Rubriky
Pelmel

Medicinální houby získavají na oblibě. Jaké jsou jejich benefity?

Medicinální houby účinky

Medicinální houby patří mezi produkty tradiční čínské medicíny, která s nimi pracuje již po stovky let. Dnes jsou oblíbené především díky svým léčivým účinkům, které byly dříve považovány doslova za zázračné. Medicinální houby obsahují betaglukany, které dokáží bojovat se záněty v organismu a napomáhají stimulovat imunitní systém. Kromě toho podporují činnost mozku, funkci štítné žlázy a zlepšují hormonální nerovnováhu. Na trhu najdeme medicinální houby v mnoha podobách, nejčastěji však ve formě prášku, který stačí smíchat pouze s vodou. K nejznámějším a nejčastěji používaným houbám patří lesokorka lesklá (reishi), rezatec šikmý (chaga), korálovec ježatý (hericium) anebo housenice čínská (cordyceps).

Reishi

Reishi je jednou z nejznámějších medicinálních hub, kterou můžeme znát také pod názvem lesklokorka lesklá. Je to velmi silný antioxidant a má protizánětlivý účinek. Studie prokázaly, že konzumace reishi dokáže zmírnit stres, úzkosti a deprese. Další výhoda reishi spočívá v její schopnosti snížit hladinu cukru v krvi, především díky obsahu polysacharidů. Z toho důvodu se reishi využívá také při léčbě cukrovky.

Chaga

Chaga je tmavě hnědá houba, která roste zejména v Rusku již stovky let. Ne nadarmo se jí přezdívá houba nesmrtelnosti. Chaga potřebuje velmi specifické podmínky pro pěstování a nedá se pěstovat uměle, proto je velmi vzácná. Obsahuje velké množství vitamínů, aminokyselin nebo vlákniny. Řadí se také mezi jeden z nejbohatších zdrojů kyseliny pantothenové. Ta je důležitá především pro činnost trávicího systému a nadledvinek.

Hericium

Hericium si své místo v tradiční čínské medicíně vydobylo již před stovkami let. Západem však byly jeho účinky objeveny teprve nedávno. Hericium neboli korálovec ježatý roste na odumírajících kmenech listnáčů. Jeho barva se proměňuje s věkem od čisté bílé přes krémovou po žlutohnědou u nejstarších jedinců. Hericium se užívá při potížích s trávicím traktem nebo neurologických problémech. Zároveň podporuje imunitní systém.

Cordyceps

Pozitivní vliv cordycepsu na lidský organismus byl známý již v tradiční čínské medicíně. Oblibu si získal díky velkému obsahu látek, které kladně ovlivňují naše zdraví. V minulosti byl využíván výhradně v čínském královském paláci. Cordyceps neboli housenice pomáhá posilovat ledviny. Díky tomu je oblíbeným doplňkem stravy při léčbě zánětu močového měchýře, onemocnění ledvin, sexuálních problémů či neplodnosti (látka zvaná cordycepin u mužů zvyšuje tvorbu testosteronu). Pro vysokou koncentraci polysacharidů si cordyceps oblíbili též rekreační i vrcholoví sportovci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *