Rubriky
Pelmel

ODHAD CENY NEMOVITOSTI, KDO JEJ PROVÁDÍ A K ČEMU SLOUŽÍ?

Poohlížíte se po novém bydlení, nebo naopak potřebujete finanční prostředky z prodeje vlastní nemovitosti? Ještě před samotnou koupí či prodejem nemovitosti nezapomeňte nemovitost ocenit. Odhad lze za běžných okolností získat do týdne, případně do 14-ti dnů.

Kdo stojí za odhadem tržní ceny nemovitosti

  • Nejvyšší odbornost v oblasti odhadu ceny nemovitosti mají bezpochyby soudní znalci. Ti jako jediní mohou vydávat tzv. znalecké posudky. Jejich služby jsou zpravidla dražší než v případě jiných odhadců. Soudní znalci jsou zapotřebí v případech, které souvisí např. s exekucí, vypořádáním majetku manželů po rozvodu nebo jiným soudním sporem.
  • Další osobou, kterou lze v oblasti odhadu tržní ceny nemovitosti kontaktovat, je tzv. „odhadce živnostník“. Takový člověk působí na trhu zcela nezávisle nebo může spolupracovat s konkrétními realitními kancelářemi. Využít služeb takové to osoby můžete např. při odhadu ceny nemovitosti pro dědické řízení nebo ve chvíli, kdy potřebujete prodat svou nemovitost a netušíte, jakou kupní cenu nastavit. Kupní cena nesmí být příliš nízká, ani příliš vysoká.
  • Bankovní odhadci jsou pověřeni odhady nemovitostí za účelem sjednání hypotečního úvěru. Nelze opomenout, že odhady provedené bankovními institucemi jsou zpravidla o 10-20% nižší, než je jejich reálná hodnota. Tato skutečnost souvisí s možností splacení dluhu bance případným prodejem objektu.

Za jakým účelem se odhad ceny provádí

Ocenění nemovitosti slouží především jako podklad ke schválení hypotečního úvěru. Hodnotu nemovitosti buď určí bankovní odhadce, případně smluvní odhadce, který spolupracuje s danou bankou. Hodnotu nemovitost ovlivňuje např. lokalita, ve které se nemovitost nachází, její technický stav, rozloha nemovitosti, a mnoho dalších faktorů, které v konečném důsledku vedou ke stanovení její ceny. V případě prodeje, je odhad nemovitosti nebytným úkonem. Správně nastavená cena totiž ovlivňuje rozhodování zájemců o koupi nemovitosti. Cena nesmí být příliš vysoká, ani příliš nízká.

Průběh odhadu tržní ceny nemovitosti

Rozhodnete-li se kontaktovat odhadce nemovitostí, pak je namístě rovnou dohodnout konkrétní termín prohlídky oceňované nemovitosti a poskytnout veškeré potřebné informace. Prohlídky nemovitostí jsou zpravidla záležitostí jedné hodiny. Konkrétní čas však závisí na velikosti nemovitosti. Odhadce patřičně prohlédne celý objekt, provede fotodokumentaci interiéru i exteriéru a vše důkladně proměří. Je nezbytné zajistit odhadci přístup do všech místností a prostor, tedy i na půdu, do sklepa nebo na balkón. Náleží-li k nemovitosti zahrada nebo jiné pozemky, musí odhadce nemovitosti zhodnotit i tyto části.

Potřebné informace ke stanovení odhadu nemovitosti

Aby byl odhad ceny nemovitosti stanoven co nejpřesněji, je zapotřebí zajistit odhadci přístup k potřebným informacím. Jedná se o veškerou dokumentaci, která k objektu náleží. Odhadce bude dále zajímat:

  • Stáří nemovitosti
  • Použitý stavební materiál (cihla, beton, dřevo)
  • Případné rekonstrukce (rok, rozsah, použitý materiál)
  • Počet a velikost místností
  • Připojení k inženýrským sítím (voda, elektřina, plyn, kanalizace, internet)
  • Způsob vytápění
  • Stav oken
  • Orientace ke světovým stranám
  • Příslušenství (garáž, kůlna, studna)
  • Právní vady (věcná břemena, nájemní vztahy)
  • Fyzické vady (zjevné i skryté – popraskané zdi, vlhkost a plíseň)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *