Rubriky
Pelmel

Rozdíl mezi SEO a PPC reklamou

Jaký je rozdíl mezi PPC a SEO?

Spousta klientů se mě na to často ptá a často také PPC reklamu a optimalizaci pro vyhledávače (SEO) zaměňují

  • PPC je placená reklama, jsou to vlastně inzeráty, kde nabízíte svoje zboží, služby (platíte za kliknutí na reklamu – inzerát, cena se může velmi výrazně lišit dle relevance dotazu a vaší konkurence)
  • SEO není přímo reklama, vytvoříte, případně upravíte web tak, aby byl přívětivý, zajímavý, hodnotný pro uživatele, potažmo pro vyhledávače
  • SEO trvá relativně dlouho, PPC reklamu můžete spustit v řádu hodin
  • SEO nejsou kouzla, je to práce s analýzami (např. klíčových slov), tvorba relevantního obsahu, získávání kvalitních zpětných odkazů, www stránky se pak zobrazují na dobrých pozicích v organickém vyhledávání
  • Pokud je SEO udělané dobře, může mít přesah třeba i několik let (ano, ve vyhledávačích pak zůstane na viditelných místech bez dalších investic, to je asi hlavní rozdíl mezi SEO a PPC reklamou, kde se bez financí nezobrazujete)

SEO i PPC reklama jsou oblíbené a účinné nástroje marketingové strategie

Prezentovat firmu a značku na internetu můžete tisíci různými způsoby. Záleží na cílové skupině zákazníků i na produktu, který prodáváte. Začít ale musíte na vlastních webových stránkách. Než je začnete propagovat, musíte si být jisti, že vaše stránky jsou na internetu viditelné. To znamená, že po zadání určité fráze do vyhledávače, se uživatelům zobrazí právě vaše stránka, ideálně na prvních místech.

V tom vám pomůže SEO. Je třeba pracovat s výsledky analýzy klíčových slov, přidat klíčová slova do popisků, propracovat landing page, doplnit stránky o blog, diskuzi, recenze.

Jakmile budou vaše stránky optimalizované, můžete je začít aktivně propagovat. Neexistuje univerzální návod a k úspěchu obvykle vede kombinace různých forem propagace.

Úspěšné a relativně nenákladné jsou PPC kampaně (Platba za Proklik). Pokud uživatel na takovou upoutávku neklikne, inzerent za ni nic neplatí. Přesto se stránka dostává do povědomí uživatelů. Pro PPC reklamu se používá Google Ads či Seznam SKlik. PPC reklamu můžete vidět v PR článcích, na různých webových stránkách, ve vyhledávačích nebo na sociálních sítích. Výhodou PPC kampaní je efektivita, přesné zacílení a dokonalý přehled o návratnosti investice.

Jelikož je možné PPC kampaně spustit okamžitě, často běží dříve, než je dokončena optimalizace. Pokud jsou vaše stránky v relativně dobré kondici, můžete si takový postup dovolit. Jestliže ale vaše webová prezentace potřebuje důslednější zásah, nevoďte zákazníky do prostředí, které by je mohlo odradit.

SEO – co to je a jak vám pomůže?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *