Rubriky
Pelmel

Vchodové dveře – nadstandard nebo klasika?

Plní hned několik důležitých funkcí a sloužit vám mohou i pár desítek let. Neměly by proto být tím posledním, co při rekonstrukci svého bytu či rodinného domu řešíte – právě naopak. Ukážeme vám, jaké typy jsou k dostání, a kterým vlastnostem dát přednost.

Ovšem nezáleží jen na vybraném druhu materiálu, ale také na jeho zpracování. Volit je v zásadě možné ze tří variant: plast, dřevo a hliník. K dispozici jsou však i různé kombinace.

Od dřeva až po hliník

Úplně první dveře, které si kdy kdo na svůj dům pověsil (závěsy z mamutích kůži nepočítáme), byly určitě ty dřevěné. Proto si dnes řada lidí myslí, že jde už o něco překonaného, dobrého snad jen pro milovníky retra. Moderní technologie a osvědčené konstrukční principy umí dřevu dodat dobré tepelněizolační vlastnosti a další výhody. Počítejte však s pravidelnou údržbou včetně natírání.

Plastové vchodové dveře lákají zejména na nízkou cenu, záleží však na zvoleném typu. I plast se může chlubit luxusním provedením. Obyčejné „plasťáky“ však nevynikají ani dlouhou životností, ani oslňujícím vzhledem. A navíc bývají citlivé na rozměrové změny, vzniklé střídáním ročních období. Je vhodné pravidelné seřizovaní, stejně jako např. u oken.

Hledáte-li vchodové dveře s nadprůměrnými vlastnostmi, budou to určitě ty hliníkové. Chlubí se dlouhou životností, bezúdržbovostí a perfektním vzhledem. Hliník je materiálem „pro generace“, při jeho pořízení se však nevyhnete vyšším výdajům.

Detaily jsou důležité

Barevné provedení je dnes už prakticky neomezené a nezáleží na tom, na jaký materiál vsadíte. Odolné samolepící fólie dokáží skvěle imitovat třeba i kámen, ale ve hře je samozřejmě i bohatá paleta barev určených k natírání či přirozený vzhled, pouze podtržený vhodným lakováním.

A na stejné vlně by se mělo nést i kování. Vyplatí se připlatit si za efekt, nikdy však na úkor bezpečnosti. Chtějte zejména pevné panty, jež se postarají o ochranu proti vysazení, tříbodový zámek nebo aktuální hit: automatické zamykání. Vyplatí se to.

Další zajímavé články:

Jak vybrat dveře do bytu

Stylové dveře

Vchodové dveře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *