Rubriky
Pelmel Rady Zdraví

Pečený čaj na 5 způsobů

Pečené čaje určitě znáte. Na vánočních trzích je tradičně prodávají farmáři. K dostání jsou i online. Anebo si vyrobte doma vlastní. Je to velmi jednoduché: ovoce upečete v troubě s kořením a s cukrem, uložíte ho do sklenic a je to. V lednici vydrží až dva měsíce. Při servírování můžete čaj podávat i s ovocem, nebo ho nejprve vylouhujte v konvici, a pak přeceďte přes sítko. Pečené čaje si můžete připravovat na stovky způsobů. Takže se vám neomrzí. Tady je 5 osvědčených tipů!

1) Rakytníkový čaj s ananasem

  • 1 kg rakytníku
  • 1 ananas
  • 2 manga
  • 500 g cukru

Rakytník omyjte a vsypte do pekáče. Zasypte ho cukrem. Pak oloupejte ananas a mango. Oboje ovoce nakrájejte na drobné kousky. Přidejte je k rakytníku a dejte péct. Pečte na 200 °C 45 minut. Upečenou směs i se šťávou vložte do sklenic. Zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Čaj skladujte ideálně v lednici. Z čaje můžete připravit i studenou limonádu.

2) Švestkový čaj s badyánem

  • 1 kg švestek
  • 1 vanilkový lusk
  • 3 hvězdičky badyánu
  • 350 g třtinového cukru

Švestky nejdříve umyjte a vypeckujte. Pak je nakrájejte na malé kousky a vyskládejte je na pekáč. Zasypte je cukrem a přidejte k nim badyán. Z vanilkového lusku vydlabejte semínka a ty také přidejte ke švestkám. Všechno promíchejte a dejte péct na 200 °C na 60 minut. Až bude směs upečená, oddělejte badyán a švestky i se šťávou vložte do sklenic. Zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Čaj nechte několik dní uležet, pak můžete podávat. Dochuťte citronem.

3) Hruškový čaj s angreštem

  • 1 kg hrušek
  • 500 g angreštu
  • 500 g rybízu
  • 350 g cukru

Hrušky oloupejte, vydlabejte z nich jádřince, omyjte je a nakrájejte na kousíčky. Vsypte je na pekáč. Rybíz a angrešt vytáhněte z mrazáku, nechte ovoce povolit a také je dobře omyjte a odstraňte stopky. Přidejte je k hruškám a zasypte vše cukrem. Čaj pečte na 200 °C asi 45 minut. Upečenou směs i se šťávou vložte do sklenic. Zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Čaj skladujte na suchém a tmavém místě nebo v lednici. Pokud máte rádi pikantní chuť můžete během přípravy čaje přidat k hruškám špetku chilli.

4) Pomerančový čaj se skořicí

  • 1 kg pomerančů
  • 2 kusy kaki
  • svítky skořice
  • 250 g cukru

Pomeranče oloupejte, oddělte od sebe jednotlivé měsíčky a nakrájejte je na malé kousky. Z kaki vydlabejte dužinu a spolu s kousky pomerančů je dejte do pekáčku. Ovoce posypte cukrem a přidejte svítky skořice. Dejte do trouby a pečte na 200 °C zhruba 30 minut. Upečenou směs i se šťávou vložte do sklenic, odstraňte z nich skořici a nakonec zavíčkujte. Obraťte dnem vzhůru. Čaj můžete ihned podávat. Není ho už třeba doslazovat, ale pokud máte rádi sladké, přidejte lžičku medu.

5) Jablečný čaj s fíky

  • 1 kg jablek
  • 2 granátová jablka
  • 8 kusů fíků
  • 300 g cukru

Jablka oloupejte a omyjte a nakrájejte na kousky. Granátová jablíčka vydlabejte a jejich zrníčka vložte spolu s jablky do pekáče. Fíky pokrájejte a také je přidejte do směsi. Můžete použít jak čerstvé, tak sušené fíky. Vše zasypte cukrem. Nechte péct na 200 °C zhruba 50 minut. Upečenou směs i se šťávou vložte do sklenic. Zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Čaj je díky granátovému jablku plný antioxidantů, takže posiluje zdraví a imunitu. Tak na vaše! 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *