Rubriky
Pelmel

Do Holandska nejen za Amsterdamem!

Když se řekne Holandsko, každý si vybaví Amsterdam, hlavní město Holandska a asi nejvíce navštěvované město turisty. 

Město Amsterdam má také své kouzlo, ale pokud plánujete výlet či dovolenou do Holandska, rozhodně byste měli navštívit i jiná místa, která mají také, co nabídnout. V tomto článku najdete tři místa včetně Amsterdamu, kam si naplánovat cestu.

Amsterdam

Amsterdam Vás uchvátí svými uličkami, kanály připomínající Benátky. Nadchne Vás také svou atmosférou, všude, kam se podíváte, uvidíte převážně cyklisty s úsměvy na tváři, nikdo nesoudí nikoho, téměř každý je pozitivní a díky tomu se i Vy budete mít skvělou náladu. 

Do Amsterdamu na kole

Pokud máte ubytování mimo Amsterdam, ale nejste tolik vzdálení, doporučuji si zapůjčit kolo a zajet si do Amsterdamu na kole. Celé Holandsko je provázané cyklotrasami, téměř každá hlavní silnice má speciální pruh a semafory pro cyklisty, takže cesta je bezpečná. Navíc Holandsko, jinak nazývané Nizozemí, má tento název oprávněně, takže nenarazíte na žádný kopec, který by Vás zbrzdil a znepříjemnil tak Váš výlet. Pronájem kol není nákladné, a ještě se můžete kochat krásnou přírodou nebo malebnými uličkami. 

V Amsterdamu můžete snadno uvázat kolo a projít si celé město pěšky. Je to jednodušší způsob, protože v Amsterdamu je cyklistický provoz opravdu hektický a velký, takže spíše stojíte v koloně než jedete.

Památky

Jednou z památek je dům Anny Frankové, kde si ale musíte vystát frontu, abyste se vůbec dostali k prodeji vstupenek. Proto doporučuji si udělat více času.

Dalšími památkami, které stojí za to navštívit, jsou Van Goghovo muzeum, Rijksmuseum, Dam square nebo Vondelpark.

Haarlem

Pokud chcete cítit pravou atmosféru Holandska, rozhodně jeďte navštívit toto menší městečko, které si zamilujete. 

Město je vzdálené okolo 20 km od Amsterdamu, je menší, ale návštěvy litovat nebudete. Pyšní se krásným náměstím, kde je znatelně větší klid oproti hlavnímu městu, uličky jsou upravené plné obchůdků, řeku lemuje výhled na restaurace u vody a v pozadí můžete vidět krásný mlýn. 

Ulice v obytných zónách jsou čisté, uklizené a celé městečko působí jako z nějaké hry, kde je vše perfektní a předem nastavené. Cenově je v Haarlemu vše podstatně levnější, a hlavně také klidnější. 

Zaanse Schans

Zaanse Schans je skanzen větrných mlýnů a dřevěných chaloupek, kde se budete cítit jako v jiném století. 

Zdejší mlýny jsou posbírané z celého Nizozemí a některé jsou i přístupné pro veřejnost. Podívat se tu můžete na poslední mlýn vyrábějící papír. Další mlýny řežou dřevo nebo vyrábí barvu.

Naleznete zde také obchody s kvalitní čokoládou nebo domácími sýry. Můžete se podívat i na samotnou výrobu sýrů a čokolády. Koupit si zde můžete také pravé dřeváky, kdy také můžete být u výroby a nebo se můžete vyfotit uvnitř velkého dřeváku a udělat si tak památku na toto krásné místo.

Do skanzenu se platí vstupné v hlavní otevírací době, není ale nijak drahé, proto stojí za to přijet a přenést se do 17. – 18. století a okusit Nizozemí v této době.

Závěrem

Tyto tři místa rozhodně nejsou vše, co Vám může Holandsko nabídnout. Jejich návštěvu byste ale rozhodně měli zařadit do svého plánu. Holandsko si zamilujete, tak šťastnou cestu!

TIP: holandský nábytek – dovoz nábytku z Holandska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *