Rubriky
Pelmel

Je stahování dat z internetu legální?

Nedávno mě vytočil jeden militantní bojovník za legální internet. Tvrdil mi, že sledováním filmů a seriálů na internetu porušuji zákon. Zazvoní tedy u mých dveří zásahovka a odvedou mne v klepetech? Jsem totiž častým návštěvníkem různých serverů s filmy a seriály. Jak to tedy je?

Nechci řešit stahování placených programů, které cracknete, či nahrajete film v kině a pak ho publikujete na netu. Tady zákon určitě porušujete a dříve či později může přijít trest.

Chci řešit sledování (a případné stažení) filmů a seriálů na netu. Já sám teď sleduji SGU na jednom nejmenovaném serveru a netrpělivě čekám každý týden na nový díl. To, že se na tento seriál dívám, přece nemůže být nelegální. Pokud si ho stáhnu pro svou potřebu a nebudu ho uploadovat, pak mi každý může… (Dejte si však pozor na torrenty, protože data nesmíte sdílet a to se v případě torrentů děje).

Na závěr

Sledováním filmů na internetu žádný zákon neporušujete. Film si i můžete stáhnout, ale jen pro svou potřebu. Zákon porušuje ten, kdo film na server nahrál.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *