Rubriky
Pelmel

Jak zvládnout přijímačky?

Pomoc, přijímačky na střední – Jak je zvládnout?

Milí deváťáci, jak jistě víte, blíží se termín přijímacích zkoušek na střední školy. Z různých stran určitě slýcháte, že je jejich výsledek velmi důležitý pro vaši budoucnost. Ano, to je pravda. Přijímačky by se rozhodně neměly podceňovat. Zároveň však není nutné se jimi zbytečně stresovat.

1. Včasné přípravy

Na internetu se dá najít spousta vzorových úloh či testy z dřívějších ročníků. Stojí za to si je pořádně projít, abyste u zkoušek nebyli překvapeni. Vyhněte se ovšem studování těsně před termínem. Minimálně den nebo dva si nechejte na odpočinek. Mozek musíte mít u přijímaček v plné kondici. Učení na poslední chvíli by vás jenom zbytečně stresovalo.

 

2. Nezapomeňte na snídani a pitný režim

Snídat se má, o tom určitě něco víte. Před velkým výkonem je to ještě mnohem důležitější. Jestli vám stres nedovolí pořádné jídlo, dejte si alespoň ovoce. Jeho cukry a vitamíny vám pomůžou. Navíc nebudete ostatní testované vyrušovat kručením v břiše. Dejte si pozor na pitný režim, zanedbáním byste si jen uškodili. Vezměte si s sebou láhev s vodou. Většinou je dovoleno pít v průběhu testu.

 

3. Věřte si 

Ráno, než vyrazíte do města, se postavte před zrcadlo a důrazně si řekněte: ,,Jsem borec, dám to!“ Dodejte také: ,,Určitě mě vezmou na…“ a doplňte svou vysněnou školu. Sebevědomí je důležité, pomůže vám udržet mozek aktivní. Testy pak zvládnete mnohem lépe.

 

4. Pořádně se soustřeďte

Celou dobu se věnujte jen a pouze svému testu. Nezkoumejte ostatní ve třídě. Vykašlete se na to, že možná píšou rychleji než vy. Je možné, že dělají spoustu chyb. Pokud v testu narazíte na něco, s čím si nebudete vědět rady, přeskočte to, ať se zbytečně nezdržujete. Později se k úloze můžete vrátit. Po ukončení testu už nad zkouškou vůbec nepřemýšlejte. Neuvažujte, jestli jste náhodou něco nespletli. Stejně už nic nezměníte. V klidu a bez nervozity počkejte na výsledky.

 

5. Jde ,,jen“ o přijímačky

Kdyby vám náhodou nevyšla vytoužená škola, svět se nezboří. Buď se vám zalíbí na jiné, nebo to zkusíte za rok znovu. Přijímačky sice jsou důležité, ale nejsou ničím, kvůli čemu byste měli věšet hlavu. To si zapamatujte.

 

Karolína Klosová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *