Rubriky
Pelmel

Kam v Brně a okolí?

Kam si v Brně vyrazit rozšířit své obzory? V Brně je pořád co dělat. Zábava má v druhém největším městě Česka hlubší ráz

 

Své smysly můžete rozvinout v Otevřené zahradě či na Hmatové stezce. Ani historie vám neunikne. Na hradě Špilberk pořád dýchá. Ale jelikož nechce hrad svou historií nudit, kromě ní si pro své návštěvníky pravidelně chystá i jiný zajímavý program. Momentálně teď pronajímá své prostory skřetům.

Jestli dřív vyrazit mezi skřety, naučit se šetřit vodou či promasírovat svá chodila, s tím vám neporadíme. Co to vzít postupně?

V Otevřené zahradě zažijete relax všeho druhu

V Brně, na ulici Údolní 33 se rozprostírá jiný svět. Všechen ruch a spěch je rázem tatam a vy si můžete odpočinout na širokém prostranství, které je věnováno přírodě, její ochraně a lidem. Otevřená zahrada prezentuje čtyři živly – vzduch, vodu, slunce a půdu. A právě s nimi se v zahradě dále pracuje. Přírodu zde máte na dosah ruky. Nechybí zde zeleň,voda, nejrůznější přírodní materiály, zvířátka… to všechno tvoří jeden celek, přírodní oázu klidu, ve které bude i věčně uspěchaný tvor – člověk ve svém živlu.

V Otevřené zahradě najdete poznání, zážitky, relax a odpočinek. Vyrazit do ní můžete sami, s rodinou, na rande s partnerem, s dětmi jako rodiče, s dětmi v rámci školní docházky jako učitelé… kromě jiného si můžete v Otevřené zahradě po domluvě uspořádat svatbu či firemní setkání. Každopádně vás Otevřená zahrada maximálně spojí s přírodou. A o to zakladatelům šlo. Otevřená zahrada je projektem Nadace Partnerství

Nadace Partnerství chtěla přírodou a její péči o ni inspirovat co možná nejvíce lidí. Proto v dubnu 2013 rozjela projekt „Otevřená zahrada”.

Už v roce 2006 Nadace Partnerství koupila nemovitost Údolní 33 a začala s obnovou přilehlých zahrad na severním úpatí Špilberka. Své pozemky Nadace následně rozšířila i o vedlejší bývalou klášterní zahradu. Tu s podporou sester Boromejek mohla obnovit a upravit tak, že dnes se v části Boromejské zahrady konají nejrůznější přírodovědecké kurzy.

Jen tak mimochodem právě Boromejská zahrada sehrála v historii Brna velkou roli už v 19. století. Tehdy na ní pracoval Arnošt Emanuel Silva Tarouca – duchovní otec a vášnivý zahradník v jedné osobě. Dařilo se mu tam s pěstováním rozsáhlého ovocného sadu. Ve velkém se zde sklízely hrušky, jablka, meruňky, mirabelky.

Péče o přírodu je posláním Nadace Partnerství

Pracovní náplní a ještě lépe posláním Nadace Partnerství je pomáhat lidem pečovat o přírodu. Formou nejrůznějších akcí a projektů se jí to daří velmi dobře. Právě Otevřená zahrada má svým venkovním prostranstvím i pasivní budovou hlavně inspirovat. Důkazem toho je měření spotřeby energií v areálu Otevřené zahrady. Sami lidé se tak mohou přesvědčit, jak dokáže být Otevřená zahrada šetrná k přírodě.

Kdy se do Otevřené zahrady dostanete?

Otevřená zahrada je zde, aby učarovala širokou veřejnost a tomu je přizpůsobena i její otevírací doba. Přístupná je každý den. V pondělí až pátek od 8-18 hodin, v sobotu a neděli od 10-18 hodin. Kvůli předem domluvené akci však může být buď uzavřena nebo jen omezena v přístupu do některých jejich částí. Plánujete-li výlet do Brna speciálně kvůli Otevřené zahradě, je lepší se předem informovat. Kdybyste však přeci jenom do Brna zavítali v době, kdy je návštěvní řád Otevřené zahrady omezený, nevadí. Zbytek času můžete strávit na nedalekém hradě Špilberk. Od Otevřené zahrady to k němu máte kousek.

I přesto, že je hrad Špilberk starý už několik století, pro návštěvníky má připravené i novinky

Majestátní hrad Špilberk shlíží na město Brno již od 13. století, kdy jej postavil král Přemysl Otakar II. Od té doby prošel rukama mnoha panovníků. Hrad Špilberk mohl domovem nazývat panovník Jindřich a jeho syn Jošt, král Zikmund, syn Jiřího z Poděbrad, císař Josef II., Leopold II., Marie Terezie a další panovníci. Nejspíš až tak úplně nezáleží, v kterém pořadí. Hlavní je, že jeho součástí můžete být nyní i vy.

Hrad Špilberk byl postaven hlavně za účelem město chránit před nepřáteli. A notnou část období sehrával svou vojenskou roli. Dokonce se po roce 1783 stal věznicí, která měla pojmout až 200 nejtěžších trestanců těch dob. Ale od poloviny devadesátých let 18. století hrad Špilberk nelibě proslul jako politická věznice. Ostatně, jak se ve věznici žilo si můžete přečíst z knihy „ Mé žaláře” od básníka Silvia Pellica, který zde nedobrovolně strávil 8 dlouhých let.

Jako ostatní hrady a zámky, i hrad Špilberk chátral a obnovoval se v závislosti na tom, kdo jej zrovna spravoval. Naštěstí dnes jej má ve správě Muzeum města Brno. Prohlédnout si můžete celý hrad, temné kasematy, rozhlednu, z níž lze za dobrého počasí dohlédnout až na vilu Tugendhat, zvonkohru hradu Špilberk a další historické atrakce.

Do minulosti zahalený hrad Špilberk žije i přítomností

Hrad Špilberk rád opakovaně pozývá i ty návštěvníky, kteří se jeho hradbami již procházeli a znají to tam jako své boty. Coby velká pevnost poskytuje své prostory i nejrůznějším kulturním akcím. A je na co se těšit. Kromě jeho stálých expozic si můžete prohlédnout některou z aktuálních výstav nebo se zúčastnit kulturní akce. O tom, že na hradě Špilberk to žije, není pochyb. Až do února 2018 si hrad osídlili skřeti v rámci fantasy projektu Jeden Kmen. Zavítat můžete mezi ně, tedy pokud se nebojíte. Všichni fanoušci Tolkienových knih, přijďte na hrad Špilberk!

Skřeti jako vystřižení z Tolkienových knih čekají na vaši návštěvu. Na hradě Špilberk jsou nyní jako doma a vy si je můžete v celé jejich „kráse” prohlédnout. Nadšení budou všichni fanoušci Tolkienových knih a filmů podle jejich předloh. Dobrodružství a neuvěřitelnou atmosféru zde mohou prožít děti i dospělí. Organizátoři výstavy slibují, že po jejím absolvování už nebudete o skřetí existenci pochybovat.

Pro zábavu a pro zdraví v Brně boty nepotřebujete

Dostatečně nasycení historií můžete zaměřit svou pozornost na vaše zdraví. Kde? Opět v Brně. Hmatová stezka bez bot byla v Brně Líšni otevřena v srpnu roku 2014. Celý projekt je zaměřen na zdravou chůzi bez bot, kterou si mimochodem na místě můžete i vyzkoušet.
V areálu Jedlého parku u parkoviště Sedláčkova si chůzi naboso vyzkoušíte až na 11 površích. Postupně se bosky projdete na šiškách, písku, pilinách, štěrku… stezka je na vlastní nebezpečí a volně přístupná. V zimě se na ni sice nedostanete, ale ještě teď na podzim byste ji možná mohli stihnout. A pokud ne, alespoň máte program na jaro.

I když je chůze na boso maličko nepohodlná, harmonicky působí na tělo. Vstup je zdarma a časová náročnost se pohybuje v rozmezí dvou hodin.

Kam dále? Ve zkratce:

  1. ZOO Brno, více než 300 druhů zvířat, moderní expozice, krásné prostředí…
  2. Moravské zemské muzeum
  3. VIDA! science centrumOdpálit si vodíkovou raketu, stát se hvězdou zpravodajství o počasí, zmrazit vlastní stín, zažít zemětřesení, rozpoutat tornádo nebo…???
  4. Technické muzeum v Brně, se zabývá dokumentací vývoje vědy a techniky a průmyslové výroby v širokém rozsahu téměř tří desítek oborů…
  5. Mohyla míru, není přímo v Brně, stojí na Prackém kopci asi kilometr jižně od obce Prace
  6. Muzeum romské kultury
  7. Muzeum hraček, stálá výstava historických hraček…
  8. Moravský kras patří mezi nejvýznamnější krasové oblasti ve střední Evropě…cca 30 minut od Brna
  9. Vila Tugendhat, vila manželů Grety a Fritze Tugendhatových z let 1929–1930, navržená architektem Ludwigem Miesem van der Rohe, je instalovanou památkou moderní architektury. Jako jediná památka moderní architektury v České republice je zapsána na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO
  10. Brněnská přehrada,  nebo Vodní nádrž Brno, dříve též Kníničská přehrada, je vodní dílo na Svratce. Vznikla vystavěním hráze na 56. říčním kilometru Svratky a zatopením údolí s obcí Kníničky…
  11. Babí lom,  nejhezčí výletní místo u Brna
  12. Kapucínská hrobka, je památkově chráněnou hrobkou nacházející se v suterénu kapucínského kostela Nalezení svatého Kříže
  13. Lužánky, jsou nejvýznamnějším brněnským městským parkem
  14. Hvězdárna a planetárium Brno

Kam v Brně na dobrý oběd, večeři?

Mám dobrou zkušenost s těmito restauracemi, ale hodnocení je samozřejmě čistě subjektivní:

  1. Potrefená husa
  2. La Patas
  3. Jedna báseň
  4. Případně názor někoho jiného

 

Dali jsme vám tip na výlet? Výborně. Jestli všechno během návštěvy Brna nestihnete, nezoufejte. Pamatujte, že Brno je natolik velké a natolik živé, že se do něj rozhodně budete muset vrátit. Určitě více než jen jednou…

 

Povlaky na polštářky z Hezkého domova Brno

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *