Rubriky
Pelmel

Základy SEO marketingu

Zkratka SEO je převzata z anglického search engine optimization, což volně překládáme jako optimalizace stránek pro vyhledávače

Jedná se tak o optimalizační kroky, postupy a úpravy webových stránek tak, aby byly dobře vyhledatelné v organických výsledcích internetových vyhledávačů. V dnešní době, kdy jsou reklama na internetu a webové stránky nezbytnou součástí efektivní marketingové strategie, hraje SEO marketing klíčovou roli v oslovení potenciálních zákazníků.

Hlavní cíle SEO

Již z úvodu tak vyplývá hlavní cíl SEO marketingu, a to zvýšení kvalitní návštěvnosti našich webových stránek. Ruku v ruce s tím jde pak nalákání potenciálních klientů, představení svých služeb a výrobků širší veřejnosti, vytvoření dobré image firmy, ale i větší přísun zpětné vazby.

Cílová skupina hraje prim

Při vytváření marketingové strategie nesmíme rozhodně opomenout jeden z nejdůležitějších faktorů, a tím je cílová skupina. V SEO hraje velkou roli výběr klíčových slov. Ten by měl charakterizovat nejen vaše podnikání, ale také by měl být zaměřený právě na zákazníky. K určení cílové skupiny nejlépe pomůže zodpovězení několika otázek. Průměrná věková kategorie? Pohlaví? Úroveň vzdělání? Místo bydliště? Jejich průměrný příjem? Jejich spotřební chování?

SEO jako součást komunikačního mixu

Určitě nesmíme zapomínat, že je SEO součástí komunikačního mixu a podle toho se musíme chovat. Komunikační mix je vlastně souborem všech prostředků, které používáme ke komunikaci se stálými i potenciálními zákazníky a k udržování dobrého dlouhodobého vztahu. Proto pracujte na SEO marketingu výhledově, trpělivě a strategicky a rozhodně se zaměřte na využití všech vhodných komunikačních kanálů.

Obsahový marketing

Využití obsahového marketingu může být velkým pomocníkem v rozšíření zásoby klíčových slov. Čím více kvalitního obsahu budou webové stránky mít, tím více bude stoupat pravděpodobnost zvýšení návštěvnosti. Zajímavý obsah se také mnohem lépe propaguje skrze tradiční linkbuilding.

Linkbuilding

Linkbuilding je budování zpětných odkazů. Jeho cílem je propagace daného webu. Je nejvýznamnějším faktorem off-page propagace. Mezi další patří například dobrá reputace stránky, důvěryhodnost, kvalitní a zajímavý obsah nebo geografická poloha návštěvníků stránky.

Analýza klíčových slov

Analýza klíčových slov je základním pilířem, na kterém efektivní SEO stojí. Jedná se o slovní spojení, která lidé vyhledávají nejčastěji. Při hledání klíčových spojení myslete hlavně na vaší cílovou skupinu, ale také na obsah stránek. Zkuste se vžít do vašich potenciálních zákazníků a představte si, jaká spojení byste při vyhledávání konkrétních výrobků nebo služeb do internetového prohlížeče zadávali.

Závěrem je nutno podotknout, že v dnešní době, kdy hraje internet prim v úspěšném marketingu, je určitě vhodné zapojit SEO do své marketingové strategie. Nečekejte od něj však zázraky přes noc. Trpělivost a důslednost jsou v tomto případě klíčem k úspěchu. Pokud si nevíte s optimalizací internetových stránek rady, existuje spousta specializovaných firem, které vám poskytnou buďto školení na dané téma nebo službu samotnou. Jděte s dobou a v tématu se vzdělávejte. SEO vám přinese nejen nové potenciální zákazníky a důvěryhodnost, ale také lepší konkurenceschopnost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *