Rubriky
Pelmel

Jak pomoci někomu, kdo omdlel

Všichni doufáme, že nikdy nebudeme muset čelit situaci, kdy před námi někdo zkolabuje, ale pokud se to stane, je důležité vědět, co dělat. 

Mdloba je krátký časový úsek, během kterého člověk není schopen zůstat při vědomí. Může se mu točit hlava, může se třást a mít potíže s dýcháním. K mdlobám může dojít z různých důvodů, ale nejčastěji se jedná o úzkost, dehydrataci a vystavení horku. 

V první řadě se ujistěte, že je dotyčná osoba v bezpečí a neohrožuje sebe nebo kohokoliv jiného. Pokud nedýchá, okamžitě zahajte resuscitaci. Pokud dýchá, ale zdá se, že je v bezvědomí, pokuste se ho probudit jemným zatřesením rameny a otázkami typu „Jak se jmenuješ?“ nebo „Kde jsi?“. Jakmile se probere k vědomí, pomozte mu pomalu se posadit a dejte mu vodu , pokud je toho schopen. Zůstaňte u postiženého, dokud nepřijede záchranná služba.

An accident at a warehouse, man on floor

Pár užitečných tipů:

  1. Nejprve se snažte přimět dotyčného, aby zvedl nohy. To pomůže průtoku krve zpět do mozku. Pak počkejte, až se probere.
  2. Jakmile je osoba v bezpečné poloze, pokuste se je dostat na čerstvý vzduch tím, že je přemístíte ze slunce nebo do chladnějšího prostoru – to také pomůže obnovit krevní tlak a krevní oběh
  3. Okamžitá pomoc při omdlení spočívá v podání tekutin, které zajistí dostatečný pitný režim. Pokud dotyčnému nepomohou prvotní opatření, je nutno vyhledat lékařskou pomoc.