Rubriky
Pelmel

Medovina

Horká sladká medovina v zimě zahřeje nejen na vánočních trzích. Tento nápoj má bohatou historii a je oblíbený dodnes. Vyrábí se různé druhy medoviny a její výrobu si můžete vyzkoušet také doma. 

Historie

Medovina je alkoholický kvašený nápoj vyrobený z medu s přídavkem vody. Má bohatou historii. Lidé pili medovinu již ve starověku. Nejen Sumerové pili medovinu společně s pivem, ale objevovala se všude po světě. Med pocházející od divokých včel byl vůbec prvním sladidlem, které mohli konzumovat a vyrábět z něj alkohol. Byl používán jako sladidlo ještě, než bylo objeveno zemědělství a plodiny, které dávaly cukr jako řepa nebo cukrová třtina.  

Medovina zažila svůj největší rozmach v Evropě za dob středověku a to především na severu, kde ji popíjeli Vikingové. Z těchto dob vychází tradiční pití medoviny z kravského rohu. Spolu s pivem byla oblíbeným a častým nápojem. Dnes se medovina pije převážně v Polsku, severských zemích a také u nás. V Českých zemích byla vždy oblíbená.

Druhy medoviny

Medovina, která se při přípravě vaří a skládá se jen z medu a vody s přidáním vinných kvasinek.

Včelovina je medovina, která kvasí za nízkých teplot a nevaří se. Je nejzdravějším typem medoviny, protože se kvašením za studena zachovají vitaminy a prospěšné látky obsažené v medu.

Dezertní medovina, do které se přidává líh a aromata po dokvašení na zlepšení chuti. Upravují se karamelem, mandlovým či ořechovým aroma.

Melomela je medovina, při jejíž výrobě je použita ovocná šťáva nebo sirup. Nečastější bývá třešňová nebo višňová.

Metheglin je medovina s přidaným kořením nebo může být i bylinková. Příkladem je skořicová, vánoční, ale také konopná nebo ze směsi koření či bylin.

Hydromel je slabá medovina, která se ředí vodou, než se začne konzumovat.

Vyrábí se i medové víno nebo medové pivo. V Polsku je tradicí na vánočních trzích pít horký med, který však není zkvašený, ale jen zředěný vodou a ohřátý.

Jak poznat dobrou medovinu

Kvalitní medovina by především neměla obsahovat žádné umělé přísady a aromata ani líh či konzervanty. Měla by být vyrobena jen z medu a vody a vinných kvasinek. To poznáte nejen podle etikety, ale také někdy i barvy medoviny. Z květových medů je světlejší a z lesního medu zase tmavší barvy.

Medovina je vyrobena z medu jeho přirozeným kvašením. Jestliže narazíte na nápoj, který byl vytvořen z lihu smíchaného s medem, není to medovina, ale medový likér.

V medovině by neměl být zákal a měla by být čirá. Vybírejte si tradiční medoviny vyráběné původními postupy. Medoviny s obsahem alkoholu nad 15% mívají přidaný líh.

Medovina by měla zrát několik měsíců po dokvašení. Vyrábějí se také archivní medoviny, které zrají mnoho let v dubových sudech.

Domácí výroba

Medovina se vyrábí několika způsoby. Za horka nebo za studena. Vyrobit si ji můžete i doma, není to tak těžké. Začněte tím, že si pořídíte kvalitní med od včelaře. Medy z obchodu nebývají vždy dobré a může v nich být obsažen přidaný cukr. Můžete si zvolit medovinu květovou i lesní, záleží na vás, který med máte radši.

V medovině by mělo být vždy obsaženo minimálně třetina celého obsahu medu. Vždy platí jeden díl medoviny a dva díly vody. Připravte si tento poměr a suroviny smíchejte. Medovinu můžete vařit nebo nemusíte. Jestliže ji budete vařit, ponechte ji vychladnout, než přidáte kvasinky, v teplém prostředí by nepřežily.

Vodu s medem s kvasinkami přelijte do demižonu a ponechte kvasit za pokojové teploty tři týdny. Postup je v podstatě stejný, jak u výroby vína. Pro to, aby se vám v medovině nepomnožily bakterie, můžete přidat také kyselinu citronovou a další látky, které se běžně dávají do zákvasu při přípravy vína, avšak nejlepší je čistá. Kvůli hygieně můžete zvolit postup, kdy necháte povařit vodu, vychladnout a až pak ji smícháte s medem.

Po hlavním bouřlivém kvašení medovinu stočíte hadičkou do jiné nádoby a necháte dokvasit. Medovina by měla kvasit ještě dva až pět let, ale můžete proces urychlit, když budete filtrací odstraňovat kaly ze dna. Medovinu jen přefiltrujete hadičkou, aby byla čirá.

Poté nastává čeření, kdy se mohou přidávat některé látky na úpravu chuti, jako jsou želatina nebo další látky či aromata nebo koření. Medovinu můžete také nechat zrát v dubovém sudu nebo v lahvi, do které přidáte kousky dubového dřeva.

Po půl roce, kdy dokvašuje by neměla být na vzduchu. V medovině se za přístupu vzduchu objeví octové bakterie a vytvoří se z ní místo alkoholického nápoje medový ocet. Jestliže se vám toho přihodí, nezoufejte, medový ocet je skvělý při vaření a také při léčení různých nemocí.

A jak se pije medovina? Nejčastěji horká a s citronem.


Podobně dobrá jako medovina jsou piva svrchně kvašená, ovocná. Svrchně kvašená piva chutnají i lidem, kteří pivo normálně nepijí. Pivovar AROGANT.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *