Rubriky
Pelmel

Vitamín K – Normální srážlivost krve a normální stav kostí

Vitamín K není natolik známý, jako jiné vitamíny. Například o vitamínu C už slyšel každý. Ale vitamín K zůstává ve stínu. O jaký vitamín se tedy jedná? Jaké má účinky na lidský organismus? A díky čemu jej můžete doplňovat? To všechno se dozvíte z následujících řádků.

Co je vitamín K?

Vitamín K je vitamín rozpustný v tucích. To znamená, že je nejlepší při jeho příjmu jíst i něco tučného, aby měl šanci se rozpustit a vstřebat do vašeho těla. Zároveň to znamená, že byste to s ním neměli nijak přehánět, protože se jím snadno můžete předávkovat. Tělo jej totiž nevyloučí spolu s močí, ale uloží si jej do jater.

Zdroje bohaté na vitamín K

A z čeho jej tedy můžete přijmout do těla? Vitamín K je bohatě obsažen v zelené listové zelenině a také v některých rostlinných olejích, jako je sójový olej, olivový olej či řepkový olej. Dalšími bohatými zdroji vitamínu K je například také brokolicekapustašpenátřeřicha či petržel.

Pozitivní účinky vitamínu K

V těle vitamín K zastává spoustu důležitých funkcí. Přispívá k normální srážlivost krve, podporuje normální stav kostí předchází vzniku osteoporózy.

A co se stane, pokud jej nemáte dostatek? Nedostatek vitamínu K vede k poruchám krevní srážlivosti, což se nejčastěji projevuje jako větší tvorba modřin, krvácení z nosu a z dásní, objevit se může také krev v moči či ve stolici, nebo extrémně těžké menstruační krvácení.

Doporučené denní množství vitamínu K

Proto by každý z nás měl dbát na dostatečný přísun tohoto vitamínu každý den. Doporučené denní množství vitamínu K činí u dětí 30 – 60 µg/den, u dospělých potom 75 – 120 µg/den.

Říkáte si, že to zní jako velké množství? Nebojte. Výše zmíněné oleje či listová zelenina jsou bohatými zdroji tohoto vitamínu. Stačí vám už totiž třeba jen dvě polévkové lžíce oleje a splníte denní doporučené množství. Například ve dvou polévkových lžících sójového oleje se nachází 50 µg vitamínu K.

Doplňovat jej ale můžete také pomocí doplňků stravy, které již obsahují doporučené množství tohoto vitamínu. Jen vždy pamatujte na to, že je to vitamín rozpustný v tucích, a tak to s ním příliš nepřehánějte a nikdy nepřekračujte doporučené dávkování uvedené na obalu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *