Rubriky
Pelmel

Jak zvládnout rekonstrukci kuchyně?

Toužíte po kuchyni, ve které se budete cítit dobře, bude vám skvěle ladit k interiéru a vaření v ní bude radostí? Pokud jste se rozhodli pro její rekonstrukci, pojďte se podívat na pár tipů, jak celou přestavbu s klidem zvládnout, na co si dát pozor a jaké jsou nejnovější trendy.

Plánujte

Před samým začátkem přestavby kuchyně je důležité si vše dobře promyslet. Ušetří vám to čas i peníze. Měli byste si tedy v první řadě rozmyslet celkový výsledný vzhled nové kuchyně. Z toho pak budete vycházet při výběru materiálů. Je dobré si také potřebný materiál buďto nakoupit dopředu, nebo si alespoň ověřit jeho dostupnost. Nedostupný materiál může rekonstrukci prodloužit i o několik týdnů, případně budete muset dělat kompromisy a vybírat za pochodu třeba jiný obklad.

Pokud bydlíte v bytovém domě, měli byste o rekonstrukci informovat dopředu vaše sousedy nebo správce domu. V případě družstevního bytu je nutné před zahájením přestavby vyřídit souhlas družstva.

Důležité je si rekonstrukci dobře načasovat. Nejlepší doba je ta, kdy nebudete doma, ale třeba na dovolené.

Promyslete rozpočet

Je velice časté, že lidé podcení konečnou výšku nákladů. Propočítejte si proto ceny materiálů, náklady na práci firmy a nechte si nějakou částku jako rezervu pro případné výdaje navíc. Zvláště pokud budete přestavovat dispozice a bourat, je nutné počítat s výdaji navíc.

Budete-li rekonstrukci financovat prostřednictvím úvěru, vyřiďte si ho s dostatečným předstihem.

Spolehněte se raději na firmu

Mnoho lidí se pustí do rekonstrukce svépomocí. V průběhu práce však zjistí, že ne všechno zvládnou sami. I pokud jste sebelepší domácí kutil, oslovte raději specializovanou firmu. Kvalitní řemeslníci již znají všechna úskalí a možné zádrhely při rekonstrukcích, a tak je nic nezaskočí. Navíc práci dělají denně, a tak bude provedení stoprocentní. Poradí vám také při nákupu materiálů a samotné kuchyně. Z počátku se toto řešení může jevit jako dražší, věřte ale že nakonec vám ještě finance ušetří.

Kvalitní kuchyně je základ

Kromě kvalitních a spolehlivých řemeslníků se zaměřte také na výrobce kuchyně. Ověřte si dostupné recenze a zeptejte se ve vašem okolí, jestli již někdo nemá zkušenosti s dobrým výrobcem. Touto cestou se k vám také dostane případné varování před některými firmami. Někteří výrobci mají v ceně kuchyně také kompletní montáž, což vám nakonec usnadní hledání řemeslníků.

Nezapomeňte na smlouvu

Pokud už budete stavební firmu hledat, nenajímejte si ty, kteří s vámi nejsou ochotni sepsat smlouvu. Jistě to bude finančně zajímavější, může se však stát, že práci nedokončí včas nebo vůbec. S tím se pojí také práce dopředu. Pokud máte vlastní materiál, neplaťte nic dopředu ani v případě, že jste smlouvu s firmou podepsali. Můžete mít smůlu a nebudete první ani poslední, kteří přišli o peníze a zůstane vám pouze nedokončená práce. Platba po provedení práce vám také zaručí, že firma po dokončení a vaší kontrole opraví všechny nedostatky.

Nejnovější trendy a výběr doplňků

Nejnovějším trendem v kuchyních jsou jednoduché minimalistické linie se skrytými úchyty a neutrální barvy. Takovou kuchyň pak můžete oživit barevnými doplňky a otevřenými policemi, na kterých se bude vyjímat designové nádobí. V módě jsou také kuchyňské ostrůvky, ty jsou však náročné na prostor, proto se do většiny kuchyní nehodí.

Důležité je i kvalitní osvětlení. K pracovní desce zvolte tenký LED pásek, který se připevňuje zespodu vrchních skříněk. Je nenápadný a poskytne dostatek světla při vaření. Skvělou věcí je také zabudované světlo v digestoři. Trendem je výrazné závěsné světlo nad jídelním stolem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *