Rubriky
Pelmel

Jak vybrat elektrokoloběžku?

Elektrokoloběžku zná v dnešní době snad každý. Elektrokoloběžka vypadá v podstatě stejně jako ta klasická, nicméně místo pohonu jakožto naší energie, využíváme pohonu elektromotoru v předním či zadním kole e-koloběžky. Oproti klasické koloběžce je ovšem další zásadní rozdíl a sice, že disponuje spoustou dílů, které se opotřebovávají. Bavíme se např. o pneumatikách, blatnících, skládacím mechanismu (abychom mohli e-koloběžku složit), baterie, odpružení, ložiska atd. Aktuálně je na trhu sice spousta kvalitních náhradních dílů, ať už originálních, tak i od jiných výrobců, nicméně svou údržbou a péčí o elektro koloběžku, můžeme výrazně prodloužit jejich dobu životnosti. Pojďme se podívat, jak vybrat elektrokoloběžku a na co si dát pozor.

Motor

Motor je samozřejmě jeden ze zásadních komponentů elektrokoloběžky a ovlivňuje její rychlost. Běžným výkonem klasické koloběžku může být 250 – 500 W. Existují i elektro koloběžky, respektive jejich motory, které mají v součtu klidně i 2-3000 W a dosahují rychlosti cca 100 km/h. To je již ohromná rychlost, a proto jsou takovéto koloběžky jen pro zkušené řidiče těchto zařízení.

Kola

Kola hrají také určitou roli, co se rychlosti týče (podobně jako u aut). Můžeme použít jakousi příručku, že čím větší kola budeme používat, tím větší rychlost bude koloběžka mít. Pokud používáte elektro koloběžku Xioami, můžete mít kola s velikostí např. 10“. Jakmile pořídíte vetší kola, musí tomu samozřejmě také odpovídat velikost pneumatiky. Důležitou roli také hrají pneumatiky, které mohou být jak klasické s duší, které se foukají, tak i bezdušové, u kterých nemusíte řešit propíchnutí gumy.

Odpružení

V případě, že se chystáte jezdit v terénu, jistě oceníte i odpruženou vidlice. Nejlépe přední i zadní. Nicméně pokud jezdíte pouze po rovince a pěkné silnici, není to nutnost.

Výdrž elektro koloběžky

Výrobci často uvádí nějakou tovární výdrž, nicméně ze zkušenosti řidičů lze říct, že této výdrži baterie, respektive dojezdu, se realita rozchází. Pokud chcete znát lepší informaci o dojezdu, odečtěte si od oficiálního dojezdu cca 20-30% a dostanete poměrně reálný údaj.

Cena a závěr

Elektro koloběžky jsou různé. Kvalitní, méně kvalitní, pro zkušené řidiče, pro děti atd. Cena se pohybuje zhruba od 4000 Kč až klidně do cca 100 000 Kč. Pochopitelně za stroj, který pořídíte za 4000 Kč nelze očekávat stejnou kvalitu jako za 100 000 Kč. Důležité jednoduše je, jak často budete jezdit, jak daleko, v jakém terénu či jakého počasí. Pokud budete mít elektro koloběžku pouze na přibližování, tak vám jistě vystačí e-koloběžka, která nebudete tak nadupaná a naopak, pokud se chystáte jezdit opravdu dálky desítky kilometrů, přirozeně se budete poohlížet po již kvalitnějších koloběžkách, které vás nenechají ve štychu. Důležité je tedy si rozmyslet na co a jak často koloběžku budete používat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *