Rubriky
Pelmel

Zateplení domu: vše, co potřebujete vědět

Až se v prosinci účet za energie zeptá, co jste dělali v létě, co řeknete?

Je jaro.

Takže je čas myslet na další zimu.

Přemýšlíte o zateplení domu?

Nevíte, jestli se vám vyplatí?

Zajímá vás, jak to probíhá?

Tak čtěte dál

Zateplení domu je jednou z nejefektivnějších metod, jak snížit náklady na vytápění a zlepšit energetickou účinnost domu. Existuje několik způsobů, jak zateplit dům, a každá metoda má své výhody a nevýhody. V tomto článku si představíme několik způsobů zateplení domu a poradíme, jak na to.

Zateplení fasády

Nejčastěji začínáme zateplením fasády. Tento způsob zahrnuje přidání izolačního materiálu na vnější stranu domu a poté zakrytí pomocí nové fasády. Pro zateplení fasády můžete použít různé typy izolace, jako jsou minerální vlna, polystyrenové desky nebo ekologické materiály, jako je například dřevovláknitá izolace. Pokud máte starší dům, je třeba zajistit, aby fasáda byla důkladně očištěna od nánosů a aby byly opraveny případné praskliny a poškození.

Zateplení střechy

Další možností, jak zateplit dům, je zateplení střechy. Tento způsob spočívá v přidání izolace pod střešní krytinu, což snižuje tepelné ztráty a zlepšuje energetickou účinnost domu.

Pro zateplení střechy se nejčastěji používají minerální vlna nebo polystyrenové desky. Je důležité zajistit, aby byla izolace položena rovnoměrně a bez mezer.¨

Zateplení podlahy

Zateplení podlahy může také k zlepšení energetické účinnosti domu významně přispět. Navíc zvýší pohodlí obyvatel domu.

Pro zateplení podlahy se často používají minerální vlna nebo ekologické materiály, jako je například korková izolace. Pokud máte dřevěné podlahy, můžete použít speciální podlahovou izolaci, která se položí na podkladovou desku.

Výměna oken

Dalším způsobem, jak zlepšit energetickou účinnost domu, je výměna starých oken za nová energeticky úsporná. Tato okna jsou vyrobená z izolačních materiálů a mají speciální dvojskla nebo trojskla, která zabraňují úniku tepla z domu.

Výměna oken může být poměrně nákladná, ale v dlouhodobém horizontu se určitě vyplatí. Nová okna také zlepší zvukovou izolaci a zvýší bezpečnost domu.

Zateplení dveří a vstupních otvorů

Dalším místem, kudy může unikat teplo, jsou vstupní otvory a dveře. Tyto otvory mohou být zatepleny pomocí speciálních těsnicích pruhů a izolačních materiálů.

Těsnicí pruhy se obvykle používají na dveřích a oknech, aby zabránily pronikání vzduchu. Izolační komponenty se používají na vstupních otvorech a v místech, kde se stýkají různé materiály, jako jsou například trámy a stěny.

Jak na zateplení domu

Zateplení domu je poměrně nákladné, ale může se vám to vyplatit v dlouhodobém horizontu, protože sníží vaše náklady na energie. Je důležité zvolit ten správný způsob pro váš dům a zajistit, aby byla izolace položena kvalitně a důkladně. Určitě při výběru firmy dobře čtěte reference a ptejte se, jaké materiály používají. Dobrá firma bude schopna poskytnou reference i velmi důkladnou cenovou nabídku. V ideálním případě by vám měla zpracovat několik cenových variant, vysvětlit výhody a nevýhody, které vyplývají pro váš konkrétní dům a pomoc vám vybrat tu pravou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *