Rubriky
Pelmel

Pórobeton – co to je a kde se používá

Pórobeton je jedním z nejvíce využívaných stavebních materiálů, který se vyznačuje svou vysokou pevností, odolností proti vlhkosti a dobrou tepelnou izolací. V tomto článku se dozvíte více o tom, co je pórobeton, jak se vyrábí, jaké jsou jeho vlastnosti a jak se používá v praxi.

(zdroj obrázku: https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C3%B3robeton#/media/Soubor:Aerated_autoclaved_concrete_-_detail.jpg)

Co je pórobeton?

Pórobeton, také nazývaný autoklávový beton, je druh lehkého betonu, který se vyrábí stejně jako beton ze směsi pojiva, plniva a vody. Plnivem je zde křemičitý písek nebo elektrárenský popílek (škvára nebo struska) a pojivem cement, vápno, nebo směs cementu s vápnem.

Jak se vyrábí pórobeton?

Výroba pórobetonu je relativně jednoduchá. Směs pojiva, plnidla a vody se odlehčí přidáním speciálního plynu nebo pěny (podle druhu pórobetonu). Tím vznikne charakteristická pórovitá struktura,  která má vyšší objem a  nižší hmotnost než klasický beton. Poté se směs nalije do forem a nechá se vyschnout.

Vlastnosti pórobetonu

Pórobeton má oproti jiným stavebním materiálům mnoho výhod. Patří mezi ně například:

  1. Nízká hmotnost – pórobeton je mnohem lehčí než klasický beton. To znamená, že je snadněji zpracovatelný a umožňuje snížit celkovou váhu stavby.
  2. Vysoká pevnost – má vysokou pevnost, díky čemuž je ideální pro výrobu nosných stěn a sloupů.
  3. Dobrá tepelná izolace – má dobrou tepelnou izolaci, což znamená, že udržuje teplo v interiéru stavby. To může snížit náklady na vytápění a zlepšit energetickou účinnost budovy.
  4. Odolnost proti vlhkosti – má vysokou odolnost proti vlhkosti, proto je ideální pro stavby v místech s vysokou vlhkostí nebo v blízkosti vodních zdrojů.
  5. Snadná úprava – pórobeton je snadno opracovatelný a lze ho snadno řezat, vrtat a brousit. To umožňuje snadnou úpravu stavebních prvků.

Výhody a nevýhody pórobetonu

Mezi hlavní výhody pórobetonu patří vysoká pevnost, dobrá tepelná izolace a odolnost proti vlhkosti. Díky nízké hmotnosti je také snadno zpracovatelný a umožňuje snížit celkovou váhu stavby. Lze jej také snadno řezat, vrtat a brousit, což usnadňuje jeho úpravu.

Mezi nevýhody patří vyšší cena oproti klasickému betonu, avšak tato cena se může vyplatit v dlouhodobém horizontu díky jeho dlouhé životnosti a vysoké odolnosti. Další nevýhodou může být menší trvanlivost v případě, že je exponován k agresivním chemikáliím, což může vést k degradaci materiálu.

Využití pórobetonu v praxi

Pórobeton se využívá především pro výrobu stěn, sloupů, stropů a dalších nosných prvků konstrukce. Díky svým vlastnostem je také vhodný pro výstavbu pasivních domů a dalších energeticky úsporných budov. Také se často využívá v zahradní architektuře pro výrobu zídek, plotů a dalších prvků.

Shrnutí

V závěru lze tedy říci, že pórobeton je kvalitní a vysoce funkční stavební materiál s mnoha výhodami, které ho činí ideálním pro mnoho různých typů staveb. Přestože je trochu dražší než klasický beton, lze očekávat, že se tato investice vyplatí v dlouhodobém horizontu díky jeho vysoké odolnosti a trvanlivosti.

Co je provětrávaná fasáda?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *