Rubriky
Politika

Je v Česku svoboda slova? Co to vlastně je?

Má se za „silná“ slova chodit k soudu, neřkuli za mříže?

To, že se dovolená nepovede podle vašich představ se stává. Nechci tvrdit, že je vždy vina na straně CK. Nicméně přístup jedné nejmenované cestovní kanceláře mne nepřestává děsit.

Svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého

Nejsem právník, nedokáži tento slogan (frázi) posoudit z právního hlediska, nicméně myslím si, že na svém blogu bych měl mít možnost svobodně říkat i nepříjemné věci. Jednu nejmenovanou CK jsem obvinil, že DLE MÉHO NÁZORU klame svoje klienty. O co šlo. Ve smlouvě jsme měli explicitně napsáno toto: Stravování all inclusive.

Realita ale byla taková, že třeba na oběd byla jen polévka, kterou jste si ale museli nahlásit předem, jinak jste ji prostě nedostali. Názor některých lidí byl, že je to normální. Souhlasím, že velmi rozhoduje subjektivní zkušenost z předešlých dovolených. Přesto si myslím, že většina lidí, kteří all inclusive zažili, mi dá za pravdu, že prosit o polévku na oběd nemá s all inclusive mnoho společného. Pokud by ve smlouvě bylo all inclusive light, či plná penze s odlehčeným obědem, neřekl bych ani popel. Ale to už se opakuji (jen abych vysvětlil těm co předešlý článek nečetli).

Ještě více mne ale překvapila arogance CK, která nebere konce. Místo toho, aby požádala o možnost vyjádření na mém blogu, což bych považoval za naprosto normální a velmi bych to uvítal, přišla hned rána mezi oči, soud. CK ukázala svaly, ale také to něco vypovídá o naší společnosti. Co?

No především to, a zdůrazňuji, že je to jen můj subjektivní pohled, že tu vládnou silné skupiny, které si prostě dobré jméno vydobudou silou. Dá se říci, že o všem důležitém dnes rozhodují silné finanční skupiny, žijeme tedy v oligarchii, spíše plutokracii?

Ano, každý má právo nebýt urážen

Ale je urážkou článek, ve kterém zmiňuji subjektivní pocity, také názor, že se CK dopouští klamání svých zákazníků? Můj názor přece může být špatný, čistě subjektivní, mohu být nevzdělán (nevím co pojem all inclusive znamená) atd. V normální společnosti by přece CK napsala vyjádření, jenže tato CK se chovala arogantně už při naší dovolené. Myslím si, že není v rozporu s žádným právním předpisem to, že popíši vlastní zkušenosti, stejně tak je možné vyjádřit i subjektivní názor, což zaručuje Listina základních práv a svobod ve svém článku 17. Samozřejmě není možné vědomě šířit nepravdivé informace, je ale nepravdivou informací můj rozpor pojmu all inclusive?

Laskavý čtenář promine, ale dále se rozepisovat nebudu, i když mi v hlavě kolují velmi peprné myšlenky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *