Rubriky
Cestování

To nejkrásnější ze Šumavy: Prášilské jezero a Poledník

Naše cesta začíná u malé horské obce Prášily v okrese Klatovy. Právem se jedná o oblíbené místo sportovních nadšenců, ať už máte na mysli letní či zimní turistiku. Prášily jsou bohaté na turistické trasy, oblíbená je zejména túra k jezeru Laka. My se však odtud vydáme k malebnému Prášilskému jezeru a na horu Poledník (itinerář).

Kudy a kam?

Z Prášil se ke zmiňovanému jezeru (německy známému též jako Stubenbacher See) dostaneme po červené turistické značce. Cesta dlouhá 5 km nás zavede až do nadmořské výšky 1080 m.

Prášilské jezero – oáza klidu

Průzračná voda, chládek ve stínu stromů, lavičky. Prášilské jezero, jedno z pěti českých ledovcových jezer, je dokonalou oázou klidu s ideálními podmínkami k relaxaci a odpočinku. Samo o sobě není nikterak hluboké (maximálně 15 metrů), nicméně i to bohužel stačilo, aby si získalo též tragickou pověst. Ať už se jedná o utonulého studenta z roku 1927, nebo o příběh nešťastné lásky dvou milenců, kteří se zde společně rozhodli ukončit své životy. Legenda praví, že přízračnou dívku v podobě Jezerní paní můžou návštěvníci potkat i dnes.

Poledník

Houževnatější jedinci mohou po chvilce odpočinku u Prášilského jezera pokračovat dále k vrcholu. Cesta je po celé trase zpevněná a pohodlná, závěrečné stoupání však nemusí být pro každého to pravé ořechové.

Patrně největším lákadlem je dominantní rozhledna v nadmořské výšce 1315 m, tedy jedna z nejvýše položených u nás. Čítá celkem 227 schodů, po nichž lze vystoupat dalších 37 metrů. Komu strach z výšek nebo bolavé nohy nedovolí užít si neopakovatelné panorama, může se alespoň pokochat expozicí zachycující skvostnou šumavskou přírodu nebo se občerstvit ve zdejší hospůdce. V roce 2020 je stavba bohužel uzavřena z důvodu rekonstrukce, brzy však uvítá turisty v novém kabátku.

V blízkosti rozhledny se nachází též nouzové nocoviště, které zde umožňuje jednu noc bezproblémově přespat.

Zpět je možné zvolit stejnou trasu (celkem čítá přibližně 15 km), případně variantu přes Frantův most a Prášilský potok. Pozor si ale dávejte na výběr termínu, a to nejen kvůli počasí, které už tradičně bývá na horách proměnlivé – trasa totiž bývá otevřená pouze od července do listopadu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *