Rubriky
Pelmel

Marketingová strategie firem. Mapa na lesní cestě

Spustili jste e-shop, s lákavým zbožím a za nižší cenu, než má konkurence. Přesto máte nouzi o zákazníky?

Pak je nejvyšší čas zapracovat na marketingové strategii. V čem vám online marketingová strategie pomůže? V dosažení cíle!

Co je marketingová strategie

Marketingová strategie vychází z podnikových cílů. Je to právě ona, která k vytýčenému cíli dláždí cestičku. Velmi konkrétní cestičku definovanou přesnými kroky v určitém čase a rozsahu.

Českými slovy bychom ji popsali jako dlouhodobý plán činnosti k dosažení cíle.

Cíle firmy mohou být různé:

  • Upevnit pozici na trhu.
  • Být do dvou let nejlepším prodejcem.
  • Proniknout na zahraniční trhy.
  • Být nejlepším poskytovatelem služeb v daném oboru.

A pak musí následovat otázka nebo lépe sled otázek.

A jak toho chcete dosáhnout? Co přesně pro to uděláte v příštím týdnu, v příštích měsících a v dalším roce? Jak změříte, zda jste vytyčeného cíle dosáhli?

Sestavte si plán akcí, definujte příležitosti a rizika, popište jednotlivé kroky, náklady jednotlivých akcí a určete, jak změříte jejich úspěšnost. Vytvořte marketingovou strategii.

Proč mít propracovanou marketingovou strategii

Na složitou otázku, proč mít marketingovou strategii, je jednoduchá odpověď. Abyste uspěli na internetu. Vést podnik bez definovaného cíle a konkrétní strategie vedoucí k jeho naplnění, je jako bloudit v noci lesem bez navigace. Možná ven z lesa vyjdete, ale bude vás to stát obrovské úsilí, námahu a tablety na uklidnění. Zapněte navigaci.

Před vytvořením online marketingové strategie je nutné provést důkladnou analýzu stávajících procesů a konkurence. Následuje obvykle návrh webové prezentace a optimalizace stránek pro vyhledávače (SEO). A pak už jsou na řadě nejrůznější PPC reklamní systémy a kampaně. Využít můžete:

  • Instagram, Facebook, TikTok, YouTube, Sklik, Google Ads, reklamní bannery, zápisy do katalogů aj.

Na konci úspěšně realizované marketingové strategie je splnění firemního cíle. Stránky mají vysokou návštěvnost, zlepšilo se povědomí o značce, zákazníci jsou motivováni k nákupu a pravidelně se vracejí, firma zvyšuje tržby a tržní podíl, stabilně roste.

Oblíbené a účinné nástroje marketingové strategie

Prezentovat firmu a značku na internetu můžete tisíci různými způsoby. Záleží na cílové skupině zákazníků i na produktu, který prodáváte. Začít ale musíte na vlastních webových stránkách. Než je začnete propagovat, musíte si být jisti, že vaše stránky jsou na webu viditelné. To znamená, že po zadání určité fráze do vyhledávače, se uživatelům zobrazí právě vaše stránka, ideálně na prvních místech.

V tom vám pomůže SEO. Je třeba pracovat s výsledky analýzy klíčových slov, přidat klíčová slova do popisků, propracovat landing page, doplnit stránky o blog, diskusi, recenze.

Jakmile budou vaše stránky optimalizované, můžete je začít aktivně propagovat. Neexistuje univerzální návod a k úspěchu obvykle vede kombinace různých forem propagace.

Úspěšné a relativně nenákladné jsou PPC kampaně (Platba za Proklik). Pokud uživatel na takovou upoutávku neklikne, inzerent za ni nic neplatí. Přesto se stránka dostává do povědomí uživatelů. Pro PPC reklamu se používá Google Ads či Seznam Sklik. PPC reklamu můžete vidět v PR článcích, na různých webových stránkách, ve vyhledávačích nebo na sociálních sítích. Výhodou PPC kampaní je efektivita, přesné zacílení a dokonalý přehled o návratnosti investice.

Jelikož je možné PPC kampaně spustit okamžitě, často běží dříve, než je dokončena optimalizace. Pokud jsou vaše stránky v relativně dobré kondici, můžete si takový postup dovolit. Jestliže ale vaše webová prezentace potřebuje důslednější zásah, nevoďte zákazníky do prostředí, které by je mohlo odradit.

Nejčastější chyby, mýty a omyly online strategií

Máme na webu stovky klíčových slov, a to dokonce ve zkomolených podobách, abychom vyhověli vyhledávači.

  • Proč se nám nezvyšuje návštěvnost?

Protože vaše stránky nechtějí lidé číst. Zvítězili jste nad robotem, ale ten u vás nenakoupí.

Najdou u vás lidé to, co hledají?

Je třeba pracovat s klíčovými slovy, ale citlivě a přirozeně. Pokud bude text informačně bohatý, lidé si vás najdou.

  • Spustili jsme PPC kampaně, pro podporu prodeje to stačí.

Stačí, pokud podnikáte v prostředí s minimální konkurencí. Jestliže tomu tak není, musíte prodej podpořit dalšími kanály. Generujte slevy, přinášejte novinky, propagujte značku, odměňujte zákazníky. Prezentace musí být stále živá. Se zákazníky komunikujte, přidávejte novinky, vyjadřujte se k aktuálním tématům, věnujte se PR strategiím, propracujte emailing.

  • Zákazníci u nás nakoupili, splnili jsme cíl.

Záleží samozřejmě na charakteru zboží, na produktu. Ale obvykle toužíte po tom, aby se vám zákazníci vraceli a aby šířili dobré jméno. Komunikujte se zákazníky, motivujte je k opakované koupi, odměňujte je při pravidelných nákupech.

Marketingová strategie vás provede od dokonalých a optimalizovaných webových stránek přes sociální sítě a online propagaci až po přímý marketing. Dovede vás ke stanovenému cíli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *