Rubriky
Pelmel

Koronavirus a rybízek z MonteBu

Nedávno jsem četl na internetu titulek jednoho z mnoha článků o koronaviru (Brněnský deník).  Jak ten titulek zněl? Koronavirus na jihu Moravy: zamořené Brno a okolí, přes noc přibyly 4 nové případy. Celkově už 45 nakažených.

Když ten titulek dešifruji, tak to bylo na celé Jižní Moravě a „zamořené Brno“ ve vás evokuje (chca nechca) katastrofu. Přitom v samotném Brně v té době bylo 10 potvrzených případů. Ne, nechci koronavirus zlehčovat, nechci mrtvé, nechci podcenění, ale nechci ani paniku. Novináři podobnými titulky vlastně šíří strach a de facto i nepravdu. Můžeme polemizovat o významu slova zamoření, ale především podobné články se dají napsat úplně jinak.

(Jen pro zajímavost, v Česku se vyhlašuje plošná epidemie, když je přibližně 1500 nemocných na 100.000 obyvatel.  Každý rok celosvětově onemocní chřipkou okolo 5 – 10 % dospělých a 20 – 30 % dětí. Průměrně se v ČR jedná o přibližně 1500 úmrtí, která jsou každoročně v souvislosti s chřipkou. Tuberkulóza je jednou z nejsmrtelnějších infekčních nemocí na světě. Každý rok postihne akutní forma přibližně 10 milionů lidí zejména v rozvojových zemích a okolo 1,7 milionu lidí na ni zemře. V Česku zemřelo asi 25 lidí. Pokud by i o těchto nemocech psali novináři jako nyní, panika by byla ještě horší. Všechny tyto údaje jsou dohledatelné.)

Nejsem lékař a třeba jsem úplně mimo, ale koronavirus tady je, i když nyní epidemii zastavíme, jak se zachováme, až třeba příští zimu přijde nová? Nebo si můžeme být jisti, že nepřijde? V očkovací látku moc nevěřím. Ale i kdyby byla, může přijít jiný, zmutovaný typ viru. Opět zavřeme školy a utlumíme ekonomiku? Někteří lékaři tvrdí, že podobná opatření jsou zde proto, aby to naše zdravotnictví zvládlo. Naprosto souhlasím s ohleduplností, nošením roušek, omezení styku s ostatními lidmi, ale nechci spálenou ekonomiku. Co se stane, když ekonomiku úplně vypneme, s výjimkou kritické infrastruktury? Ano, zásadní proměnnou je čas.

Jižní Korea je vyspělá a sofistikovaná země, a v boji s epidemií prokázala neuvěřitelnou inteligenci. Nemluvím jen o politicích, mluvím i o obyvatelstvu, protože pokud obyčejní lidé nebudou zodpovědní, tzv.  „soft“ model rychlé a komplexní reakce, který minimalizuje dopady na ekonomiku i obyvatele, nemůže fungovat. Jižní Korea ale byla připravena a měla strategii, naše vláda připravena nebyla a strategii nemá. To, že nebyla připravena, bych jí odpustil, ale ta strategie mi vadí.

Su jen balda ze štatlu, patriot, nésu štond zgómnót ňáký cajky, ten brajg mi bere luft. Mám fedry. Lapnót koronku to je bóračka a štaca ve špitlu. Už mě nevadí cajzl, ale vadí mě cajtung, co dohókal i kandelábr, nemůžu na čáru, nemůžu na čoch, ani do kafecu, všude samé machl, všude samé kez, veget v hajz.., tož to je hakl krén, je to v  kakáču. Máznó mě do dubovýho spacáku? Ani náhodó, přijede helfnót špicový hofírek na hajtře z MonteBu, rybízek, ale co to góme  a nemá v řepě pustevnu. Hodí stopku na koronku – zadax. Herfónovi Babišovi hodí cucflek na šňupák, a je to do holpecu OK. Aj idiotbox  to hází do placu. Nahodím drát, beru pakl lovů a deme se stařkó na škopek. Zdar jak sviňa.

BUĎTE V POHODĚ.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *