Rubriky
Pelmel

Smrtelně jedovaté: 4 nejjedovatější houby na světě

Houbařská sezóna pozvolna startuje a nejen české lesy se plní prvními houbaři. Při sběru hub je ale třeba dávat pozor a sbírat jen ty, které skutečně bezpečně známe. V opačném případě totiž můžeme narazit na nebezpečně jedovaté houby, které dovedou člověka usmrtit i během několika hodin. Na které druhy bychom si tedy měli dát pozor? A které z nich nás mohou ohrozit v českých lesích?

  • Pavučinec

Pavučinec výjimečný a pavučinec plyšový jen stěží odlišíte od jedlých hub. Oba ale obsahují látku zvanou orellanin, která může způsobit nebezpečnou až smrtelnou otravu, přičemž symptomy zpočátku připomínají jen klasickou chřipku.

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Pavučinec

Latentní doba (tedy doba, kdy příznaky otravy ještě nejsou patrné) bývá pár dnů až tři týdny. Vlivem nebezpečné látky pak postupně dochází k selhání ledvin, a pokud otrava není léčena či je léčena nevhodným způsobem, může mít smrtelné následky.

Neblahé a prakticky nedávné zkušenosti s pavučincem má například britský spisovatel Nicholas Evans, autor bestselleru Zaříkávač koní, který omylem touto smrtelně jedovatou houbou pohostil své příbuzné. Všichni nakonec skončili na ledvinové klinice v Aberdeenu připijení na dialýzu.

V českých lesích se pavučince ale bát nemusíte, narazíte na něj jen zřídka. Častěji se vyskytuje na severu Evropy, například v nedalekém Polsku či severním Německu.

  • Čepičatka jehličnanová

Přidání čepičatky jehličnanové do jídla vede ke střevním a žaludečním nevolnostem, hypotermii a také k poškození jater. Pokud se pacientovi nedostane včas lékařské pomoci, čeká ho s největší pravděpodobností smrt. Přestože se dá čepičatka jen těžko splést s jinými jedlými houbami, je známo několik případů, kdy si ji milovníci psychotropních látek dopřáli místo tradičních lysohlávek.

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Čepičatka_jehličnanová

V českých lesích můžete na čpičatku narazit v období od srpna do počátku prosince, tak tedy pozor na ni.

  • Mochomůrka zelená

Po konzumaci mochomůrky zelené nastupují první příznaky otravy zhruba 6–⁠12 hodin od pozření. Otrava se projevuje silnými křečemi v oblasti břicha, zvracením, průjmem s krví a nesnesitelnou žízní. Brzy se začne projevovat rovněž poškození jater, ledvin a centrálního nervového systému, což více než v polovině případů vede k úmrtí.

Mochomůrka zelená je na rozdíl od předchozích dobře známá i českým houbařům, kteří vědí, že si ji mohou snadno splést třeba s bedlou či holubinkou zelenou.

  • Bedla hnědočervenavá

Vzhledem k vysokému obsahu kyanidů a nitrilů dokáže tahle zdánlivě nenápadná houba zabít člověka během půlhodiny. Otrava kyanidem draselným způsobuje paralýzu centrálního nervového systému a vede k závažnému poškození mozku, dávka nitrilu pak způsobuje neméně nebezpečné problémy s dýcháním.

Pozor, i na tento druh bedly můžete v českých lesích snadno narazit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *