Rubriky
Pelmel

V Adršpašsko-teplických skalách nesmíte chybět ani vy

Říká se, že je Adršpach turisty přeplněný… opravdu je. Pro jeho krásu v něm však nesmíte chybět ani vy. Se sestrou jsme jej šly obdivovat v polovině července. 3 dny, 2 noci, tip na ubytování ze slevového portálu, skvělé zážitky a perfektní fotky!

Ubytování v Broumově

Proč jsme se ubytovali v Broumově? Nabídku na cenově výhodné ubytování jsme našly na slevovém portále. Nebraly jsme auto. Skály jsou z Broumova dobře dostupné vlakem, a tak nebylo co řešit. Ubytovali jsme se v hotelu Praha hned na náměstí. Výhodou byla asi jen dvacetiminutová vzdálenost k vlaku i dobrá vybavenost města – obchody, restaurace a občerstvení, lékárna, bankomat. I hotel musíme pochválit za klidné prostředí, milý a ochotný personál. Ochutnat zde můžete místní pivo Opat.

1. DEN – TEPLICKÉ SKÁLY


Naše první kroky vedly do Teplických skal. Trasu Broumov-Teplice nad Metují-Teplice nad Metují skály jsme zvládly vlakem za cca 40 minut. Od vlakové zastávky je to asi 500 metrů ke vstupu do skal. Vstupné je 100 Kč za dospělého. Před vstupem doporučujeme využít WC a občerstvení. Ve skalách už vás nic jiného kromě skal nečeká. Pití a svačinu tedy s sebou.

Okruh je dobře označený, a proto se nemusíte bát, že byste zabloudili, případně něco vynechali. Vaši kondičku prověří změť chodbiček, cestiček, schodů a chodníčků. Cestou na vás čeká pár zastávek v podobě informačních tabulí a označených skal. Bavit vás budou všechny skalní útvary, ať už označené, nebo neoznačené. Trasu lze zvládnout za 2-3 hodiny. Je středně obtížná.

2. DEN – ADRŠPAŠSKÉ SKÁLY A VLČÍ ROKLÍ ZNOVU DO TEPLICKÝCH SKAL

Tvrzení, že v Teplických skalách bylo hodně lidí jsme přehodnotily, když jsme vlakovou trasou Broumov-Teplice nad Metují- Adršpach dorazily do Adršpachu. Před vstupem se u dvou pokladen táhli dva dlouzí hadi nedočkavých turistů. Leč trošku v šoku, připojily jsme se. Vstupné je 120 Kč za dospělého. I tady byla možnost ještě si dojít na záchod. Naštěstí to s těmi turisty nebylo tak dramatické. Po nějakém čase se houfy lidí rozešly a byly i chvíle kdy jsme mezi skálami ocitly samy.

Opět nás čekal dobře značený okruh – asi kilometr přístupný i s kočárkem. Asi bychom řekly, že je o něco náročnější než Teplické skály. Trasu lze zvládnout za 2-3 hodiny. Tady uvidíte známější skalní útvary – milence, starostu, homoli cukru.

Jakmile jsme okruh prošly, vydaly jsme se na něj znovu. To však jen proto, abychom se dostaly k rozcestí se žlutou značkou a vydaly se skrz Vlčí rokli do Teplických skal. Doporučujeme. Je tady o dost méně lidí a o nic méně krásná podívaná.

3. DEN – BROUMOVSKÉ STĚNY

K Broumovským stěnám jsme se vydaly autobusem. Vlakem je to časově nevýhodné. Nejlépe uděláte, když pojedete autem. My jsme už neměly tolik času, a tak jsme se vydaly jen Kovářovou roklí k Supímu hnízdu (skalní útvary). Dojdete zde i k oblíbené chatě Hvězda. Je to sice náročnější terén, ale málo lidí. Výhled shora stojí za to.

Závěr? 3 dny jsou na Broumovský kraj málo. Doporučujeme alespoň týden a auto, abyste to lépe stihli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *