Rubriky
Pelmel

Výměna oken: vše, co potřebujete vědět

Zima končí, je čas myslet na další zimu.

Právě teď totiž můžete začít s úpravami, které oceníte, až se ochladí. A hlavně je ocení váš účet za energie.

Jedním z kroků, které možná zvažujete, je výměna oken.

Proč vyměnit okna?

Výměna oken přináší mnoho výhod. Nová okna mohou snížit energetické náklady vašeho domu tím, že izolují interiér a zabraňují úniku tepla ven. Mohou také zlepšit zvukovou izolaci, což oceníte, pokud máte pod oknem rušnou silnici.

Kromě toho, nová okna lépe vypadají a zvýší hodnotu vaší nemovitosti. Pokud plánujete v budoucnu svůj dům prodat, může být výměna oken vynikající investicí.

Co je třeba vědět před výměnou?

Předtím, než se rozhodnete pro výměnu oken, zvažte několik faktorů.

Výběr vhodného okenního systému

Přemýšlejte, jaká okna budou pro váš domov nejvhodnější, zda se vám líbí design a styl a jaký rozpočet máte k dispozici.

Výběr kvalifikované firmy

Je také důležité vybrat si kvalifikované řemeslníky. Dobrá firma vám poskytne kompletní informace o procesu výměny, včetně výběru vhodných materiálů a provedení instalace.

Stavební povolení

Ještě, než se do toho pustíte, zjistěte si, zda potřebujete stavební povolení.

Jak probíhá samotná výměna?

Když máte vybraná okna a firmu pro realizaci projektu, může být samotný proces výměny relativně rychlý a jednoduchý. Nejprve se odstraní stará okna a připraví se otvory pro nová. Poté jsou nová okna instalována a zaizolována, aby se minimalizovaly úniky tepla.

Nakonec přijde designová úprava a finální konzervace, aby byla okna chráněna před poškozením a prodloužila se jejich životnost.

Jak vybrat nová okna

Výběr okenního systému může být složitý. Zde je několik klíčových faktorů, které byste měli při výběru okenního systému zvážit:

Materiál

Existuje mnoho různých materiálů, ze kterých se okenní systémy vyrábí:

  • dřevo
  • hliník
  • PVC
  • Jejich kombinace

Každý materiál má své výhody a nevýhody. Například dřevěné okenní systémy jsou atraktivní a dobře izolují, ale vyžadují pravidelnou údržbu. Hliníkové okenní systémy jsou velmi pevné a odolné, ale jejich izolační funkce je omezená. Nejpopulárnější jsou dnes okna plastová, ale v nejlevnější podobě nevypadají tak dobře a esteticky neladí se starými budovami.

Funkčnost

Při výběru okenního systému je důležité zvážit, jaký typ okna je nejvhodnější pro vaše potřeby. Existují okna otočná, posuvná, dvojitá, skládací a další. Každý typ okna má své vlastnosti a výhody. Například otočná okna jsou snadno ovladatelná a umožňují dobrou ventilaci, zatímco posuvná okna jsou vhodná pro malé místnosti, protože nevyžadují prostor pro otevírání.

Izolace

Dobrý okenní systém by měl být schopen udržovat teplo uvnitř v zimě a chlad uvnitř v létě. Pokud máte vysoké nároky na izolaci, může být pro vás nejvhodnější dvojitý nebo dokonce trojitý skleněný systém.

Bezpečnost

Existují okenní systémy s vylepšenou bezpečností, jako jsou okna s dvojitými zábradlími nebo přímá instalace pevných venkovních žaluzií.

Estetika

Na okna se budete dívat možná celý život. Měla by se vám líbit. Při výběru už ale také uvažujte, zda je budete zdobit záclonami, vezměte v úvahu vzhled a materiál venkovního i vnitřního parapetu, zda používáte závěsy či žaluzie a v neposlední řadě to, zda budete na parapet něco pokládat.

Jak vybrat firmu pro výměnu oken

Výběr správné firmy vám ušetří nervy i peníze a zaručí spokojenost. Věnujte tedy tomuto procesu dost času a pozornosti. Máme pro vás několik tipů:

Dejte na doporučení.

Zeptejte se přátel, rodiny a známých na jejich zkušenosti se stavebními firmami, které působí v okolí.

Prozkoumejte recenze online

Prohledejte recenze online od zákazníků, kteří měli v minulosti zkušenosti s firmou pro výměnu oken. Pokud vidíte mnoho pozitivních recenzí, je to dobré znamení. Jedna špatná recenze nemusí nic znamenat. Věnujte také pozornost reakci firmy na pozitivní i negativní ohlasy klientů. V neposlední řadě prohledejte větší množství zdrojů.

Zjistěte, zda je firma licencovaná a pojištěná

Zkontrolujte, zda má firma pro výměnu oken platnou licenci a zda je řádně pojištěná. To zajistí, že firma má potřebné znalosti a zkušenosti pro práci s okny a že jsou pokryty případné škody, které by mohly během instalace vzniknout.

Zkontrolujte portfolio

Podívejte se na portfolio práce firmy a zjistěte si, zda mají zkušenosti s výměnou oken podobných typů a velikostí zakázek, jako je ta vaše. To vám může dát představu o kvalitě práce firmy a o tom, zda jsou schopni splnit vaše požadavky.

Zeptejte se na odhad ceny

Vyžádejte si od více firem odhad ceny a srovnávejte jejich výstupy. Vyhněte se příliš levným nabídkám, protože mohou indikovat nízkou kvalitu materiálů a práce. Stejně tak neplatí, že dražší znamená automaticky lepší.

Zeptejte se na záruku

Zkontrolujte, zda firma nabízí na svou práci a materiály záruku, v jaké lhůtě a za jakých podmínek. Dobrá firma pro výměnu oken by měla nabízet alespoň několikaletou záruku, která vás ochrání v případě, že se s okny po instalaci vyskytne problém.

Kvalita komunikace

Další faktor, který může být důležitý, je komunikace s firmou. Pokud jsou zástupci společnosti komunikativní, ochotní odpovědět na vaše otázky a nabízí vám jasné informace o procesu instalace, držte se jich. V neposlední řadě si dejte pozor na příliš agresivní prodejce.

Výběr správné firmy pro výměnu oken může být náročný, ale nepodceňujte ho. Dbejte na to, aby firma byla kvalifikovaná, licencovaná a pojištěná, měla dobrou reputaci a nabízela záruku na svou práci a materiály. Nezapomeňte také zohlednit faktory jako jsou cena, portfolio práce a referenční zákazníci.

Pokud se pro výměnu oken rozhodnete, začněte firmu poptávat co nejdříve. Určitě nebudete sami, kdo při současných cenách energií myslí na to, jak příští zimu ušetřit. Dobří řemeslnící mohou mít plno na dlouhé měsíce i roky dopředu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *