Rubriky
Pelmel

PLICNÍK LÉKAŘSKÝ – NEOBYČEJNÁ BYLINKA, KTERÁ OHROMÍ SVÝMI LÉČIVÝMI ÚČINKY

Plicník lékařský (Pulmonaria officinalis) je krásná bylina z čeledi brukvovité kvetoucí od března do května. Je typická svými podlouhlými, chloupky porostlými skvrnitými listy a nachovými a fialovými květy uspořádanými ve vijanech, která vyrůstají na 10 až 30 cm vysokých stoncích. Tato bylina je indikátorem zdravého ekosystému, vyrůstá na vlhčích místech v lužních lesích nebo okrajích potoků často ve společnosti sasanek, pryskyřníků, prvosenek jarních nebo lechy jarní, s úspěchem je pěstována také na zahradách. Bylina byla pro vysoký obsah přírodních bioaktivních látek využívána odedávna v lidovém léčitelství.

OBSAH ÚČINNÝCH LÁTEK

Listy a květy byliny obsahují alkaloidy, saponiny, flavonoidy, slizy, vitamín C, organické kyseliny (kyselina křemičitá), minerály.

ÚČINKY NA LIDSKÝ ORGANISMUS

– účinně léčí zánět plic (bronchitidu)

– ředí hlen, usnadňuje vykašlávání

– zklidňuje a regeneruje sliznice dýchacích cest

– léčí astma i tuberkulózu

– podporuje krevní srážlivost

– příznivě působí při léčbě hemoroidů

– díky obsahu slizů působí blahodárně na trávicí soustavu, chrání sliznice

– močopudné účinky

– odvar bývá zevně využíván na hojení ran

– léčba vypadávání vlasů

– odvar z květů díky vysokému obsahu flavonoidů vypíná pleť a má výrazný anti – aging účinek

– spasmolytické účinky 

– díky obsahu přírodních antioxidantů zpomaluje stárnutí a chrání lidský organismus před poškozením volnými radikály

– účinně působí při krvácení do žaludku

SBĚR A SUŠENÍ

Květy je vhodné sbírat od března do konce dubna, kdy je květenství nejbohatší, listy do června. Květenství je možné sušit celá, listy díky jejich velikosti pokrájejte před sušením na kousky. Ideální je teplota do 40 stupňů Celsia, bylinu občas obraťte, aby rychleji schnula. Uchovejte v plátěných pytlících na temném suchém místě.

ZPŮSOB UŽÍVÁNÍ

Přípravky z plicníku lékařského užívejte dle návodu, tinkturu třikrát denně 20 kapek, čaj popíjejte vlažný, nejlépe oslazený medem, třikrát denně. Příprava čaje: jednu vrchovatou lžičku květů a listů přelijte 150 ml vařící vody, nechte louhovat 15 minut, poté přeceďte. Užívejte po dobu tří týdnů, poté udělejte pauzu.

KONTRAINDIKACE

Přípravky z plicníku lékařského není doporučeno užívat těhotným a kojícím ženám a osobám užívajícím léky na ředění krve.

VYUŽITÍ V KUCHYNI

Listy a květy byliny skvěle poslouží do jarních nákypů, květy jako ozdoba na míchaná vejce, omelety, palačinky, květy společně se sedmikráskami a popencem břečtanolistým výborně dochutí a ozdobí jarní zeleninové saláty nebo pomazánky.

PĚSTOVÁNÍ NA ZAHRADĚ

Plicník lékařský je krásná bylina, která je na jaře ozdobou každé zahrady, pěstování je jednoduché, vyhovuje mu humózní vlhká půda. daří se mu na slunci i v polostínu. Půdu průběžně zavlažujte, aby nevyschnula, jednou za rok, nejlépe na začátku března, přihnojte. Květy po odkvětu odstřihněte, průběžně odstraňujte zahnilé listy. V trvalkových záhonech krásně barevně kontrastuje se žlutými květy kamzičníku, bílými sasankami nebo modrofialovými kvítky šanty kočičí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *