Rubriky
Politika

Co nevíme o prezidentu Zemanovi 2. díl

Miloš Zeman je bezpochyby osobností, je ovšem zářným příkladem toho, že i z osobnosti, která byla v minulosti uznávána především pro svou inteligenci a přehled (až encyklopedický), mohou zbýt jen vulgarity, neschopnost se ovládat, narcismus a egoismus. Jak se jednou na Zemana bude vzpomínat? Jako na prezidenta, který rozdělil národ na dvě znesvářené skupiny. Nejhorší na tom je, že on si v tom libuje. Ano, libuje si i v tom, že určité skupině vyhrožuje smrtí, ve lžích, vychutnává si i to, že se za své přešlapy neomluví.

U Zemana, podle mého názoru, nejde pouze o jeho vyhlášené provokace, ale především o zjevné lži, neskutečné vulgarity, z toho plynoucí ostudy. Proč je tak arogantní, proč ponižuje ty, kteří jsou vůči němu kritičtí? Co je na tom děsivé, je ztráta morálky. Pokud se to Zemanovi hodí, presumpce viny pro politiky platí, pokud se mu to (z různých důvodů) nehodí, je to přesně naopak. Ano, jen debil nemění své názory, já ten svůj (na pana prezidenta) změnil. Mám pocit, že v Česku nic není hanba a všechno (časem) tak nějak projde.

O exekučním byznysu jsem už psal tady a nebudu to tedy rozebírat znovu.

Takže co o našem prezidentovi (možná) ještě nevíme?

1.Víme, že novinářů je mnoho, a měli by se likvidovat. Víme také, že Rusko je pro nás desetkrát důležitější než Francie. Ano, tohle je veřejně známé, servilní Zeman dělá pro Rusko maximum možného. Co ale mnoho lidí neví, že se obklopuje lidmi, kteří jsou přímo napojeni na ruský zájem, a především bagatelizuje, ne-li znevažuje, závěry zpráv BIS o ruském vlivu v ČR. Ruská strategie je přitom docela snadno pochopitelná i těm lidem, co nejsou zrovna odborníci na IT: https://technet.idnes.cz/rusko-ruske-informacni-operace-hackeri-propaganda-dezinformace-taktiky-1of-/sw_internet.aspx?c=A180125_154611_sw_internet_pka 

Miloš Zeman se chová jako aktivista Kremlu, který upřednostňuje zájmy Putina před zájmy svých spoluobčanů. Jako by Miloši Zemanovi imponoval východní model autoritářského způsobu vládnutí, možná proto si tak libuje ve vládnutí s Babišem. Jak moc se Zeman změnil, aspoň v mém vnímání.

2.Myslím, že to bylo v roce 2015, kdy pravil: „Nikdo nemá právo krást, nikdo nemá právo podvádět“. S tím nelze než souhlasit. Miloš Zeman vehementně doporučuje a lobuje za čínské a ruské investice v Česku (netvrdím, že západní kapitál je vždy alabastrově čistý). ERB banka – ruský bankovní ústav působící v ČR, zkrachoval. Krach přišel poté, co z banky zmizelo více než jeden a půl miliardy. Zlí jazykové tvrdí, že peníze mohly skončit na účtech v Rusku. Od Zemana jsem slyšel jen chválu ruských (čínských) investic, kritika jaksi nepřišla, přestože spousta Čechů už své peníze neuvidí. I pojištění vkladů má totiž své limity. Pokud tedy podvádí firmy z jeho oblíbeného východu, je to OK?

3.Zeman jezdí do Číny velmi rád. Asi si rovněž rád vybírá čínské poradce do svého týmu. Předseda představenstva (bývalý) čínské skupiny CEFC Jie Ťien-ming byl od dubna 2015 členem poradního sboru českého prezidenta. Jenže co je ta firma, která v Česku investuje, vlastně zač? Co jsou zač lidé, stojící v čele těchto firem? CEFC provedla v posledních několika letech v ČR pár viditelných vlivových akvizic. Zemanův čínský poradce Jie Ťien-ming je obviněn z korupce, ale stále prosakují další zprávy o jeho nejrůznějších velmi podivných obchodech. Opravdu důvěryhodný poradce. Okolí prezidenta se povedlo celkově, kam se podíváte, všude samá „mravní autorita“.

4.Zeman nenávidí Českou televizi, ano, to je všeobecně známo, víte ale, kdy tato nenávist začala? Pravděpodobně v roce 1995, kdy se tehdejší předseda ČSSD Zeman sešel s tajemným Janem Vízkem, který Zemanovi nabídl stamiliony korun darem a k tomu kompromitující materiály na ODS a ODA. Co za to asi chtěl, nebo si opravdu myslíte, že nešlo o obchod? Těch schůzek se uskutečnilo údajně několik. Odhalení přinesla právě Česká televize (zaplať příroda za investigativní žurnalisty).

Pamatujete na obvinění ministra za ODS Jana Rumla, že americká ambasáda a poradci Václava Havla chystají policejní převrat? Pamatujete na nařknutí ministra Josefa Zieleniece, že si za státní peníze kupuje přízeň zkorumpovaných novinářů? Další lež, když pravda vyšla najevo, Zeman lapidárně odsekl, že to slyšel od svých podřízených. Stejně tak později bez podložených důkazů lživě obvinil novináře Ivana Brezinu, že ho za jeho články platí ČEZ. Ten jeho pomluvu hnal až před Ústavní soud, to si asi ještě pamatujeme. Spousta lidí už ale neví, že soud dal Brezinovi za pravdu. Lhát se nemá, ale v případě získání politických bodů je to omluvitelné? Lež Zemanovi většinou pomůže a po vleklém soudním sporu (ne)přijde omluva, jenže v té chvíli, je to už úplně jedno (aféra Brezina začala v roce 1999, Zeman se omlouval až v roce 2007).

Akce čisté ruce. Mnoho lidí, pokud to vůbec vědělo, pak se na to již zapomnělo, neví o prapodivné privatizaci SEVACu, kterou Zemanova vláda privatizovala za 50 milionů korun. V pozadí stál komunista Šlouf, podnik koupil bankrotář Jan Gottvald. Gottvald pozemky obratem prodal za 350 milionů korun. No a Drnovice pak mohly hrát pohár UEFA (dělám si legraci).

 

5.„Hitler je gentleman“. Zeman nás poučil, jak byl Ferdinand Peroutka fascinován fašistickou ideologií. To víme všichni. Jenže Zeman se za svou lživou a dehonestující fabulaci dodnes neomluvil. Tedy pokud mám správné informace. Jen údajně pronesl, že se omlouvá za to, že se článek nenašel. Jak švejkovské. Co také spousta lidí neví je to, že falešných obvinění a arogantních výpadů vůči různým osobnostem a organizacím, má za sebou Zeman celou řadu, nezřídka soudní spor prohrál. Ekologické hnutí Děti Země Zeman nařkl z toho, že při povolování dálnice D8 přes České středohoří „žádali výpalné“. Děti Země prezidenta republiky třikrát vyzvaly, aby se veřejně omluvil. Řeknete si, ať Zemana žalují, jasně, jenže víte, jak spor většinou skončí? Proti verdiktu soudu se Zeman opakovaně odvolá a pokud nakonec skončí pravomocným rozhodnutím, bude se jej snažit vesele ignorovat, případně se omluví v době, kdy už to bude všem jedno (viz případ Brezina). Co z toho vyplývá? Že Zeman se vlastně soudům vysmívá. Prosím zpozorněte, tohle dělá prezident ČR!

 

6.Spousta lidí neví, spíše nechce vědět, o velmi podivném financování. Zemana sponzorují firmy, které krachují. Miliony na dary pro prezidenta mají, ale jinak z účetnictví vyplývá, že jsou před krachem, což je minimálně velmi podivné. https://plus.rozhlas.cz/zahada-daru-na-prezidentskou-kampan-milose-zemana-7446860, http://denikreferendum.cz/clanek/26947-zemanova-kampan-stala-vic-nez-spolek-pratele-milose-zemana-prijal-na-darech

Poslední informace, které prosákly, hovoří o složitém schématu firem, vystavování fiktivních faktur a falšování účetnictví. Na pozadí všeho je Strana práv občanů. Ta financovala prezidentskou kampaň Miloše Zemana a prezidentův poradce Martin Nejedlý byl ještě nedávno jejím místopředsedou: https://zpravy.idnes.cz/sponzori-zemana-kraceni-dani-dio-/domaci.aspx?c=A181127_161207_domaci_lva. Jsem přesvědčen, že i toto u voličů Zemana projde.

 

7.Není to tak dávno, co Jiří Ovčáček označil za fake news web Aktuálně.cz. Jenže když se podíváte na problematiku fake news, je to i o tom, že politici často takto označí ten plátek (dělá to hodně i např. Babiš, případně nejmocnější muž na světě Trump), který píše pravdu. Co se dotyčnému nehodí do krámu, tímto označením dehonestuje a v lidech vyvolá pocit, že jsou klamáni a nestojí jim za to takové lži komentovat. Zeman, podle mého názoru, používá lež jako nástroj mocenského a politického boje. Vzpomínáte na jeho prohlášení po volbách, že prý ho podpořil i Karel Gott? Nebyla to pravda.

Pravda se dá ověřit téměř vždy, lež většinou ne, případně je to mnohem těžší a s tím Zeman zřejmě počítá. Nejhorší je, že jeho voličům  to nevadí, jeho evidentní lži, hrubost, mu prochází. Prostě to pro ně nemá potřebnou relevanci a vyzdvihují u Zemana něco jiného. Jenže pro mne je to děsivá představa. Svoje dítě bych nikdy nesvěřil soudně uznanému lháři, je to pro mne prostě nepřijatelné, přesto tomuto člověku dáváme do rukou výkonnou moc, armádu a vlastně celou naši zemi. Pro mne je to nepochopitelné.

To, co vím o světě, jsem se z velké části dozvěděl z médií. Některým z nich přitom věřit mohu, některým ne. Měli bychom vystoupit z pasivní pozice, informace si ověřovat a posuzovat. Útočí článek na moje emoce? Kde si mohu tohle ověřit? Je ta informace seriózně zpracovaná? Jde jen o názor autora?  Věřím, že pokud by lidé byli více kritičtí, Zeman by to měl mnohem těžší a spousta věcí by mu neprošla. Co se týče našeho prezidenta, jsem pesimista, jenže optimismus, stejně jako pesimismus, plyne z nedostatku informací. Možná mám tedy nesprávné informace a v čele našeho státu stojí mravný novodobý TGM, slovy Ovčáčka, nejlepší prezident, jakého aktuálně máme.

Tento text nemusí být pravdivý, je to subjektivní pohled. Pokud by se mi ale podařilo jednoho zemanovce donutit ke kritickému myšlení, měl tento článek smysl.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *