Rubriky
Pelmel

Jak vybrat žaluzie?

Vlastníte plastová okna a do bytu vám prosvítá moc světla. Ráno vás budí ostré sluneční paprsky, přitom vy byste rádi pokračovali v příjemném spánku. To se dá jednoduše zařídit. Můžete zvolit rolety, venkovní rolety či žaluzie. Dnes se budeme věnovat žaluziím, které jsou v posledních letech moderním i praktickým pomocníkem do každé domácnosti nebo do ubytovacích zařízení. Volbu máte mezi denními nočními žaluziemi, horizontálními či vertikálními.

Vlastnosti, které mohou ovlivnit váš výběr

  • měkkost/tvrdost
  • domykavost
  • barevnost

Měkkost/tvrdost proužku

Měkké žaluzie jsou pružnější, ale zase jsou méně odolné. Když omylem uhodíte do měkkého proužku žaluzie, tak se brzy ohne. Máte-li rozverné domácí mazlíčky nebo malé batole, pak zvolte raději tvrdší proužek.

Domykavost/nedomykavost

Zaměřte se i na domykavost žaluzií. Některé druhy jsou konstruovány tak, že na sebe proužky navazují, a tudíž vznikají průsvitná místa. Pokud toužíte po černočerné tmě, pak se vyplatí žaluzie takového typu, kde se proužky překrývají. Ty jsou domykavé.

Barevnost

Barevné odstíny představují široku škálu možností. Můžete si vybrat od bílé, slonovou kost, béžovou i žlutou, měděnou, zelenou až po osm odstínů šedi. Rozeznáváme matnou, lesklou, metalízu. Jste-li odvážní, nabízí se pěkně vypadající imitace dřeva.

Potřebujete žaluzie do obývacího pokoje, ložnice i kuchyně? Variantou jsou buď stejné žaluzie do všech místností, pak byt působí sjednoceně. Můžete si s nimi vyhrát a vybrat do každého pokoje či kuchyně odlišné. V tomto případě slaďte materiál i barvu s interiérem. Mate-li sladěný obývací pokoj do šedomodré barvy, sáhněte po šedém nebo modrém odstínu žaluzie. Je-li ložnice zařízená do růžové, potom se nemusíte bát ani růžových žaluzií.

Pokud provozujete penzion či hotel s apartmány, je možné různě kombinovat varianty žaluzií, jak materiál, tak i barvy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *