Rubriky
Pelmel

Znáte Schüsslerovy soli?

Schüsslerovy nebo také tkáňové či buňkové soli se v posledních letech těší nebývalé oblibě a počet jejich uživatelů strmě roste. K čemu jsou dobré? V čem se liší od klasických doplňků stravy? A proč je nezaměňovat s homeopatiky?

Co jsou Schüsslerovy soli?

Schüsslerovy soli jsou doplňky stravy, které přibližně před 150 lety vyvinul Dr. Schüssler. Nejde tedy o žádnou novinku. Tento pokrokový lékař identifikoval 12 základních minerálů nejvíce zastoupených v našem těle, jako je vápník, hořčík nebo železo. K tomu poté určil spektrum doplňkových minerálů, kterým často říkáme stopové prvky, například chrom, jód či měď. Jejich dostatečný příjem považoval za nezbytný k plnému zdraví – fyzickému i duševnímu. U každého z těchto minerálu poté stanovil, k jakým nemocem a zdravotním problémům jeho deficit vede.

Proč jsou minerály tak potřebné?

Dostatečný příjem minerálů je pro naše zdraví nezbytný. Tvoří naše kosti, klouby, podílí se na celém fungování hormonálního systému, trávení, ovlivňují fungování našeho mozku, kvalitu spánku, zkrátka jsou pro nás nepostradatelné. Na rozdíl od vitamínů, které poměrně snadno získáme z ovoce a zeleniny, minerály, jakožto anorganické látky, se do našeho organického těla vstřebávají obecně velmi těžko, a to i v případě, že máme pestrou stravu.

Potíží současné doby je fakt, že půda díky erozi a intenzivnímu zemědělství tyto minerály vyčerpala. Tyto látky následně chybí v naší potravě, kterou v taktové půdě vypěstujeme. Konkrétně v České republice potom představuje problém minimální výskyt minerálních pramenů. Obvyklá kohoutková voda minerály a stopové prvky prakticky neobsahuje.

Vstřebatelnost je stěžejní

Jak již bylo řečeno, minerály, jakožto anorganické prvky, se do našeho těla vstřebávají velmi obtížně. Dr. Schüssler proto celý život zasvětil hledání způsobu, jak vyrobit doplňky stravy s minerály, které by byly maximálně propustné do těla. Vycházel z informace, že celé naše tělo je shlukem buněk a nejdůležitější pro jeho fungování je dostat minerály právě do nich, aby mohly dobře fungovat. Přírodní minerály tedy ředil do podoby, která je co nejlépe propustná buněčnou stěnou.

Právě díky vysokému ředění si je občas lidé pletou s homeopatiky. Homeopatie však funguje na jiných principech. Jsou mnohem více naředěná. Schüsslerovy soli opravdu obsahují molekuly daného minerálu, který se tak může usadit přímo do buňky. Homeopatika vyrobená z daného minerálu neobsahují ani jednu jeho molekulu, pracují pouze s jeho informačním otiskem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *