Rubriky
Pelmel

Covid 19 – zima se blíží a za zdí se dějí podivné věci

Koronaviry jsou obalené jednovláknové RNA viry. Jejich název je odvozen od charakteristického uspořádání povrchových struktur lipidového obalu ve tvaru sluneční koróny. Respirační infekce jsou nejčastěji vyvolány právě obalenými RNA viry. Tento typ viru lidská imunita zná. V minulosti se jimi zabývaly studie na podíl infekcí s identifikovaným koronavirem v období s vysokou incidencí chřipky. Na Covid 19 zatím většina z nás protilátky nemá, zato stigma je tak velké, že nemocný nečelí jen strachu z toho, zda se dokáže vyléčit, ale i zastrašování a opovržení lidí ve svém okolí.

Není to tak dávno, co zemřel můj kamarád, měl dlouhodobě problém s plícemi a když byl v březnu hospitalizován, chytil v nemocnici chřipku, to byl ten pověstný poslední hřebíček. Můj kamarád byl polymorbidní a není (nebyl) v tom sám. Spousta lidí s těžkými nemocemi dopadá podobně. Ukápne poslední kapka, pohár přeteče. Do března tohoto roku nikdo moc neřešil, kdo člověka převezl na druhý břeh, virus či bakterie, bylo to jedno, nyní ale investujeme miliardy, abychom zjistili, zda to byla ta zatracená „korona“.

Další miliardy cpeme do ekonomiky, kterou politici utlumili tak, že to nemá historické obdoby. Ano, nevěděli jsme, co je tento virus za šmejda, takže to bylo správné rozhodnutí, jenže problém je mnohem hlubší. Kdysi pracovat pro stát znamenalo prestiž a skvělý plat. Dnes? Ve většině firem vyděláte mnohem více (pokud tedy vaším šéfem není paní Jermanová). Jako politikovi vám pořád někdo kouká do soukromí a po cca 8 letech jste odejit. Tristní budoucnost. Tak jsme se dostali do bodu, kdy stát neřídí výjimečné osobnosti, ale spíše osobnosti s psychopatickými sklony, které navíc zezadu ovlivňuje někdo jiný. Státy žijí od voleb k volbám na dluh, nikdo nemá vizi do budoucna a myslím, že by ho lidi ani nevolili, všem to takto vyhovuje, jenže jak dlouho? Jak dlouho můžeme žít na dluh? Zadlužena je většina ekonomik, dluhy států se stávají závažným problémem. Přesto stále slyšíme, jak se stát o vše postará. Od žádného politika jsem nikdy neslyšel, že infekce tohoto typu někdy přicházejí, a samozřejmě také odcházejí. Nikdy jsem od žádného politika neslyšel, že smrt prostě k životu patří (když můj kamarád zemřel, byl to šok, ale jeho zdraví bylo podlomeno již dlouho a bylo opravdu jen otázkou času, kdy jeho organismus řekne dost, už nemůžu). Neslyšel jsem ani, že záleží PŘEDEVŠÍM na nás samotných, spíše naopak, všespásný stát nás ochrání, všespásný stát vše zaplatí. Ale kde na to dlouhodobě vezme? A kdo je vlastně ten stát? Jsme to my sami, kdo vše zaplatí.

S chaoticky fungujícím státem se setkáváme i v tzv. chytré karanténě. Ono se o tom moc nemluví, ale pokud máte podezření, že jste nakažený, zavoláte a chcete test, často slyšíte ne, máme plno, test můžeme provést nejdříve za pár dní. Tak vám nezbývá než si zaplatit soukromou laboratoř. Spousta lidí to udělá, a je to asi dobře. Takže nikoli stát, ale náš přístup velmi často pomůže tomu, že se tento šmejd dále nešíří.

Zima se blíží a všichni nás straší, že bude zle. Virus prý mutuje a vrátí se silnější (začnou se přirozeným výběrem zvýhodňovat vysoce virulentní kmeny). Já nejsem lékař, ale tohle strašení v nás vyvolává nocebo a pokud tomu uvěříme…

Zima se blíží a za zdí se dějí podivné věci. Covid 19 obnažuje degeneraci a úpadek západní společnosti. Lépe řečeno příznaků úpadku a civilizační dekadence valem přibývá. Spoléhejte hlavně sami na sebe a na své nejbližší. Neměli bychom se bát, strach nám nepomůže, k nemocným mějme respekt. Hlavně si věřme, zvládneme to, chovejme se zodpovědně a nebezpečí ležící za oponou světla v srdci zimy nebude mít šanci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *