Rubriky
Pelmel Rady

Který šicí stroj je ten pravý?

Šití. Pro někoho koníček a pro jiného obživa. Ať spadáte do jakékoliv skupiny, neobejdete se bez šicího stroje. Ne jedna domácnost či půda ukrývá poklady našich maminek a babiček. Ne všechny staré kvalitní stroje jsou použitelné pro všechny druhy látek. Podle čeho vybrat nového pomocníka?

Který šicí stroj je ten pravý?

Trh nabízí značky zařízení z různých částí světa i z České republiky. Ceny produktů začínají kolem 2000,- Kč a šplhají se až do řádů deseti tisíců. První věc, která nás napadne bude: „Bude mi stačit nejlevnější? Nebo vsadím na jistotu a vezmu něco dražšího? Využiji všechny funkce naplno?“

Začínáme

Nacházíme se v době, kdy vše vybíráme za obrazovkou počítače. Studujeme recenze. Čteme zkušenosti. Učíme se online poznat předmět našeho zájmu. V případě výběru šicího stroje to však není ta nejideálnější cesta.

Kupující by se měl seznámit prakticky se šitím. Půjčte si alespoň na 2 týdny starý šicí stroj. Nakupte si (klidně zbytky) několika druhů látek – softshellu, bavlněného plátna, a hlavně i pružných materiálů jakým je například bavlna s elastanem (úplet). Zkuste na nich několik základních stehů, a to i na několika vrstvách tlustších materiálů jako je například zimní softshell. Pohrajte si s přítlakem patky, napětím horní nitě. Seznamte se s navlékáním jehly, údržbou stroje. A potom teprve sedněte za PC a udělejte si výběr několika strojů. Následně si zajeďte do kamenného obchodu, seznamte se s údržbou zařízení a s ovládáním.

Může se hodit

Dále se podíváme na několik funkcí, které někteří ocení, jiní nevyužijí.

Volné rameno

Prvek, který nabízí většina šicích strojů. Využijete jej zejména při práci na nohavicích. Není ale volné rameno jako volné rameno. Některé produkty mají štíhlejší pro lepší manipulaci s vaším výrobkem.

Vyšívací stehy

Dražší zařízení Vám dokážou vyšít číslice či slova. Otázkou je, jestli tuto nadstandardní funkci využijete.

Čím více stehů, tím lépe?

Zní to lákavě. Nicméně většina švadlenek potvrzuje, že spousta stehů leží ladem. Nebudete-li pořizovat zvlášť overlock, zvažte šicí stroj s overlockovým stehem.

Navlékání nití

Dnešní stroje dokážou pomáhat s navlékáním horní nitě. Pro někoho zbytečná funkce. Pro jiného nepostradatelný pomocník.

Prošívání silných materiálů

Pokud budete pracovat se silnějšími materiály nebo více vrstvami materiálů, zaměřte se na konstrukci stroje. Kovová konstrukce je příslibem síly. Oceníte také vysoké zvednutí patky.

Knoflíková dírka

Automatickou funkci knoflíkové dírky nabízejí stroje už od 5000,-Kč.

Osvětlení

Šicí stroje jsou vybaveny osvětlením. Ne každé ale vyhovuje všem. To, které jednoho oslňuje, jinému nestačí.

Uložení cívky se spodní nití

I takový detail může být pro někoho trnem v oku. A to v případě, kdy je cívka schovaná v pouzdře a švadlenka tak nevidí, kolik nitě zbývá.

Automatické zapošití

Opět jedna z funkcí, kterou můžeme oželet, ale na druhou stranu nám může být dobrým sluhou.

Poloha jehly během šití

Lepší stroje nechají jehlu během šití zapíchnutou v látce.

Detekce zvednuté patky

I taková služba existuje. Stroj se nerozjede a zapípá, pokud zapomenete dát patku dolů.

Ať vám nový pomocník dobře slouží!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *