Rubriky
Pelmel

Pochopit Putina

Nechci se v tomto článku věnovat stupidním dezinformacím, i když původně jsem to v plánu měl. Chci pochopit Putina, proč se chová tak agresivně.

Proč Putin napadl Ukrajinu, je to opravdu šílenec? Podle mého názoru není. Každý, kdo Putinovi naslouchal, byl překvapen sílou agrese, ale ne agresí samotnou. Putin není šílenec. To, co předvedl, je jeho ideologie. Jen Západ to pořád nechápe. Putin dlouhé roky mluví o tzv. „malonárodě“. Naprosto nevýznamném národě, který není schopen sám o sobě rozhodovat. Ukrajinci nemají právo na samostatnou existenci. Rétorika Putina je vlastně pořád stejná. Ruská říše je o nadvládě, o právu Ruska určovat podmínky pro „malonárody“, tedy i pro nás. To je jejich politika.

S Putinem nejde jednat diplomaticky, jak chcete jednat s někým, kdo vám nedává právo na samostatnou existenci a v jehož očích jste vazal. Oni jsou přesvědčeni, že mají právo vládnout a nařizovat, že mají právo nás trestat. Pokud budeme poslouchat a nebudeme se vzpouzet, dostaneme kostičku.


Jak žít vedle Ruska? Za vysokou zdí, odříznout se od něj. Rusko nikdy nebude dělat kompromisy a my asi nikdy nepochopíme jejich mentalitu, uvažování, ideologii, nepochopíme, proč to vlastně dělají, když to pro ně není výhodné. Raději budou žrát suché brambory, jen aby měli o pár kilometrů čtverečních větší území. Rusko, se svými přírodními zdroji, by mohlo být jedním z nejbohatších států Evropy, ale Rusku nikdy nešlo primárně o prosperitu, sleduje naprosto jiné cíle. Pokud by se blitzkrieg na Ukrajině povedl, Putin by šel dál. Naštěstí se ukázalo, že na to nemají sílu. To ale neznamená, že nebudou škodit.

Držme Ukrajincům palce, podporujme je, protože oni opravdu bojují i za nás.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *