Rubriky
Pelmel Zdraví

Virem H3N2 se nakazila značná část populace, tisíce pacientů ve vážných komplikacích a v důsledku nákazy zemřelo asi šest tisíc lidí

Ne, nechci nic zlehčovat, chci porovnat rok 1995 a rok 2020. V čem je to jiné?

Hledal jsem v archivu abych našel nějaké digitalizované periodikum, které v té době vycházelo. Bohužel se mi nepodařilo najít to co jsem chtěl, ale třeba budete mít více štěstí.

https://archiv.ihned.cz/?p=0A0000&archive[source_date]=1995-12-28

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/nejvetsi-epidemie-chripky-v-historii-ceske-republiky-1995-tisice-obeti-plosne-uzavrene-skoly.A200921_123337_domaci_chtl

V prosinci 1995 už chřipka splňovala charakter epidemie v celostátním měřítku, tedy 3 000 nakažených na 100 tisíc obyvatel. V té době jsme viděli i „uzavírku“ divadel, řada z nich musela kvůli nákaze herců a dalších zaměstnanců rušit představení. Problémy mělo i školství, kvůli chybějícím učitelům. I v roce 1995 se řešila ohleduplnost, roušky se sice nenosily, ale hygienici apelovali na ohleduplnost lidí – pokud se necítí dobře, ať zůstanou doma.

Došlo i k uzavření škol, byly vyhlášeny celostátní chřipkové prázdniny, což u části rodičů vyvolalo vlnu nevole.

I tehdy byly nemocnice přetížené, část pacientů musela spát na lehátkách. Bohužel tato epidemie vyvolávala vážné komplikace nejen u dospělých, ale i u dětí, především záněty plic.

Jaké byly rozdíly? Já nechci toho šmejda z Číny zlehčovat, ani náhodou, ale tehdy se samozřejmě netestovalo, přesný počet obětí není znám, podle statistického modelu však v důsledku epidemie přibylo více než 6 000 úmrtí a celkem tak za zimní sezonu 1995-1996 zemřelo čtyřikrát více lidí než obvykle.

Hlavní rozdíl byl ale ve strachu. Dnes je strach všude, bojíme se osobního kontaktu, bojíme se vycházet, bojíme se kolapsu ekonomiky. V médiích vidíte jen paniku, příklad titulku z jednoho periodika, o mdlém rozumu dotyčného novináře si udělejte úsudek sami. Koronavirus na jihu Moravy: zamořené Brno a okolí, přes noc přibyly 4 nové případy. Celkově už 45 nakažených.

Místo toho, aby nás uklidňovali, čpí na nás odevšad strach a závan apokalypsy. Ale my se potřebujeme hlavně uklidnit. Tohle není válka, je to epidemie a nocebo funguje stejně dobře jako placebo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *