Rubriky
Pelmel

Zimní zahrady

Zimní zahrada je řešením, které se po dlouhé přestávce opět vrací k módě. Tento název se nyní také používá pro celoroční zimní zahrady, které se používají nejen pro skladování rostlin v zimě, ale mohou být také další místností pro členy domácnosti. Tyto typy prosklených místností mohou mít mnoho funkcí, a proto byste se měli zajímat o zimní zahrady, zejména pokud vlastníte dům se zahradou.

Co je zimní zahrada?

Jednoduše řečeno, zimní zahrada je skleněná konstrukce založená na kostře vyrobené ze dřeva, hliníku, oceli nebo PVC. Zimní zahrady jsou velmi často spojovány se skleníky a nejedná se o zcela nesprávné vedení. Zimní zahrada je opravdu celoroční zahrada, protože rostliny v ní mohou rozkvést po celý rok a hlavní funkcí této místnosti je nejen uchovávat v ní flóru, ale je to také místo odpočinku a rekreace pro lidi. Do zimní zahrady lze zabudovat například bazén.

Existují dva základní typy zimních zahrad: teplé a studené (nevytápěné). Chladné zimní zahrady jsou však méně časté, protože nízká teplota v nich neumožňuje trávení času, zatímco v teplých zahradách si můžete například uspořádat další obývací pokoj a užívat si blízkosti přírody i v nejchladnějších měsících roku.

Zimní zahrada může sloužit jako:

  • rozšířený obytný prostor
  • obývací místnost, pracovna, ateliér, jídelní kout, atp.
  • Tepelný kolektor v pasivních domech

Jaký typ zimní zahrady si vybrat?

Vyberte si z několika typů konstrukci:

  • Dřevo: velmi dobře izoluje teplo, což pomáhá udržovat vysokou teplotu uvnitř zimní zahrady. Bohužel je to drahé řešení a vyžaduje pravidelnou údržbu.
  • Hliník: má vyšší stupeň propustnosti pro teplo, což způsobuje, že zimní zahrada z hliníku ztrácí teplo rychleji než dřevo. V létě se však zahřívá rychleji. Výhodou je však rozhodně nižší hmotnost hliníku ve srovnání se dřevem. Hliníkové profily mohou mít také větší zasklívací plochu ve srovnání s rámem používaným v dřevěných konstrukcích.
  • Plasty: velmi vysoký přenos tepla v zimě a menší tepelná odolnost v létě. Taková směs je také spojena s nízkou trvanlivostí plastových struktur. Výhodou plastových zimních zahrad je nízká cena.
  • Ocel: stále méně se používá kvůli vysoké prostupnosti tepla a špatným antikorozním vlastnostem.

Kde by měla být zimní zahrada umístěna?

Poloha zimní zahrady je nesmírně důležitá. Orientace na světové strany hraje zvláště důležitou roli, protože závisí na slunečním světle místnosti. Zvažte typ rostlin, které tam chcete pěstovat, a to, zda má zimní zahrada vykonávat další funkce, např. Zlepšení tepelné bilance budovy. Uvědomte si, že dobře navržená zimní zahrada může snížit náklady na vytápění vašeho domu.

Nejvíce slunečních paprsků do ní pustíte umístěním tohoto typu zimní zahrady na jižní stranu, protože slunce bude svítit nejsilněji a nejdéle na její konstrukci. Díky tomu nebude v místnosti vyžadováno příliš intenzivní vytápění zevnitř a mohou v ní být pěstovány i jemné a exotické rostliny. Důležité je, aby byla zajištěna dostatečná ventilace a ochrana před sluncem, které bude bezpochyby nutné používat během letního vedra.

Vyplatí se pořídit zimní zahradu?

Na tuto otázku není jasná odpověď, vše záleží na osobních preferencích. Je to určitě velmi zajímavý návrh pro lidi, kteří se cítí dobře v přírodě, rádi se starají o vegetaci ve svém okolí a milují otevřený prostor. Zimní zahrada díky zasklení nám umožňuje dívat se na oblohu v příjemných podmínkách, obdivovat hvězdy i na podzim nebo v zimě. Tento typ místnosti nevytváří pocit uzavřených prostor.


Nejlepší řešení je naplánovat výstavbu zimní zahrady při vytváření projektu domu, ale je také možné přidat tento typ místnosti do stávající budovy. Nezapomeňte postavit pevné tepelně a proti vodě izolované základy.

Podle čeho vybrat firmu?

Společnost zaměstnávající zkušené profesionály nám pomůže vybrat optimální umístění a poradí při výběru jednotlivých prvků. Abychom si však vybrali tu správnou společnost, musíme si zjistit základní informace. Díky tomu budeme moci ověřit informace poskytnuté potenciálními dodavateli projektů. Vyhněte se tomu, že byste si objednali amatérskou montáž zimní zahrady. Vybírejte firmy s referencemi, které se na trhu pohybují delší dobu, nabídnou bohaté zkušenosti a kvalitní servis. Renomované firmy vám jsou schopny ve spolupráci s architekty navrhnout funkční a cenově dostupnou zimní zahradu. Většina výrobců zimních zahrad je schopna předvést i 3D náhled. Je třeba si na ni nechat udělat statický výpočet na zatížení střešní konstrukce vlastním sklem i sněhem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *