Rubriky
Pelmel

Přemýšlíte o stavbě zimní zahrady? Co všechno je potřeba zařídit, než poprvé kopnete?

Rádi byste si prodloužili letní dny a poseděli uprostřed přírody i během chladnějšího počasí?

Letní pergoly jsou k tomu bohužel nedostačující. Abyste si mohli užívat pohodlí venkovního prostoru i za sychravých podzimních dnů, měli byste se zamyslet nad pořízením zimní zahrady. Ta nejenže rozšíří obytný prostor a umožní vám posezení s přáteli či rodinou uprostřed zeleně, ale bude mít významný vliv také na kvalitu vzduchu uvnitř domu. A navíc například u pasivních domů bude fungovat jako zásobárna tepla.

Co všechno je pro stavbu zimní zahrady potřeba?

Ani v případě zimní zahrady se vám nevyhne papírování. Jeho objem však ve velké míře závisí na typu zahrady a zejména její velikosti, ale také na benevolenci vašeho stavebního úřadu. Obecně platí, že pokud do zimní zahrady nenainstalujete vytápění a její podlahová plocha bude menší než 25 m2 a výška bude maximálně 5 mnení nutné stavbu ohlašovat ani žádat o stavební povolení. U samostatně stojících objektů je maximální plocha pro realizaci bez stavebního povolení či ohlášení dokonce 40 m2. To platí kromě zimních zahrad také pro skleníky. Jestliže však přesáhnete tyto parametry, stavební povolení či ohlášení vás rozhodně nemine. Navíc počítejte také s nutností nechat si zpracovat statický posudek na zatížení střechy sněhem. 

Neradujte se však předčasně

V souladu se stavebním zákonem je však i zimní zahrada či skleník nadzemní stavbou, kterou je nezbytné umístit na ploše vašeho pozemku v souladu s územním souhlasem nebo rozhodnutím. V případě zimní zahrady spočívá tedy ideální postup v prvotním zpracování projektu a statického posudku a následně podání žádosti o územní souhlas, jehož rychlé vyřešení předpokládá umístění stavby na zastavěné území nebo zastavitelnou plochu. Máte-li závistivé sousedy, pak vězte, že jako žadatel o územní souhlas jste povinen vyvěsit informaci o stavbě po dobu alespoň 30 dnů na veřejně přístupném místě v blízkosti místa stavby. O tomto je výhodné si pořídit i fotodokumentaci.

Máte postaveno? Jde se zařizovat

Současně se stavbou a zejména přípravou projektu zimní zahrady je potřeba myslet také na to, jaké rostliny a kam budete chtít vysadit. Ohled berte zejména na orientaci zahrady a předpokládané klima, které uvnitř ní vznikne. V závislosti na tom volte umístění a druh rostlin, ale také orientaci nábytku. Do zimní zahrady lze umístit zejména nenáročné fíkusy, dračince či břečťany, které zvládnou jak plné slunce, tak polostín. Vděčné jsou také palmy, orchideje či begonie. Mnoho majitelů zimních zahrad je současně nadšenými pěstiteli citrusů. Ty však ke svému prospívání potřebují plné slunce a opravdu intenzivní péči. Při výběru rostlin berte také ohledy na jejich předpokládanou velikost. Jestliže jste postavili zimní zahradu o výšce okolo dvou a půl metru, rozhodně není moudré do ní pořizovat například banánovníky či olivovníky, které běžně dorůstají až třech metrů. Tyto rostliny by poté uvnitř proskleného prostoru trpěly a rozhodně byste z nich neměli radost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *