Rubriky
Pelmel

Jak se bránit před klíšťaty?

S klíštětem se můžete potkat téměř všude. Ať už se jedná o les, louku nebo městský park. A ačkoliv nejsou všechna klíšťata infikovaná, určitě není radno podceňovat potenciální nebezpečí v podobě lymské boreliózy nebo klíšťové encefalitidy. My se v tomto článku podíváme na to, jak se před nimi nejlépe bránit a co dělat, když už si jedno takové přinesete domů.

Fotka od Erik Karits z Pixabay 

Očkování

Nejúčinnější obranou je jednoznačně očkování proti klíšťové encefalitidě. Očkování probíhá většinou přes zimu a je potřeba tří dávek, aby byla vakcína účinná. Neochrání vás ale bohužel před lymskou boreliózou. Na tu vakcína neexistuje.

Oblečení

Další prevencí je vhodné oblečení. Vaše snaha by měla být zaměřena především na to, aby se na vás klíště v prvé řadě vůbec nedostalo. Při pohybu ve vysoké trávě volte dlouhé kalhoty světlé barvy a v hladkém materiálu. Klíšťata budou mít problém se na ně uchytit.

Repelent

Určitě není od věci používat vhodné repelenty. A to hlavně na nohy. V obchodech najdete přípravky speciálně určené proti klíšťatům. Pokud doma máte klasický repelent, použijte dvojitou dávku, než byste běžně použili například proti komárům.

Prohlídka

Po každé procházce, při které by mohlo ke kontaktu s klíštětem dojít, se pečlivě prohlédněte. Klíšťata se ráda přichytávají v podkolenních jamkách, v podpaží, v tříslech nebo na intimních partiích. Zároveň si prohlédněte oblečení, zda na něm není klíště zachycené. Lepší je vše vyklepat a popřípadě rovnou vyprat.

Co s přisátým klíštětem?

Existuje nespočet babských rad, jak na klíště. Tou nejdůležitější informací ale je, že je potřeba klíště vyndat celé i s hlavičkou. Na způsobu zase až tak nezáleží. V lékárnách můžete najít sady na vyndavání klíšťat. Použít ale můžete i obyčejnou pinzetu.

Nezapomeňte si ranku, kde bylo klíště přisáté, vydezinfikovat. Nejspolehlivější cestou, jak se vyndaného klíštěte zbavit, je ho spálit. Nepokoušejte se klíště rozmáčknout nebo spláchnout vodou. Tento hmyz má totiž chitinový krunýř, který jde jen těžko zničit a případné rozmáčknutí znamená nebezpečí vystavení se infikovaným vnitřnostem.

Hlídejte se

Po vyndání je také potřeba hlídat několik dní ránu, kde se vám klíště přisálo. Pokud místo začne rudnout, zvětšovat se, svědí, střed je bělavý a drží takto více než týden, bylo klíště s největší pravděpodobností nakažené. Je potřeba neprodleně vyhledat lékařskou pomoc, kde vám udělají krevní testy a případně nasadí antibiotika, která jsou účinná proti lymské borelióze.

Psí mazlíčci

Nezapomeňte chránit také své čtyřnohé přátele. I oni se mohou nakazit nemocemi přenášenými klíšťaty a na jejich srsti si můžete donést nebezpečný hmyz snadno domů. V chovatelských potřebách nebo u veterináře si můžete zakoupit obojek, kapky nebo tablety proti klíšťatům. Zvířata také pečlivě po procházce prohlédněte.

Postřik proti klíšťatům a komárům

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *