Rubriky
Pelmel

Terapie tmou – pobyt ve tmě

V dnešní době se stále častěji setkáváme s pojmem terapie tmou nebo také pobyty ve tmě. Během posledních let se na území České republiky rozrostlo hned několik míst, kam můžeme na takový pobyt vyrazit. Jen je zapotřebí včasná rezervace, neboť zájem je opravdu veliký. Čekání na některé pokojíky/svatyně může být i několik měsíců dlouhé.

V čem taková terapie spočívá? 

Terapie probíhá v naprosté tmě po dobu námi určenou. To znamená žádné světlo. Ani na jídlo, toaletu, osprchování, zkrátka celé tělo i mysl obalíme tmou. Minimální doporučená délka pobytu je tři noci. Vhodnějším počtem nocí je sedm, na některých místech ani kratší pobyty neposkytují. Samozřejmě je možné setrvat ve tmě i mnohem delší dobu. Vše záleží na rozhodnutí, jak dlouho chceme v takové izolaci zůstat a jak jsme na ni psychicky připraveni.

Kratší čas ve tmě nám pomůže zklidnit, odpočinout si od běžného života. Zapomenout na to, že existují moderní technologie. Jde o velmi hlubokou očistu a přípravu naučit se vnímat podstatné věci o nás samotných. Přibližně po třetí noci strávené ve tmě jsme připraveni vnímat informace, které běžně nepociťujeme. Tento duchovní zážitek je silnější tím více, čím déle se rozhodneme zůstat. Ať už ale pobydeme ve tmě jakkoliv dlouho je to skvělý způsob jak strávit čas sám se sebou, vnímat své tělo i mysl. Uvědomit si, co je pro nás důležité a jakým směrem se chceme nebo nechceme v životě ubírat. Člověk má čas zvyknout si na to, jaký opravdu je. Proto se setkáváme s příležitostí přijmout se takoví, jací jsme a mít sami sebe opravdu rádi.

Jak pobyt probíhá?

Po včasné domluvě a zaplacení zálohy se s provozovatelem dohodneme na konkrétním termínu našeho pobytu. Několik dní předem vyřešíme detaily ohledně času nástupu, doplacení peněz a jídla. Strava bývá zpravidla vegetariánská, případně veganská, bezlepková. Vše záleží na domluvě a ochotě konkrétního poskytovatele. Kvůli očistě je důležitá vyvážena a lehká strava. Je možné držet půst, ale to se doporučuje jen zkušenějším a ostříleným „půstařům“. 

V den nástupu proběhne seznámení s terapeutem, který se o nás po celou dobu pobytu bude starat. Následuje prohlídka svatyně/pokojíku ve kterém nadcházející dny strávíme. Po osahání a zorientování se v prostoru je jen na nás kdy začneme a sami zhasneme světla. Během pobytu nás jednou denně navštěvuje terapeut aby nám donesl čerstvé jídlo. V tu chvíli je samozřejmě možné promluvit si a probrat cokoliv, co nás trápí. I když je doporučováno zůstat sám v sobě a nerozptylovat se, je dobré vědět, že v případě potřeby se můžeme na někoho obrátit. Poslední den terapie je zakončen rozkoukáním při tlumeném světle plamene svíčky. Následuje rozhovor s terapeutem, probrání kritických i těch dobrých chvil během pobytu a pokud jsme připraveni čeká nás návrat do běžného života. I když to zní nepravděpodobně, není to vždy jednoduché a málokdo chce dny klidu přerušit zapnutím telefonu.

Jak bylo zmíněno výše, míst, kde můžeme pobyt podstoupit je větší množství a samozřejmě může pobyt probíhat trochu odlišně na každém z nich. Ale jedno je jisté. Naprostá tma nás nemine nikde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *