě nevím, asi je možné všechno, uvidíme, jak tato kauza dopadne, ale v mustru „nezasahování“ pana Babiše do Mafry to vidím černě.

Andrej Babiš svými výroky, kde vysvětluje původ peněz (např.na dluhopisy), začíná připomínat Stanislava Grosse, vzpomínáte na strýčka Vika? Já jsem z několika článků nepochopil, kde na nákup dluhopisů vzal, ale možná je to můj problém, respektive mé mentální zaostalosti. Ale chci tak moc, když požaduji explicitní vysvětlení, polopatické, jednoduchým selským součtem? Všimli jste si, že takové nepříjemné dotazy obrací na kampaň proti jeho osobě neboli jak dostat Babiše z politiky? Už je to taková jeho mantra. Kdykoliv proti němu někdo něco má, začne se velmi umě ohánět těmito argumenty (a to do politiky vstupovat přece nechtěl).

Etika

Ještě jednou se vrátím ke Kosteleckým uzeninám a Agro Jevišovice. Nejde jen o podivné převzetí těchto společností (možná jsou takové praktiky v kapitalizmu opravdu normální, případně jde o vrchol podnikatelské šikovnosti a mazanosti), ale také o stav firmy po převzetí. Co se týče Kosteleckých uzenin, podle mého názoru šla kvalita produktů hodně dolů. Jestli je to záměrný trend, vyrábět horší zboží, ale levné, protože to tak zákazníci vyžadují, to už posoudit nedokáži. Nicméně v testech produkty od Kosteleckých uzenin, které spadají do koncernu Agrofert, dopadají mizerně a dle Sdružení ochrany spotřebitelů výrobce dokonce u některých produktů klame zákazníky (např. dle popisku výrobek neobsahuje separát, ale opak byl pravdou).

Vzpomínáte na kauzu s novinářkou Uhlovou? Půl roku pracovala utajeně v provozech Vodňanská drůbež a pak o tom napsala. Kritizovala především nízké mzdy, nedodržování pracovní doby, špatné pracovní podmínky. Babiš: „Uhlová je lhářka, v mých drůbežárnách jsou nadstandardní podmínky. Je to socanská kampaň.“ Zase ta kampaň, jako vše, co je Babišovi proti srsti. Minimální mzda v Česku je 12 200 Kč, průměrná se blíží 30 000 Kč. Nechci soudit, nerozumím tomuto podnikání, ale nabyl jsem dojmu, že Babišovi o obyčejného člověka nejde a jednoduše lže. Nebo máte pocit, že 15 000 Kč jsou nadstandardní podmínky? Inzeráty, kde Vodňanská drůbež shání dělníky, screenshot níže. Náročnost práce a dodržování pracovní doby nejsem schopen posoudit, ale nemám důvod novinářce nevěřit.

Babišovi nezlomil vaz ani další průšvih, nelegální nahrávka o zneužití státní finanční správy ke zničení konkurenční firmy FAU Přerov. Z nahrávky plyne, že Babišovi lidé ve státní správě dohnali firmu FAU do insolvence. V nejnovějším rozsudku soud označil postup finanční správy za nezákonný. Z čehož plyne, že státní úřad mohl vůči FAU postupovat účelově, v Babišově zájmu. Nahrávka níže. Z mého pohledu to smrdí, ale asi zase řeknete, že je to komplot na chudáka Babiše. Možné to je, nejsem policista ani soudce, ale těch piklů proti Babišovi je už tolik, že Kalousek asi už nic jiného nedělá.

Odkaz na video

Rozporuplná spolupráce s StB. Babiš má pravdu v tom, že zaměstnanci podniků zahraničního obchodu měli kontakt s tajnými službami jako (běžnou) součást profese. Na druhou stranu moc nechápu, proč by tehdy jeho spis někdo falšoval (existuje spousta záznamů o Babišovi v dokumentaci StB), Babiš nebyl VIP osobou a nikdo nemohl vědět, co bude za 30 let. Ústavní soud SR konstatoval, že slovenské soudy rozsudky chybně založily na svědectví bývalých příslušníků StB, kteří v líčení před okresním a krajským soudem nebyli zproštěni mlčenlivosti. Zpochybnil také věrohodnost těchto svědků, kteří vypověděli v Babišův prospěch.

Útoky na novináře

Vzpomínáte, jaké aféry řešil v minulosti novinář Kmenta? Michal Kraus z ČSSD a jeho tajné vyjednávání v Ghaně, Vít Bárta a jeho VV, o Mrázkovi napsal knihu a myslím, že vše co zjistil, byla pravda, psal o Řebíčkovi (ODS), a mohl bych pokračovat dále, chci tím jen říci, že když si zpětně projdete kauzy některých investigativních novinářů v Česku, většinou byla jejich práce profesionální novinařina (pokud se pletu, napište do komentářů kde se třeba zmiňovaný Kmenta fatálně zmýlil). Proto útoky Babiše na tyto novináře jsou vlastně útoky na demokracii, svobodu slova a samotnou investigativní žurnalistiku, která je jakýmsi „hlídacím psem“ demokracie. O tomto se ještě zmíním v závěru článku, protože Babišova paranoia, že po něm všichni jdou, je jasný kalkul s cílem zničit důvěryhodnost novinářů. Zajímalo by mne, proč Babiš Kmentu nezažaluje, pokud je kniha, kterou napsal lež, musel by přece u soudu vyhrát.

Babišovy zásluhy, je jako Baťa

Jeho příznivci tím často argumentují, já bych si dovolil nesouhlasit. Podobenství najdete v tom, že Babiš i Baťa patří ke stejnému typu lidí (Ivo Toman tyto lidi nazývá „ti, kteří něco uskutečňují“), velmi tvrdě pracují a jdou za svým cílem. Baťovou podstatou úspěchu je především skromnost, mravnost, píle, umění reagovat na potřeby zákazníka, schopnost realizovat produkt od prvotního nápadu po hotový konkurenceschopný výrobek, péče o spokojené zaměstnance. Babišova prosperita je založena především na konexích a ovládnutí (konkurenčních firem, veřejné správy). Podnikatelská etika Babišovi mnoho neříká.

Spousta jeho voličů tvrdí, že za Babiše je dobře, ano, ekonomika roste, je to ale opravdu zásluha Babiše? Ekonomika roste vlastně všude ve světě, i Řekům se začalo dařit a mají velkou šanci, pokud nepřijde další krize, že z toho nejhoršího vybřednou. Za poslední tři roky státní dluh poklesl, dle ekonomů za jeho snížením stojí především změny na světových finančních trzích a dědictví po předchozím kabinetu v podobě mnohamiliardové dluhové rezervy. Ekonomové spíše kritizují šéfa ANO za riskantní zkrácení doby splatnosti státních dluhopisů. Ale nechci mu upírat zásluhy, protože jako premiér vystupuje velmi sebevědomě, což třeba Sobotkovi chybělo.

O co Babišovi jde, jak je možné, že mu všechno vychází?

Andrej Babiš nenechává nikoho lhostejným. Má spoustu nadšených příznivců, ale také spoustu odpůrců, ti v něm vidí velké nebezpečí pro demokratický vývoj v zemi. Snažil jsem se pochopit svět tohoto muže, nevím, jestli se mi to povedlo, vím jen jedno, Babiš může tuto zemi zavést do překvapivých končin.

U Babiše mi imponuje především jeho pracovní nasazení, které je neuvěřitelné, je sečtělý, inteligentní (pokud nepočítám češtinu a rodnou slovenčinu, mluví plynule 4 jazyky). Jde tvrdě za svým cílem, co si umane, to zrealizuje, což je symbol velkých mužů. Jenže Babiš tohle vše jaksi zapomněl skloubit s mravností, podle mého názoru je to farizej.

Hodně občanů ČR je přesvědčeno, že žijí ve zkorumpované, oligarchicky řízené zemi, to je jeden z důvodů, proč Babiše volí (jaká to ironie). Jeho příznivci jsou přesvědčeni, že Babiš není typ politika, který by přišel krást. Lidé jsou naštvaní (musím říci, že právem, protože klasické strany moc naděje nenabízí) a Babiš jim přináší naději. Podle mého názoru Babiš do politiky skutečně nevstoupil kvůli penězům, nýbrž kvůli vlivu a moci (i když s tím přichází ruku v ruce i peníze). Babiš chce prostě „všetko“ a nesnáší jiné názory.

Že jste paranoidní, ještě neznamená, že po vás nejdou. Průšvihy, které by jiný politik neměl šanci ustát, Babiš ustojí v pohodě. Lidé prostě věří jeho marketingovému obrazu. A všechna ta špína jsou pikle. Zkuste ale přemýšlet. Kdo by se proti Babišovi musel spojit, aby tento komplot opravdu fungoval – novináři, soudci (třeba i ústavní soudci na Slovensku v jeho známé kauze agenta Bureše), historici, policisté (vlastně i já jsem součástí komplotu). Tyhle všechny ovládají korupční politici alias mafiáni, a to už dokonce i v Německu, viz video níže. Ta síť na dehonestaci Babiše je neuvěřitelně sofistikovaná, takže ji musí řídit nějaká mimozemská entita, protože ani nadmíru inteligentní člověk by to pravděpodobně nedal. Ale možná je to všechno jinak, ale to už nechám na rozhodnutí laskavého čtenáře, protože cílem tohoto článku není rufmord Babiše, ale spíše vyvolat otázky v hlavách jeho voličů.

Odkaz na video

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *