Rubriky
Pelmel

Jak snadno postavit příčku ze sádrokartonu

Stavba příčky ze sádrokartonu je velmi oblíbenou metodou pro oddělení místností a vytvoření nových prostorových uspořádání v interiéru. Sádrokartonová příčka je relativně snadno postavitelná a může být dokončena během několika dnů. V následujícím článku se dozvíte, jak takovou příčku postavit.

(zdroj obrázku: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f4/Gypsum_wall.jpg)

Materiály potřebné k postavení příčky ze sádrokartonu

  • Sádrokartonové desky
  • Dřevěné lišty nebo kovové konstrukční profily, závěsy
  • Sádrokartonářské vruty
  • Příslušné nástroje (vrtačka, šroubovák, úhelník, řezací nůž, vodováha,…)
  • Sádrokartonářský tmel, sádrokartonářské pásky a špachtle
  • Potřeby pro broušení sádrokartonu

Příprava podkladu

Než začnete stavět příčku, je důležité připravit podklad. Příčka se bude opírat o strop a podlahu, proto je důležité zajistit, aby byly rovné a pevné. Pokud podklad není rovný, je nutné ho upravit. Při přípravě podkladu je důležité dbát na to, aby byl vodorovný a aby byl dostatečně silný, aby mohl nést váhu sádrokartonu.

Postup konstrukce

1. Nákres příčky

Prvním krokem je vytvořit nákres příčky, abyste měli jasnou představu o tom, jak bude vypadat a kolik materiálu budete potřebovat.

2. Postavení konstrukce 

Nyní je na řadě postavení samotné konstrukce, která se skládá z dřevěných lišt nebo kovových profilů. Ty se budou používat jako nosné prvky, na které se budou upevňovat sádrokartonové desky.

Lišty nebo hliníkové profily se řežou na požadovanou délku a upevňují se k podlaze a stropu pomocí k tomu určených závěsů, hmoždinek a vrutů. Je důležité dbát na to, aby byly lišty pevně upevněny a aby byly vodorovné a kolmé k podlaze.

3. Upevnění sádrokartonových desek

Po dokončení konstrukce se přistupuje k upevňování sádrokartonových desek. Desky se řežou na požadovanou velikost odlamovacím nožem a upevňují se k nosným lištám pomocí sádrokartonářských vrutů. Při upevňování sádrokartonu se dbá na to, aby desky byly pevně a rovně instalovány a aby nedocházelo k jejich pokřivení.

(zdroj obrázku: https://en.wikipedia.org/wiki/Drywall#/media/File:Drywall_and_tools.jpg)

4. Zaplnění spár a dokončení příčky

Po upevnění sádrokartonu se přikročí k zaplnění otvorů po vrutech a spár mezi deskami. K tomuto účelu se používá spárovací hmota (sádrokartonářský tmel), která se nanáší pomocí špachtle. Po vyschnutí se spáry lehce obrousí a příčka se může natřít, potapetovat, nebo obložit podle vašich představ.

Při dokončení příčky je důležité dbát na to, aby byla pevná a stabilní. Zkontrolujte, zda jsou lišty a sádrokarton pevně přichyceny, aby se příčka nedotýkala a nepohybovala. Pokud máte pochybnosti, můžete požádat odborníka, aby vám s příčkou pomohl.

Pár slov závěrem

Výhodou sádrokartonové příčky je, že ji lze relativně snadno demontovat a přestěhovat na jiné místo, pokud se rozhodnete změnit uspořádání interiéru.

Celkově je postavení příčky ze sádrokartonu snadné, ale vyžaduje určitou zručnost a pečlivost při výběru a upevňování materiálů. Sádrokartonová příčka může být výborným řešením pro vytvoření nových prostorových uspořádání v interiéru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *