Rubriky
Pelmel

CO VŠECHNO MOŽNÁ (NE)VÍTE O ŽIVOTNĚ DŮLEŽITÉM VITAMÍNU K

Vitamín K je jedním z významných členů rodiny vitamínů rozpustných v tucích a zároveň nepostradatelným prvkem pro udržení zdravého organismu a správné fungování  velkého množství procesů probíhajících každý den v lidském těle. Jedním z důležitých předpokladů jeho dobré vstřebatelnosti je konzumace tohoto vitamínu společně s potravinami obsahujícími tuk, ideálně s ořechy nebo semeny. V opačném případě by nemohl být v tenkém střevě vstřebán a byl by beze zbytku z organismu vyloučen.

Skvělým chutným zdrojem vitamínu K1 jsou všechny druhy salátů

KOLIK JE DRUHŮ VITAMÍNU K?

Vyskytují se dvě základní formy vitamínu K – Vitamin K1 a K2- existuje i syntetická forma vitaminu K a tou je vitamin K3, jeho užívání je v České republice zakázáno. Vitamín K1 se vyskytuje v listech a natích zeleniny a také v bylinách, vitamin K2 najdete hlavně v produktech, které prošly fermentací, část je v lidském těle produkována bakteriemi.

JAKÉ PROCESY OVLIVŇUJE V LIDSKÉM TĚLE VITAMÍN K

– naprosto zásadním způsobem ovlivňuje srážlivost krve (hlavně K1), tato skutečnost je velmi důležitá pro zastavení vnitřního i vnějšího krvácení

– ovlivňuje dělení a růst nových buněk, tímto mechanismem brání mitochondriálním dysfunkcím a deformacím

– jeho přítomnost (K2) je naprosto nezbytná pro správné zabudování vitamínu D na vazebná místa

– udržuje správnou činnost srdečního svalu

– navyšuje pohotovost imunitního systému a tím ho chrání před vznikem celého spektra civilizačních onemocnění

– reguluje správnou funkci jater

– je naprosto nezbytný při léčbě zlomenin

– zlepšuje elasticitu cév

– léčí onemocnění ledvin

– chrání před kalcifikací – ukládání vápenatých iontů v cévách

– každodenní doplňování vitamínů skupiny K chrání před diabetem

– ovlivňuje metabolismus glukózy

– vykazuje významné protinádorové účinky

– je důležitý pro správné vstřebání vápníku

KDE JE VITAMIN K UKLÁDÁN? 

Vitamíny skupiny K jsou zpracovány v tenkém střevě a ukládány v játrech, které jsou jejich zásobárnou, v případě potřeby je tento orgán do organismu složitým mechanismem uvolňuje. Při rozsáhlejších krváceních je jeho zásoba velmi rychle vyčerpána, proto je nutný v tomto období zvýšený přísun.

DOPORUČENÁ DENNÍ DÁVKA

Doporučená denní dávka není striktně vymezena, pro muže je doporučena denní dávka 65 až 120 mikrogramů, u žen 55 až 90 mikrogramů.

ZDROJE VITAMÍNU K1

Výborným zdrojem vitamínu K1 je veškerá listová zelenina – salát, rukola, špenát, všechny druhy kapusty, polníček, brokolice, nať petržele, libečku, pažitka, ale také pór, červené i bílé zelí a červená řepa. V jarním období pro jeho dodání do organismu skvěle poslouží mladé listy pampelišky, ptačince žabince nebo bršlice kozí nohy, které je nejlépe konzumovat v syrovém stavu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Šťavnaté mladé lístky ptačince žabince doplní potřebnou dávku vitamínu K1

ZDROJE VITAMÍNU K2

Vitamín K2 obsahuje veškerá fermentovaná zelenina a zakysané mléčné výrobky, vaječné žloutky, hovězí a kuřecí maso, z ryb losos.

Univerzální potravinou obsahující oba vitamíny je kysané zelí, které navíc vyniká vysokým obsahem vitamínů C a E, které jsou silnými antioxidanty, chrání každou buňku v lidském těle před škodlivým účinkem volných radikálů. Pouhých padesát gramů této zdravé potraviny zajistí potřebnou dávku životně důležitých vitamínů.

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ

Veškerou listovou zeleninu i listy bylin nesmí konzumovat osoby užívající léky na ředění krve, například Warfarin.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *