Rubriky
Pelmel

Právní poradna zdarma

Právní poradna je služba, která poskytuje právní rady a poradenství jednotlivcům, kteří se potřebují poradit v různých právních záležitostech. Tato poradna je obvykle provozována právními profesionály, jako jsou právníci nebo advokáti, kteří mají odborné znalosti a zkušenosti v oblasti práva.

Existuje několik typů právních poraden, které se zaměřují na různé oblasti práva, například rodinné právo, pracovní právo, občanské právo, trestní právo atd. Tyto poradny mohou poskytovat pomoc v rámci konkrétních právních otázek, informace o právních postupech, vytváření dokumentů a formulářů nebo poskytovat obecnou právní radu.

Právní poradna může být poskytována osobně, telefonicky nebo prostřednictvím online kanálů, jako jsou webové stránky nebo e-mailová komunikace. Některé právní poradny mohou být placené (drobný poplatek za poskytnuté poradenství), zatímco jiné mohou být úplně zdarma nebo nabízet bezplatnou konzultaci na omezenou dobu.

Při využívání právní poradny je důležité být připravený zeptat se na konkrétní otázku a poskytnout relevantní informace o vašem případu. Jinak řečeno, otázku si předem napište a snažte se ji položit tak, aby byla naprosto srozumitelná. Jen tak vám je právník schopen relevantně poradit.

Pokud potřebujete právní radu, doporučuji vyhledat právní poradnu ve vašem regionu nebo se obrátit na specializované organizace poskytující právní pomoc. Tyto organizace by vám měly poskytnout konkrétní informace o dostupných právních poradnách ve vašem okolí. Pokud jste členem odborů, existuje právní pomoc, která je určena členům odborových svazů a je samozřejmě pro členy zdarma. Více informací například tady: https://www.cmkos.cz/cs/obsah/228/pravni-poradenstvi-pro-cleny-cmkos

Souhrn možností právní pomoci zdarma nebo za snížené ceny:

1. Právní rady od studentů: Některé právnické fakulty nebo neziskové organizace provozují právní rady, kde studenti práv ve spolupráci s právníky poskytují právní služby zdarma nebo za snížené ceny. Více informací např. tady: https://www.pf.upol.cz/spp/nabizene-kurzy/studentska-pravni-poradna/

2. Organizace poskytující bezplatnou právní pomoc: Existují neziskové organizace a občanská sdružení, které se zaměřují na poskytování bezplatné právní pomoci pro lidi s nízkými příjmy nebo pro konkrétní sociální skupiny. Tyto organizace mohou mít omezené zdroje a nabízet pomoc pouze ve specifických případech.

3. Pro bono práce: Někteří právníci nabízejí část své práce bezplatně pro klienty, kteří nemají finanční možnosti si zaplatit plnou právní službu. Obvykle se jedná o konkrétní případy s humanitárním nebo veřejným zájmem.

4. Specializované servery na Internetu pro právní rady: Některé se tváří, že jsou úplně zdarma, ale není to pravda, většinou zaplatíte nějaký drobný poplatek. Jedno z nejvýraznějších nebezpečí při využívání služeb online právní poradny zdarma či obdobného bezplatného právního poradenství je tzv. správnost a úplnost informací. Nicméně já sám mám s těmito poradnami jen pozitivní zkušenost.

Je důležité si uvědomit, že dostupnost bezplatné právní pomoci může být omezená a často je vyhrazena pro ty, kteří splňují určité kritéria. V případech složitějších nebo komplexních právních otázek nebo sporů je obvykle vhodné vyhledat placenou právní pomoc od kvalifikovaného právníka.

Pokud to shrnu, co dělat v případě právního problému:

  1. Zeptejte se známých, zda se už s něčím podobným nesetkali.
  2. Prozkoumejte Internet, zda se už někde něco podobného neřešilo (hodně odpovědí najdete např. na pracovní právo a Zákoník práce).
  3. Podívejte se do diskuzí a zeptejte se na zkušenosti ostatních.
  4. Využijte online právní poradnu zdarma. Pomůže vám strýček Google.
  5. Zeptejte se právníka, advokáta, tady tento bod bude určitě na prvním místě, pokud řešíte nějaký velmi vážný právní problém. V tomto případě byste měli kontaktovat právníka hned.

UPOZORŇUJEME, ŽE TOTO NENÍ PRÁVNÍ PORADNA, JEN O NÍ PÍŠEME V ČLÁNKU. NEMÁME KAPACITU ODPOVÍDAT NA VAŠE DOTAZY. NEZLOBTE SE.

11 reakcí na „Právní poradna zdarma“

Sestra se ke mne stavila, a tak jsem se jí zeptal .Jsme dva souruzenci. Rodiče již dlouho nežijí .Ptal jsem se co se děje s naším bytě v Ostravě.Pravila mi .že byt přepsal na její dceru otec (děda). Ona nyní žije v Brně ! Jestli je toto možné ? Vztahy jsou u nás dobré . Podrobnosti bych dodal později. Ďekuji !

Dobrý den, bydlím na venkově a naproti mne (přes vozovku) bydlí paní, která mne neustále sprostě a vulgárně napadá a pronásleduje. Řešila jsem to instalací kamery a folijí na oknech. Nepomohlo to. Bojím se vyjít na předzahrádku. Nemám sní žádné rodinné, materiální a majetkové vztahy. Nikdy jsem nezadala žádnou příčinu k této nenávisti, šikaně a stalkingu. Její manžel nereaguje a syn taky ne(zaslala jsem mu dopis). Telefonicky jsem kontaktovala MÚ Uh. Brod (nemá zájem) a později Státní policii (která mne navštívila) s tím, že to pošlou na MÚ a víc než měsíc se nic neděje. Je mi 79 let a toto je má první životní stížnost. Můžete mi poradit?
Marie Malinová

Dobrý den,
mám problém se sousedem, který s námi uzavřel před 10 lety smír o vystěhování bývalého kovošrotu. Dodnes není vystěhován. Mezitím majitel zemřel a právo přešlo na manželku a děti. Mění to situaci? Co máme dělat? V prostoru se drží potkani a ohrožují naše bydlení.
Děkuieme Gajdošíkovi

Známému jsem vypomohl v jeho práci. Ústně jsme se dohodli na odměně. Dodal mi formulář k vyplnění vykonané práce za kterou obdržel peníze od svého zaměstnavatele. Nyní mi peníze nedal a stále úhradu dle domluvy odkládá. Podklady a svědky o vykonané práci mojí osobou mám. Kam se mohu obrátit a je nějaká naděje, že peníze dostanu? Děkuji

Dobrý den chci se zeptat, jaký postih hrozí v případě, že nenechám dítě podrobit povinnému očkování?

Prosím o radu,mamka má byt 2+1,tedka je momentalně v nemocnici,nechodí a ona je vlastníkem bytu,co dělat když my jsme 3 sourozenci a platí se voda,topení a dlouho nebude doma,máme zažádané do domova,nepostará se o sebe.Díky Kolomazník M.

Dobrý den. Jsem spoluvlastníkem stavebních pozemkú. Sestra vlastní 3 pětiny a já 1 pětinu rozhodla se svúj podíl prodat a není určeno které to jsou její a který je múj podíl. Tudíž mám podíl v každém jejím m2. Je povinna mě vyplatit pokud to prodá?? Ďekuji za odpověď.

Dobrý den, Mám velký problém s vedením MČ Praha 7. 200 metrů velká dílna umístěná v uzavřeném vnitrobloku, 5 metrů od bytů, a večerní, noční, víkendový i sváteční provoz na hlučných strojích. Byli byste schopni mi pomoci bojovat s ignorancí pana starosty Čižinského?
Děkuji za odpověď ?

Dobrý den, koupila jsem skleněný obraz přes internet,s dodáním,obal nebyl poškozený, obraz prasklý, prodejce požaduje foto obrazu, další zase foto obalu,obal je vyhozen,co dál

Dobrý den, je reálné získat dodatečně stavební povolení i několik let zpětně, bez souhlasu sousedů? Může to vyřizovat někdo jiný než majitel, švagrová je dlouhodobě v zahraničí? Děkuji

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *