Rubriky
Pelmel

Jak vybrat peněženku?

Pečlivý výběr obleku, hodinek, ale i třeba spony na kravatě, to vše zásadně ovlivňuje náš vzhled, a tedy i dojem, který zanecháme v jiných lidech. I výběru peněženky (peněženka o nás skutečně prozradí hodně) je třeba věnovat pozornost.

Peněženka se musí líbit, ale musí být i praktická, protože dnes ji spousta lidí používá jako dokladovku, respektive pouzdro na platební karty, vizitky a všechno do ní nacpat je někdy celkem oříšek. Vnitřní uspořádání peněženky je zásadní pro správný výběr. Měli byste si předem stanovit, kolik budete potřebovat přihrádek na bankovky, kolik na karty, na doklady, chcete mít v peněžence i mobil? Každému bude vyhovovat něco jiného. Peněženka vám prostě musí sednout.

Základní výběr může být:

  • materiál a zpracování (nekvalitní umělé materiály se relativně velmi brzy poškodí, kůže je prostě kůže)
  • velikost
  • barva
  • tvar
  • zavírání (celkem podstatné, některé peněženky nemají žádné uzavírání, některé jsou na zip, některé na přezky, stiskací patentky, magnetické patentky, zápinku)
  • přihrádky (pokud využíváte peněženku na vše, tak je to hodně důležité kritérium, dnes se dokonce prodávají peněženky s přihrádkou na mobil)
  • módnost (dobře vybraný doplněk toho o nás může hodně vypovědět)
  • technologie (i sem pronikly digitální technologie, peněženky jsou dnes chytré)
  • značka (značkové peněženky jsou relativně dražší)
  • cena (o peníze jde vždy až na prvním místě a cena peněženek se vždy odvíjí od kvality materiálu, designu a preciznosti provedení, ale i kožené peněženky mohou být levné, a nemusí to znamenat, že jsou nekvalitní, vždy záleží na výrobci, respektive prodejci)

Chytré peněženky se na trhu objevily před cca 4 roky a v principu fungují podobně jako např. chytré hodinky. Baterie se dá dobíjet bezdrátově, součástí je Bluetooth modul na propojení s mobilním telefonem. Aplikace se pak postará o vše podstatné. Např. vás upozorní zvukovým alarmem, pokud se od peněženky vzdálíte, nebo vám peněženku najde pomocí navigace s přesností na centimetry. Tento typ peněženky má dokonce speciální vnitřní kapsičku na kartu, kterou hlídá, tedy pokud karta není na svém místě, budete upozorněni.

Chytrou peněženku už asi neztratíte (samozřejmě pokud neztratíte mobil i peněženku naráz), přesto si myslím, že tento typ peněženky je spíše pro digitální nadšence (třeba jen délka nabíjení baterie by pro mne byla frustrující).

Co materiály?

Nekvalitní umělé materiály jsou velmi levné, jenže se relativně velmi brzy poškodí a investice do takové peněženky je krátkozraká. Kvalitní peněženka ale nemusí být jen kožená, na trhu existují i bavlněné, plátěné, které spadají do kategorie kvalitních výrobků. Kůže je ale kůže.

Já osobně preferuji peněženky, které pojmou vše a mám důležité věci na jednom místě. Zkoušel jsem i peněženku s velkou kapsou na mobil, ale to se neujalo. Mobil tak má své vlastní pouzdro i místo v batohu.

Pokud jste ten typ, co nosí jen bankovky, asi je pro vás tou správnou peněženkou tzv. dolarovka. Některé dolarovky mají i kapsičky na karty či na mince a moc dobře si pamatuji na období devadesátých let, kdy to byl i módní trend.

Můj výběr peněženky byl také o zapínání. Některé nemají zapínání žádné, některé jsou na zip, některé na přezky, stiskací patentky, magnetické patentky, zápinky. Peněženky na zip je asi klasika (bezpečně chrání před ztrátou mincí). Ale i zápinka je velmi efektní a módní, vždy záleží na celkovém designu a koncepci peněženky.

Barva je, tak jako v jiných oblastech našeho života, velmi zajímavé kritérium pro výběr. Nejčastěji se prodávají konzervativní barvy, tedy černá, hnědá, ale i bílá. Hodně křiklavé barvy se moc nedoporučují, ale výjimka může potvrzovat pravidlo a pokud se extravagantní barva hodí k vaší osobnosti, jděte do toho.

Peněženka je samozřejmě i skvělý dárek. Obdarovaného ale musíte dobře znát, abyste vybrali tu správnou peněženku, dle kritérií výše. Takže ať už vybíráte pro sebe, nebo pro své blízké, nechť vyberete správně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *