Rubriky
Pelmel

Bezpečné nakupování přes internet: Na co si dát pozor?

Nakupování přes internet

Nakupování přes internet: Na co si dát pozor, abyste nemuseli kontaktovat právníka?

Nakupovat nepřetržitě? Internet to umožňuje: Od vstupenek na koncerty přes počítače a oblečení až po potraviny, vše lze kdykoli objednat online a pohodlně nechat doručit domů. Není divu, že online nakupování je stále oblíbenější. Online nakupující však často sednou na lep podvodníkům.

Jaká jsou rizika online nakupování?

Falešné obchody, padělané výrobky, krádeže identity nebo vadné zboží: Podvodů při online nakupování hrozí mnoho. Na stránkách falešných internetových obchodů vše vypadá reálně – ve skutečnosti je však online přítomnost jen fasádou, která okrádá zákazníky. Požadované zboží musí být zaplaceno předem, ale nikdy nebude doručeno. O chvíli později již stránku na internetu nelze najít. U padělaných výrobků je to jiné. Zde je obchod skutečný, ale zboží nikoli. Pokud na internetu najdete značkové zboží za výrazně nižší ceny, měli byste si položit otázku, zda jsou hodinky nebo džíny originální. A pokud jste si nic neobjednali, a přesto dostanete účet, pravděpodobně jste se stali obětí krádeže identity. Zločinci stále častěji získávají přístup k online zákaznickým účtům u zásilkových společností a objednávají zboží na cizí jméno a bankovní účty.

Jak poznat důvěryhodného prodejce?

Každý poskytovatel musí odhalit svou identitu. Ve spodní části webové stránky musí být uveden přesný název společnosti a poštovní adresa, ne poštovní schránka. Právo na odstoupení je také důležitou součástí důvěryhodného internetového obchodu. Pokud obdržíte storno podmínky, ukazuje to, že provozovatel obchodu je ochoten dodržovat zákony. Podívat se na všeobecné obchodní podmínky navíc nemůže uškodit. Online maloobchodníci musí například ve svém prohlášení o ochraně údajů uvést, která data shromažďují a komu jsou tyto informace předávány. Seriózní maloobchodníci nabízejí různé možnosti placení. Nejbezpečnějším způsobem je platit na účet nebo inkasem. Pak mohu získat peníze zpět, pokud budu mít problémy, nejjednodušším způsobem. Je důležité, aby osobní údaje byly přenášeny v šifrované podobě. Poznáte to podle https v adrese URL a symbolu malého zámku ve stavovém řádku. Jinak by kybernetičtí zločinci mohli zachytit a zneužít citlivé informace, jako je jméno, adresa, datum narození a číslo kreditní karty.

Jak důležité jsou certifikace výrobků?

Stále více obchodů má takzvané certifikované výrobky, například BIO, Vegan, Český výrobek. Pro spotřebitele to nabízí způsob, jak se cítit bezpečně. Testovací centra kontrolují, zda jsou v internetovém obchodě splněny všechny zákonné požadavky. Takové certifikáty stojí peníze a musí o ně požádat samotný online prodejce. Chybějící certifikace není proto nutným znakem pochybného poskytovatele.

Nakupování přes internet má mnoho kladů, ale pokud si objednáváme něco online, musíme být opatrní. Tyto tipy vám mohou pomoci s rozhodováním, zda se koupení produktu přes internet vyplatí a zda vás nečeká žádný podvod.

Databáze podvodných e-shopů:

https://www.coi.cz/pro-spotrebitele/rizikove-e-shopy/

https://www.dtest.cz/eshopy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *