Pečené čaje určitě znáte. Na vánočních trzích je tradičně prodávají farmáři. K dostání jsou i online. Anebo si vyrobte doma vlastní. Je to velmi jednoduché: ovoce upečete v troubě s kořením a s cukrem, uložíte ho do sklenic a je to. V lednici vydrží až dva měsíce. Při servírování můžete čaj podávat i s ovocem, nebo ho nejprve vylouhujte v konvici, a pak přeceďte přes sítko. Pečené čaje si můžete připravovat na stovky způsobů. Takže se vám neomrzí. Tady je 5 osvědčených tipů!
1) Rakytníkový čaj s ananasem
- 1 kg rakytníku
- 1 ananas
- 2 manga
- 500 g cukru
Rakytník omyjte a vsypte do pekáče. Zasypte ho cukrem. Pak oloupejte ananas a mango. Oboje ovoce nakrájejte na drobné kousky. Přidejte je k rakytníku a dejte péct. Pečte na 200 °C 45 minut. Upečenou směs i se šťávou vložte do sklenic. Zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Čaj skladujte ideálně v lednici. Z čaje můžete připravit i studenou limonádu.
2) Švestkový čaj s badyánem
- 1 kg švestek
- 1 vanilkový lusk
- 3 hvězdičky badyánu
- 350 g třtinového cukru
Švestky nejdříve umyjte a vypeckujte. Pak je nakrájejte na malé kousky a vyskládejte je na pekáč. Zasypte je cukrem a přidejte k nim badyán. Z vanilkového lusku vydlabejte semínka a ty také přidejte ke švestkám. Všechno promíchejte a dejte péct na 200 °C na 60 minut. Až bude směs upečená, oddělejte badyán a švestky i se šťávou vložte do sklenic. Zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Čaj nechte několik dní uležet, pak můžete podávat. Dochuťte citronem.
3) Hruškový čaj s angreštem
- 1 kg hrušek
- 500 g angreštu
- 500 g rybízu
- 350 g cukru
Hrušky oloupejte, vydlabejte z nich jádřince, omyjte je a nakrájejte na kousíčky. Vsypte je na pekáč. Rybíz a angrešt vytáhněte z mrazáku, nechte ovoce povolit a také je dobře omyjte a odstraňte stopky. Přidejte je k hruškám a zasypte vše cukrem. Čaj pečte na 200 °C asi 45 minut. Upečenou směs i se šťávou vložte do sklenic. Zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Čaj skladujte na suchém a tmavém místě nebo v lednici. Pokud máte rádi pikantní chuť můžete během přípravy čaje přidat k hruškám špetku chilli.
4) Pomerančový čaj se skořicí
- 1 kg pomerančů
- 2 kusy kaki
- svítky skořice
- 250 g cukru
Pomeranče oloupejte, oddělte od sebe jednotlivé měsíčky a nakrájejte je na malé kousky. Z kaki vydlabejte dužinu a spolu s kousky pomerančů je dejte do pekáčku. Ovoce posypte cukrem a přidejte svítky skořice. Dejte do trouby a pečte na 200 °C zhruba 30 minut. Upečenou směs i se šťávou vložte do sklenic, odstraňte z nich skořici a nakonec zavíčkujte. Obraťte dnem vzhůru. Čaj můžete ihned podávat. Není ho už třeba doslazovat, ale pokud máte rádi sladké, přidejte lžičku medu.
5) Jablečný čaj s fíky
- 1 kg jablek
- 2 granátová jablka
- 8 kusů fíků
- 300 g cukru
Jablka oloupejte a omyjte a nakrájejte na kousky. Granátová jablíčka vydlabejte a jejich zrníčka vložte spolu s jablky do pekáče. Fíky pokrájejte a také je přidejte do směsi. Můžete použít jak čerstvé, tak sušené fíky. Vše zasypte cukrem. Nechte péct na 200 °C zhruba 50 minut. Upečenou směs i se šťávou vložte do sklenic. Zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Čaj je díky granátovému jablku plný antioxidantů, takže posiluje zdraví a imunitu. Tak na vaše!