Rubriky
Pelmel Zdraví

SPRÁVNÉ pH ORGANISMU JE PRO LIDSKÉ ZDRAVÍ KLÍČOVÉ

Optimální pH organismu

V lidském organismu musí být udržena rovnováha mezi kyselinami a zásadami, aby mohlo tělo správně fungovat. Ideální pH představuje hodnotu 7.40 měřeno na stupnici kyselosti, ještě malé zakolísání pH mezi 7.35 až 7.45 dovede tělo korigovat. Ovšem při větším odchylkám dochází v těle k zásadním změnám, aby mohlo zajistit základní funkce, začne postupně odčerpávat z kostí, orgánů i tkání minerály, hlavně vápník, hořčík a draslík, dochází k demineralizaci a postupnému rozleptávání organismu, poruchám metabolismu, vzniku celého spektra různých zdravotních problémů a onemocnění včetně onkologických, pokud je tento stav dlouhodobý, může dojít až ke smrti. Zásadním pravidlem pro udržení správné acidobazicity (kyselosti) organismu je vyvážená životospráva, která musí obsahovat 2/3 zásad a 1/3 kyselin. Dnešní uspěchaný životní styl, stres, konzumace potravin v prodejnách rychlého občerstvení nebo polotovarů, které jsou někdy koktejlem všech možných nezdravých přídavných látek, nezajišťuje lidskému organismu ty správné podmínky pro zdravý a kvalitní život.

PROJEVY PŘEKYSELENÍ ORGANISMU

Prvotní projevy překyselení mohou být zpočátku přehlíženy, může se jednak o spíše neurčité příznaky únavy, nechutenství a zažívacích potíží, pokud ale tento stav trvá delší dobu, dochází k závažnějším problémům a poškozením, dostaví se řídnutí kostí, bolesti kloubů, poškození chrupavek, silnějším bolestem zad, vzniku cukrovky, průjmům, u mužů k problémům s prostatou, neboť si z ní lidské tělo  odčerpává tak potřebný zinek, problémům s očima, bolestem zubů. Dalším stadiem je vznik různých druhů onemocnění včetně tvorby onkologických nemocí, je vědecky dokázáno, že právě v překyseleném organismu je vytvořena živná půda pro vznik nádorů.

JAK ODKYSELIT LIDSKÉ TĚLO – odkyselit organismus

Prvním a zásadním kritériem je změna stravování, dále pak dostatek pohybu i odstranění stresu, který může může také přispívat ke kolísání kyselosti. Hlavní zásady odkyselení:

– dostatečný příjem tekutin – vhodné jsou čerstvé ovocné a zeleninové šťávy, bylinkové čaje, zelený čaj, voda, naprosto nevhodné jsou nápoje s bublinkami

– omezte živočišné bílkoviny, cukr a sůl

– v případě konzumace masa zvolte telecí, krůtí nebo libové hovězí

– vyhýbejte se alkoholu, kávě a nikotinu

– jezte dostatek ovoce a zeleniny, ořechů, semen, klíčků, konzumujte olivový olej lisovaný za studena, houby

– konzumujte fermentovanou zeleninu a nízkotučné kefíry

– vynechte tučné sýry – 30 % eidam, nivu, tavené sýry

– nepřejídejte se, jezte v klidu

– pohybujte se na čerstvém vzduchu, vhodná je chůze, jízda na kole nebo běh

– dodržujte ve stravě správný poměr zásad a kyselin

NEVHODNÉ POTRAVINY (KYSELINOTVORNÉ)

Za  nevhodné potraviny nejen při překyselení, ale také při dodržení zásad zdravé životosprávy, jsou považovány všechny tučné, smažené, mastné, sladké a přesolené pokrmy, uzeniny a konzervované potraviny – jsou to například bonbony, brambůrky, dorty, koblihy, croissanty, sušenky, perník, koblihy, konzervované potraviny, kečup, hořčice, paštiky, klobásy, šunka, salámy, slanina, ančovičky, játra, čočka, tučné maso, pečené kuře nebo kačena, tatarská omáčka.

Při dodržení všech zásad dojde během několika týdnů k úpravě pH organismu a návratu do normálu, lidské tělo opět načerpá z vyvážené životosprávy tak potřebné minerály.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *