Rubriky
Pelmel

Na co si dat pozor při koupi bytu, domu?

Ach ty realitky…

I spousta z vás, co budete číst tento článek, máte s realitními kancelářemi negativní zkušenosti. Samozřejmě se najdou i výjimky, ale tento článek je především o tom, na co si dát pozor, jelikož rozlišení (dobrých a špatných realitek) je mnohdy velmi obtížné.

Realitní kanceláře (upozorňuji, že jde o čistě subjektivní pohled vycházející z mých osobních zkušeností) neprověřují stavební a technický stav nemovitosti. Selekce u nich de facto neexistuje a prodávají naprosto vše. Alfou a omegou je provize. U jedné nejmenované realitky z Brna se mi stalo, že sličná dívenka (asi právě odmaturovala) nevěděla ani v jakém stavu je elektřina po rekonstrukci bytu, měď či hliník bylo pod její rozlišovací schopnost a dívala se na mne značně podezíravě, co že to po ní vlastně chci za zbytečnosti.

Často jsem také zažil, že nebyl prověřen právní stav nemovitosti. Na dopravu se raději ani neptejte a zjistěte si ji sami (pokud kupujete domek na vesnici daleko od většího města, je to priorita).

Z mé zkušenosti realitní kanceláře vlastně negarantují nic. Základem smlouvy je hlavně prodat a zajistit si provizi. Spokojenost klienta je sekundární.

Takže na co si dát pozor při koupi bytu či domu?

  • Nahlédnutí do katastru je naprostý základ. Pokud jde o byt, v jakém je patře? Osobní nebo družstevní vlastnictví? Nezapomeňte, že pokud jsou vlastníci manželé, musí souhlasit oba, pokud jednáte jen s jedním, je to podezřelé.
  • Ptejte se na technický a stavební stav nemovistosti (nebál bych se na prohlídku pozvat odborníka, který je schopen závady odhalit)
  • Pokud byla rekonstrukce, kdy přesně a co vše se dělalo?
  • V jakém stavu je elektřina? Hliníkové rozvody vás mohou v budoucnu nemile překvapit
  • Je cena konečná?
  • Jaké jsou náklady na bydlení?
  • Kdy se mohu nastěhovat?
  • Co vybavení, je součástí ceny? Nepodceňujte tento bod, občas se může stát, že v domě zůstane spousta harampádí, které pak sami musíte likvidovat
  • Jak je to s parkováním? Třeba v Brně jsou některé městské části, kde prostě večer nezaparkujete
  • Ptejte se také na své budoucí sousedy
  • Nepodepisujte nic bezhlavě, nepodléhejte tlaku realitního makléře, který dozajista bude argumentovat, že má i další zájemce.

Je důležité sledovat recenze realitních kanceláří například na Google, firmy.cz nebo na sociálních sítích. Takové recenze má například realitní makléř Jičín – Radomíra Nechánská.

Pokud máte s realitkami nějakou zkušenost, ať už pozitivní či negativní, podělte se o ni prosím (formulář níže).

Nejčastější podvody realitních kanceláří

Odhalil podvod RK a od té doby…

Jak nenaletět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *