Rubriky
Pelmel

10 nejneobvyklejších a nejzajímavějších objevů v archeologii

Archeologie je obor, který nás neustále překvapuje nečekanými a fascinujícími objevy. Od starověkých artefaktů až po dávno zapomenuté civilizace – archeologové neustále objevují nové důkazy, které zpochybňují naše představy o minulosti. Zde je 10 nejneobvyklejších objevů v archeologii, které nás v průběhu let ohromily a fascinovaly.

Terakotová armáda

V roce 1974 kopali zemědělci v čínské provincii Šen-si studnu, když objevili jeden z nejpůsobivějších archeologických objevů 20. století – terakotovou armádu. Armádu tvoří tisíce terakotových figur v životní velikosti, včetně vojáků, vozů a koní. Tyto postavy byly vytvořeny před více než 2 200 lety, aby střežily hrobku prvního čínského císaře Čchin Š‘-chuanga. Armáda byla pohřbena spolu s císařem v roce 210 př. n. l. a objevena až o více než 2000 let později. Terakotová armáda je nyní zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO a každoročně přiláká miliony návštěvníků.

Mechanismus z Antikythéry

V roce 1901 objevila skupina potápěčů s houbami ve vodách u pobřeží řeckého ostrova Antikythera podivný předmět. Ukázalo se, že se jedná o Antikytherský mechanismus, složité starořecké astronomické zařízení, které je často označováno za nejstarší počítač na světě. Mechanismus se skládá z více než 30 bronzových ozubených kol a dokázal předpovídat zatmění Měsíce a Slunce i polohy Slunce, Měsíce a planet. Předpokládá se, že mechanismus byl vytvořen ve 2. století př. n. l., a je považován za jeden z nejvýznamnějších objevů v dějinách archeologie.

Moai na Velikonočním ostrově

Velikonoční ostrov, známý také jako Rapa Nui, je známý svými velkými kamennými sochami zvanými moai. Moai vytvořili domorodí obyvatelé Rapa Nui a pocházejí ze 13. století. Sochy jsou známé svými velkými hlavami a štíhlými těly a již léta fascinují archeology i návštěvníky ostrova. Jedním z nejpřekvapivějších zjištění o moai je způsob jejich přepravy po ostrově – mnohé ze soch jsou vysoké přes 30 metrů a váží přes 75 tun. Dosud není jasné, jak přesně dokázali obyvatelé Rapa Nui tyto mohutné kameny přesunout přes celý ostrov.

Linie Nazca

Nazca Lines je řada velkých geoglyfů vyrytých do pouštního dna v jižním Peru. Linie byly vytvořeny kulturou Nazca mezi lety 500 př. n. l. a 500 n. l. a pokrývají plochu více než 50 čtverečních mil. Čáry zobrazují různá zvířata a geometrické tvary a jejich účel zůstává dodnes záhadou. Někteří badatelé se domnívají, že linie byly vytvořeny pro astronomické účely, zatímco jiní se domnívají, že měly náboženský nebo rituální význam.

Svitky od Mrtvého moře

Svitky od Mrtvého moře jsou souborem židovských textů, které byly objeveny v polovině 20. století v blízkosti Mrtvého moře. Svitky pocházejí ze 3. století př. n. l. a obsahují nejstarší známé dochované kopie hebrejské Bible. Objev svitků od Mrtvého moře byl významný, protože poskytl nové poznatky o náboženské víře a praxi židovského národa v době Druhého chrámu.

Tutanchamonova hrobka

V roce 1922 objevil archeolog Howard Carter v Údolí králů hrobku staroegyptského faraona Tutanchamona. Hrobka obsahovala množství artefaktů, včetně zlatých šperků, vozů a nábytku. Tutanchamon byl relativně bezvýznamný faraon, který vládl Egyptu jen krátce, ale jeho hrobka je jedním z nejslavnějších archeologických objevů všech dob.

Ztracené město Petra

Petra je starověké město v Jordánsku, které bylo po staletí ztraceno pro západní svět, dokud nebylo v 19. století znovuobjeveno. Město je proslulé svou působivou architekturou, včetně ikonické budovy pokladnice, která se objevila ve filmech, jako je Indiana Jones a poslední křížová výprava. Město bylo vytesáno do skály a od 4. století př. n. l. do 2. století n. l. bylo hlavním městem Nabatejského království. Petra byla významným obchodním centrem a její znovuobjevení nám poskytlo nové poznatky o historii regionu.

Incké mumie v Peru

V roce 1995 objevili archeologové na svazích hory v Peru skupinu dobře zachovalých inckých mumií. Mumie byly nalezeny v nadmořské výšce přes 20 000 metrů a díky chladným a suchým podmínkám byly pozoruhodně zachovalé. Tento objev přinesl nové poznatky o náboženských a kulturních praktikách Inků a mumie jsou nyní umístěny v muzeích po celém světě.

Město Teotihuacán

Teotihuacán je starobylé město v Mexiku, které bylo postaveno před více než 2 000 lety. Město je známé svými impozantními pyramidami, včetně pyramidy Slunce a pyramidy Měsíce. Město bylo významným centrem kultury a obchodu v Mezoamerice a předpokládá se, že v době svého největšího rozkvětu zde žilo více než 100 000 lidí. Město bylo v 7. století z dosud nejasných důvodů opuštěno a jeho znovuobjevení nám poskytlo nové poznatky o historii regionu.

Prokleté město opičího boha

V roce 2015 objevil tým archeologů v honduraské džungli pozůstatky starověkého města. Předpokládá se, že město postavili staří Mayové a že bylo opuštěno kolem 16. století. Městu se přezdívalo „Prokleté město opičího boha“ kvůli legendě, podle níž byl každý, kdo do města vstoupil, proklet. Město bylo objeveno pomocí vyspělé technologie, včetně laserového skenování a leteckého LIDARu, které vědcům umožnily vidět skrz hustý porost džungle.

Archeologie je obor, který nás neustále překvapuje novými objevy, a 10 výše uvedených příkladů je jen několik z nejneobvyklejších objevů v tomto oboru. Každý z těchto objevů, od terakotové armády po prokleté město opičího boha, nám poskytl nový pohled na minulost a zpochybnil naše předpoklady o historii světa. Vzhledem k tomu, že technologie a techniky archeologického výzkumu se stále zdokonalují, můžeme se v budoucnu těšit na ještě zajímavější objevy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *